Анализе

Руска политичка мисао

Зборник „Руска политичка мисао данас: од Путина до Баранова”, са 30 текстова 25 аутора, од којих су нашој јавности најпознатији – Владимир Путин, Сергеј Бабурин, Генадиј Зјуганов, Сергеј Глазјев, Александар Дугин, Владислав Сурков, Игор Панарин, Наталија Нарочницка, Николај Патрушев, Јелена Гускова, Сергеј Караганов, Јевгениј Баранов – ових дана изашла је из штампе. Поднаслов ове књиге српског дипломате, научног радника и књижевника Владимира Кршљанина је „Антологија политичких текстова, иступања и интервјуа”. Зборник, како истиче аутор, садржи текстове најпознатијих руских политичара, научника и новинара патриотског усмерења, настале у последње три године, које је Кршљанин одабрао и превео, а неке и пропратио коментарима.

У књизи, која ће ускоро бити представљена, третирају се и најактуелније међународне и најзначајније руске политичке (али и економске и духовне) теме. По ширини захвата, наводи аутор, овакве књиге су ретке у свету, али и у самој Русији, иако свуда расте интересовање за политичку димензију савремене Русије, која је у време Путина постала неформални војно-политички лидер новог света. Рецензенти и писци поговора, Живојин Ђурић и Марко Пејковић, констатовали су да је Кршљанин одабрао текстове у складу с угаоним каменом руске идеје као доминантно духовне категорије. По њима, заједничка одлика свих текстова ове књиге је да духовно има примат над материјалним, да је православље главна духовна одлика историјске Русије, а као треће да свет не сме да буде униполаран.

Због духовне и историјске повезаности Србије и Русије, приређивач је уместо увода књигу започео с два много старија текста – ТВ интервјуом Владимира Путина (тада секретара Савета безбедности РФ и директора ФСБ) из маја 1999, у јеку НАТО агресије, и некрологом Јурија Лужкова Слободану Милошевићу из марта 2006. године. Књигу завршава Путиново иступање на последњем Давосу које, како аутор истиче, ефектно негира „велики ресет” Клауса Шваба. Књига је заједничко издање Института за политичке студије и компаније „Информатика” из Београда и Међународне словенске академије наука, образовања, уметности и културе из Москве.

ИЗВОР: https://www.politika.rs/scc/clanak/492504/Ruska-politicka-misao-od-Putina-do-Baranova

Подели: