Анализе

Југословенство уместо српства – највећа историјска заблуда?

  • Прва заједничка држава Јужних Словена, Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, проглашена је пре 102 године. Јавност недовољно зна да је већина срезова на простору БиХ, након ослобођења од Аустроугарске, прогласило директно уједињење са Краљевином Србијом, али до тога никада није дошло. Умјесто да се територијално прошири, на шта је имала право према Лондонском уговору из 1915, Србија ствара заједничку државу и омогућава Хрватима, Словенцима и другим народима да „претрче“ у табор побједника

Како би данас изгледала БиХ и цијели Балкан да је у јесен 1918, након што је српска војска протјерала аустроугарског окупатора, и да је била испоштована већинска воља народа да се присаједине Краљевини Србији. Чак 42 од укупно 54 среза тада је прогласило директно уједињење, попут фочанског или бањалучког.

Данас нестварно звучи и податак да је срез Љубушки, у коме је према попису из 1910. било 92 одсто католика, шест одсто муслимана и свега проценат православаца, тада изјавио оданост круни Карађорђевића.

– Срески одбор Љубушки са тим националним саставом послао је телеграм српској влади у коме се саопштава да се „од данас сматрамо нераздруживим дијелом Краљевине Србије“, рекао је Драга Мастиловић, историчар.

Историчари сматрају да је почињена огромна грешка што у дјело није спроведено присаједињење Краљевини Србији, јер је умјесто тога формирана је Краљевина СХС-а. Срби су српство замјенили југословенством.

– Управо у Југославији послије 1918. долази до стагнације српске националне идеје зарад југословенске идеје и заједничке државе, док код других народа долази до хомогензације, на примјер код Хрвата – истиче историчар Предраг Лозо.

Мастиловић додаје да се „не можемо отети утиску да је српски народ у том тренутку ушао једну врсту југословенске магле и када је на крају 20. вијека изашао из те магле, схватио је да му недостаје пар милиона живота, националне територије и нацинална свијест“.

Народ је одмах знао, а српска политичка елита тек касније схватила, да је југословенство велика заблуда у Другом свјетском рату скупо плаћена. Ни након тог страдања није исправљена. Већина Срба наставила је да живи као Југословени и тек 90-тих тадашња српска политичка елита исправља грешке и ствара Републику Српску, као гарант опстанка Срба западно од Дрине.


ИЗВОР: РТРС

Подели: