Анализе

Монструм као поглавица трагикомита

  • Опет, сам факт да је Монструм довео припаднике бошњачког, албанског и ромског народа на Цетиње и ставио их у прве редове да руше ограде које је поставила полиција, вријеђају полицију, понашају се бахато и праве “немире с ратним играма” – има ноту бизарности

Пише: Војин Грубач

Да Ђукановић и Вељовић воде рачуна о трошковима организовања својих ненајављених скупова, којима се “не зна организатор”, вјероватно би протест псеудокомита против устоличења Митрополита Јоаникија организовали у Рожајама или Улцињу.

У те вароши би дошли исти протестанти који су се окупили на Цетињу прерушени у Црногорце али би се много мање бензина потрошило за пут.

У наведним мјестима скуп трагикомита који глуме Црногорце био би већи, барикаде би највјероватније биле непотребне а могла им се, реда ради, од стране полиције поставити заштитна ограда коју би спектакуларно срушили уз овације- гдје би уз уздигнута ‘два прста’ показали јавности да су неодустајни нецрногорски бунтовници прапотопског типа, јелте?

Цетиње очито није било адекватно мјесто за протест јер је на референдуму 2006. године оно заузело тек треће мјесто, тачније освојило бронзану медаљу у стремљењу ка независности Црне Горе, послије Рожаја и Улциња, дабоме.

Наиме, на референдуму 2006. године рејтинг по општинама које су гласале за независну државу Црну Гору је је био сљедећи: у Рожајама је за независност државе гласало – 91,3 грађана, Улцињу – 88,5 одсто, Цетињу тек 86,5 одсто а у Плаву 78,9 одсто изашлих грађана.

Анела Чекић, предводница „плавско-гусињског“ лажикомитског батаљона

Хушкање муслимана против Митрополије

Интересантно је учешће политичара, интелектуалаца и грађана муслиманске вјероисповијести у последњим догађајима на Цетињу, и то у распону од медијских хајки до директног учешћа у немирима.

У том смислу им јавност упућује врло прецизно и логично питање: Извините господо, у каквој сте функцији били и учествовали у овој причи која по свом формату има сугобо антирелигиозни и антиправославни карактер!?

Независно од одговора, објективна јавност је њихово ангажовање већ оцијенила као примитивну вјерску нетрпељивост.

Неки се тим ликовима, због тог негативног ангажмана – смију а некима се гаде, да будемо крајње отворени.

Наравно, грађани би исто тако реаговали када би неки слични али православни помамљеници учествовали у међумуслиманским споровима или политичким манифестацијама проистеклим по том поводу.

„Комита“ Рамиз Пејчиновић

Дакако, спора нема да их је у свој башибозук на цетињско улично и медијско дивљање позвао Монструм.

Међутим, елементарни осјећај баланса и неопходности вјерске толеранције им је морао бити главни мотив да се, као минимум, откажу од свог учешћа.

Опет, сам факт да је Монструм довео припаднике бошњачког, албанског и ромског народа на Цетиње и ставио их у прве редове да руше ограде које је поставила полиција, вријеђају полицију, понашају се бахато и праве “немире с ратним играма” – има ноту бизарности!

Нема сумње да се то може окарактерисати искључиво као свјесно и режирано распиривање међувјерске и међунационалне мржње- за што се мора одговарати пред законом.

Заиста је невјероватно на шта је Монструм био спреман и кога је све ‘за уши довлачио’, само да направи инциденте који би се претворили у крупне немире.

Војин Грубач

Зато је неопходно довести у ред Уставни суд и тзв. предсједника државе хитно смијенити с положаја који нечасно заузима. Он више није достојан да обавља одговорну функцију предсједника државе коју је замијенио функцијом помамљеног поглавице «с коца и конопца» скупљеног буљука трагикомита изгубљених у времену и простору.

ИЗВОР: https://www.in4s.net/monstrum-kao-poglavica-tragikomita/

Подели: