Анализе

Јутарња молитва Господу Исусу Христу*

Господе! По милости Твојој, подари обиље љубави, мира и здравља свим ближњима мојим, вернима Теби, али и заблуделим људима Твојим. Погледај и мене грешнога и избави ме од жеља за угодношћу и замки видљивог Света. Помози, да не злоупотребљавам дату нам слободу! Да волим Творевину, али да нисам зависник смртне материје, да јој не робујем, већ да је задобијеним Духом оплемењујем. Да сам свестан да Свети Дух обожује смртну душу и тело, и да моје срце треба да Те жели и воли, и да треба да буде спремно и чисто, да би у њега могао да се усељава Дух. Зато ме просветљуј Боже, да препознајем и одбацујем од себе све што није Твоје, а што је Твоје, да примам у дубокој вери, нади и љубави.

Исусе Христе, Сине Божји, хвала Ти што ми сваким даном указујеш да је живот без Тебе само живот смртног тела и душе. Хвала Ти и што си нам својом жртвом на Крсту показао да нам је намењен вечни живот душе и тела, и што нам за обожење Свети Дух шаљеш. Хвала Ти и за дар овога дана, и за добро које ћу моћи данас да учиним, да бих се, корак по корак, приближавао Теби.

И надахњуј ме да Ти постојано служим, и на тај начин показујем да Те волим. Да стављам правду изнад користи, и остварење племенитих дела изнад пролазних начела. Да љубим Твоје врлине, да их усвајам, испуњавам и упражњавам. Да љубим себе волећи Тебе, и друге, као самога себе. Да будем пожртвован за ближње, и спреман и живот да дам: за њих, Тебе, и опште добро. И не само да верујем у васкрсење, већ и да знам да ћу остати са Тобом, када у Слави, поново дођеш.

Исусе Христе, Сине Божји, учини да светлост Твоје лепоте, доброте и љубави засија у мојој души, и да остане да светли. Подај, да бих био спреман и достојан за сусрет са Тобом, и да бих, милошћу Твојом и Бога Оца, задобио Живот вечни. Амин.

*Лична молитва Слободана Бојковића, приређивача песмарице „Све је Твоје Боже“ Нови Сад 2018, једним делом инспирисана „Јутарњом молитвом Светог Филарета, митрополита Московског“ (1782-1867). Следи тај, изворни део молитве Светог Филарета, чији је први део дат уз „Молитву Господу Богу“, објављену 26. 7. 2021. на сајту „Балканска геополитика“.

Јутарња молитва светог Филарета митрополита московског * (наставак)

Господе Исусе Христе, Сине Божји., боље је не живети, него живети без Тебе и против Тебе. Захваљујем Ти, Боже, за дар овога дана и за све добро које ћеш ми помоћи да данас учиним.

Избави ме, Милостиви Боже, од жеље за угодношћу и удостој ме да у сваком тренутку будем спреман да се ради Тебе и ближњега одрекнем себе, јер си ми за ту службу и дао живот. Помози ми да одбацим од себе све што није Твоје, а што је Твоје да примим у дубокој вери, нади и љубави.

Дај ми храбрости да Ти постојано служим: Да ставим правду изнад користи, да ставим остварење племенитих дела изнад тренутних задовољстава, да ставим друге изнад себе и испуним заповест Твоју о љубави.

Учини да светлост лепоте, доброте и љубави Твоје засија у души мојој. Амин.

*“Православни молитвеник“,  Србска Православна заједница Шид,  Шид 2012.

Слободан Бојковић

Подели: