Анализе

ПОДСЕЋАЊЕ: Српско-руска музичка сарадња. Мики Јевремовић и Софија Ротару (Смуглянка-молдованка) – ВИДЕО

Миодраг „Мики“ Јевремовић (Београд, 27. март 1941Београд, 13. јануар 2017) био је српски и југословенски певач забавне музике.

У бившој СФРЈ био је веома популаран шездесетих и седамдесетих година. Учествовао је на тадашњим фестивалима: „Ваш шлагер сезоне“ (Сарајево), „Београдско пролеће“, „Загребачки фестивал“, „Опатијски фестивал“ и „Сплитски фестивал“. 1990-тих година је учествовао и на летњим фестивалима у Црној Гори.

Сарађивао је са многим композиторима у земљи и иностранству (Борис Бизетић, Микис Теодоракис и др).

Почетак каријере обележиле су песме: „Мама“, „Пијем“ и „Осамнаест жутих ружа“. Каснији хитови су били: „Ако једном видиш Марију“, „С ким си сада кад је тужно време“ и „Песникова гитара“. Новији хитови су: „Гркиња“, „Лихнида“ и „Нека точе старо вино“.

Седамдесетих година, поред Ђорђа Марјановића и Радмиле Караклајић, био је веома популаран у Совјетском Савезу.

Микијева кћерка, Јелена Јевремовић, такође је позната певачица.

У Ваљеву је 5. новембра 2012. представио фото-монографију „Педесет година са вама“.[3]

Дана 29. децембра 2016. године доживео је мождани удар. Наредне две недеље је био у коми. Преминуо је 13. јануара 2017. године.[2]

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Ротару, Софија Михајловна

(молд. Sofia Rotaru) родила се 7. августа 1947. у  селу Маршинци, Новоселицки регион, Черновицке области, Украјина. Била је совјетска и руска естрадная певачица (сопрано) и глумица. Између осталих признања, носилац је и молдавског ордена Републике (1997).

Репертоар певачице садржи више од 500 песама на руском, молдавском, булгарском, српском, пољском, немачком, француском, италијанском, шпанском и енглеском језуку.

Софију Ротару су звали «краљицом руске естраде», «златним гласом Украјине», «главном певачицом Русије» итд.

Софија је по националном пореклу Молдавка.

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.