Анализе

Абазовић: Да је осујећено устоличење Јоаникија – држава би ушла у „тамни сценарио“

„НА ЦЕТИЊУ ЈЕ УПОКОЈЕН КРИМИНАЛНИ КАРАКТЕР МИЛА ЂУКАНОВИЋА“

* „ДПС је од фактора мира и стабилности сада и за међународну заједницу постао групација коју, осим што их прати криминални бекграунд, сада прати и екстремизам са елементима тероризма

* „Да није било устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, држава би вјероватно ушла у анархију и остварио би се тамни сценарио који су прижељкивале криминалне групе блиске ДПС-у и вјероватно дио људи ван Црне Горе

____________________________________________________

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да је најважније да су након протеста на Цетињу у Црној Гори сачувани мир и уставни поредак и нагласио да је данас “упокојен криминални карактер” председника Црне Горе Мила Ђукановића.

Коментаришући Ђукановићеве изјаве да су звона након устоличења заправо била звона “упокојења мисије СПЦ и цетињске Митрополије у црногорском пријестоном граду”, Абазовић је за Телевизију “Вијести” рекао да је ДПС од фактора мира и стабилности сада и за међународну заједницу постао групација коју, осим што их прати криминални бекграунд, сада прати и екстремизам са елементима тероризма.

“Зашто кажем елементима тероризма? Зато што је примјетно да су се одређена лица наоружавала на Цетињу”, рекао је Абазовић и истакао да полиција истражује те информације.

Он је навео да су се они некако истурили као иницијатори који су се највише залагали за сценарио који је требало да има фаталне последице.

“То је био покушај да се Црна Гора уведе у трајну дестабилизацију и са елементима дисолуције. Ту компоненту свако одговоран, ако постоји у Тужилаштву, не смије да занемари”, рекао је Абазовић.

Он сматра да би се, да није било устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, држава вјероватно увела у анархију и остварио “тамни сценарио који су прижељкивале криминалне групе блиске ДПС-у и вјероватно дио људи ван Црне Горе”.

Одговарајући на питање да ли имају информације ко стоји иза протеста, Абазовић је рекао да се проверавају оперативни подаци према више лица, укључујући и ухапшеног саветника предсједника и бившег шефа полиције Веселина Вељовића.

“Учинили смо све да будемо суздржани, а сукоби су почели када је господин Вељовић покушао насилно да пробије кордон полиције и успостави команду, по његовој процјени, код одређених службеника Управе полиције. У том моменту је бачен сузавац и дотад полиција није имала никакве жеље и воље да се на било који начин супротставља грађанима”, рекао је Абазовић.

Он се извинио свима који су били на мети сузавца.

„Било какав тероризам и екстремизам, и покушај напада на службена лица, неће бити толерисан”, нагласио је Абазовић, који је показао и фотографију једног од учесника протеста са молотовљевим коктелом.

Он је нагласио да је полиција положила велики испит и да никада професионалнија акција није спроведена.

“Сразмјерно ономе што је био ризик, све је завршено на најбољи начин”, рекао је Абазовић.

ИЗВОР: http://fakti.org/njegosevi-srbi/abazovic-da-je-osujeceno-ustolicenje-joanikija-drzava-bi-usla-u-tamni-scenario

Подели: