Анализе

ВРАТИТЕ НАМ СЛОБОДУ КРЕТАЊА, А ЕВО ЗАШТО…

ФОТО: bloomberg.com

Иако сам дописник из Сарајева и ово се односи на ово поднебље, ситуација је сигурно примјенљива на много ширем простору. Ипак се све државе приликом доношења свог устава морају придржавати „Универзалне декларације о људским правима“ донешене у УН резолуцијом бр. 217 /III,  1948 године.

Издвајам само неке чланове:

Члан 1. Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима. Она су обдарена разумом и савјешћу и једни према другима треба да поступају у духу братства.

Члан 4. Нико се не смије држати у ропству или потчињеном положају: ропство и трговина робљем забрањени су у свим облицима.

Члан 5. Нико не смије бити подвргнут мучењу или окрутном, нечовјечном или понижавајућем поступку или кажњавању.

Члан 9. Нико не смије бити произвољно ухапшен, притворен, нити протјеран.

Члан 12. Нико се не смије изложити произвољном мијешању у приватни живот, породицу, стан или преписку, нити нападима на част и углед. Свако има право на заштиту пред законом против оваквог мијешања или напада.

Члан 13. 1. Свако има право на слободу кретања и избора становања у границама поједине државе.

Због небратског односа (члан 1.) према свакоме ко неће да покрива лице што је понижавајући поступак (члан 5.) за сваког човјека који има углед и част (члан 12.) и доводи такве људе у потчињен положај (члан 4.) да бивају протјерани (члан 9.) из објеката и којима се ограничава слобода кретања (члан 13.1.), предлажем да се од свих таквих установа тражи писмена дозвола за улазак и кретање по таквим објектима са одкривеним лицем.

Та потврда се треба показати сваком човјеку који стоји на улази и процјењује ко може ући у објекат, а ко не и то одокативним методама процјене да ли је маска одговарајућа и да ли се носи како је ко замислио да треба да се носи.

У случају да вас ни тада не пусте у објекат, обавијестити онога ко „само ради свој посао“, да би могао да заврши у затвору, јер крши Члан 177. Казненог закона ФБиХ, јер је нарушио равноправност људи  дискриминацијом, одвајајући људе по основу изгледа тј. начина одјевености у области лица. Такође упознати особу да крши Члан 179., јер одузима слободу кретања. И покажите му ову слику коју можете одшампати на штампачу и поклонити му да је на миру чита и да посебно обрати пажњу на дужину затворске казне.

Душко Бошковић

Подели: