Анализе

Масовна самоубиства у америчкој војсци

  • Ново истраживање показује да је више од 30.000 америчких војника починило самоубиставо, а као резултат ратова које је америчка војска покренула од 11. септембра 2001. године, што је више за четири пута више од броја погинулих у борбама у истом периоду.

ПИШЕ: Julia Conley

Студија Универзитета Бровн под називом „Пројекат цена ратова“, који је започео 2010. године, како би се избројили и изгубљени животи и долара због америчких ратова у Ираку и Авганистану, набројао је30.177 самоубистава,где су ветерани и војно особље САД подигли руку на себе у току последње две деценије,док је у борби погунило 7.057 војника. Ове процене засноване су на истраживањима, отвореним владиним изворима и медијским извештајима.

Овај извештај „открио је озбиљну кризу“,  јер нарочито стопа самоубистава ветерана на 100.000 људи премашује стопу самоубистава код америчког цивилног становништва. „Годишњи национални извјештај Министарства за борачка питања о превенцији самоубистава ветерана за 2020. годину показује да је стопа самоубистава међу ветеранима у целини и према старости и полу 1,5 пута већа него међу општом популацијом“, каже се у извештају. „Овај број је вероватно потцењен јер, за разлику од претходних извештаја, Министарство броји само регистроване ветеране на ниву федерације, а искључује резервисте и особље Националне гарде.“ Од 2011. до 2020. године, приближно 1.193 официра Националне гарде и 1.607 резервиста извршило је самоубиство. Ранији подаци нису доступни. У активном саставу војске у последњих 20 година, догодило се 5.116 самоубистава.

У извештају се напомиње да је ранија стопа самоубистава међу активним припадницима војске увек била нижа него међу остатком америчког становништва, а овај век је доживео „значајан помак“. Истраживачи указују на бројне факторе који су могли допринети порасту самоубистава, укључујући повећање употребе импровизованих експлозивних средстава и њихову повезаност са трауматским повредама мозга, као и повећане повреде, војне обичаје и методе обуке, широку доступност оружја и стрес после повратка у мирнодопски живот.

Честе војне акције такође доприносе повећању стопе самоубистава, нарочито после 11. септембра 2001. године. „Савремени медицински напредак такође је омогућио војном особљу да се брзо опорави од повреда и затим још неколико пута врати на фронт, чак и са поновљеним траумама, повредама, хроничним болом и менталним болестима повезаним са суицидалним склоностима“, каже се у извештају.  „Због продуженог трајања ратова, војници дуже учествују у биткама, суочени са великим бројем опасних фактора. Неуспех америчке владе да се избори са самоубилачком кризом важна је компонента трошкова модерног ратовања, па као резултат тога међу нашим ветеранима и војним особљем видимо кризу менталног здравља.

Један од аутора овог извештаја, Томас Суит, рекао је да многи војници не добијају третман који им је потребан, понекад због сопствене неспремности да открију своје проблеме, па долазе у ризичне групе самоубица. „Чини се да припадници оружаних снага радије лажу током лекарског прегледа како би остали на дужности“, додао је Суит.

Овај извештај долази убрзо након извештаја Светске здравствене организације (СЗО), у којем се каже да је на сваких 100 смртних случајева у свету један последица самоубиства, а да се од 2000. до 2009. године у региону Америке, укључујући Сједињене Државе, ова бројка повећала за 17%. „Не можемо, нити би требало занемарити самоубиство“, рекао је генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебреисус. „Свака смрт је трагедија. Наш фокус на самоубиство постао је врло важан сада, након неколико месеци пандемије Ковид-19, када многи узроци самоубистава и даље постоје: незапосленост, финансијски стрес и социјална изолација.“

Директорка пројекта „Трошкови рата“ Стефани Савел рекла је да амерички креатори политике „морају испитати и позабавити се факторима“ који изазивају самоубиство многих ветерана и војника. „Како се приближавамо 20. годишњици напада изведеног 11. септембра, морамо размислити о психолошким трошковима ‘глобалног рата против тероризма’“, каже се у извештају. „Људски губици међу нашим ветеранима и војском много су важнији чак и од највећих финансијских трошкова које смо имали да их пошаљемо у рат.“

Превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: Over 30,000 US Veterans of Post-9/11 Wars Have Killed Themselves Since 2001, Julia Conley, Common Dreams, activistpost.com, June 21, 2021.

Подели: