Анализе

Треба ли Русија и Кина да помажу Америци? Није у природи великих сила-конкурената да то чине!

СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ ПОСЛЕ БАЈДЕНА МОГУ УЋИ У ПЕРИОД ДЕГРАДАЦИЈЕ, АЛИ И – ОЖИВЉАВАЊА СВОЈЕ МОЋИ

* Не треба рачунати на то да ће се са САД поновити историја СССР, односно – на нагло самоуништење Америке које би било резултат унутрашњих превирања

______________________________________________________

Аутор: Тимофеј БОРДАЧОВ, програмски директор Дискусионог клуба „Валдај“

СЈЕДИЊЕНЕ Државе имају огромну моћ у својој економској снази и отпорности, својим војним моћима и привлачности за милионе људи широм света.

Али, сада су постизање великог циља замениле решавањем нагомиланих проблема – друштвених, гендерних и расних. А политичка елита – владајућа класа – заузета је властитим преживљавањем уместо да влада сопственим становништвом и да контролише друге државе.

У садашњој америчкој ситуацији чак ни најинтелигентнији и одлучни вођа не може променити ток догађаја. Штавише, као што видимо на примеруЏоа Бајдена, сам лидер постаје жртва система на чијем је челу. Још почиње да говори лажи, којима га из политичких разлога снабдевају подређени.

САД после Бајдена могу ући у период деградације, али и оживљавања америчке моћи.

Само, не треба рачунати да ће се са САД поновити историја СССР, односно – на нагло самоуништење Америке које би било резултат унутрашњих превирања.

Начин на који је Совјетски Савез престао да постоји био је условљен његовим јединственима карактеристикама, а Сједињене Државе су потпуно друга сила.

Како би тачно могла изгледати деградација САД и њихово вероватно самоубиство – отворено је и алармантно питање. Због нуклеарног арсенала којим Америка располаже.

Обезбеђивање опстанка Америке, онакве какву познајемо, задатак је више него невероватан не само за Русију, већ и за Кину.

Штавише, то је неприродан задатак и циљ за односе између великих сила у међународној политици.

Чак и да је Џорџ Буш Старији, пре 30 година схватио до каквих проблема би могао да доведе распад СССР, то га не би навело да одустане од својих предаторских намера.

Зато сада свима само остаје да посматрају шта се дешава у Сједињеним Државама и да се надају бољем.

ИЗВОР: http://fakti.org/quo-vadis-orbi/treba-li-rusija-i-kina-da-pomazu-americi-nije-u-prirodi-velikih-sila-konkurenata-da-to-cine

Подели: