Анализе

Уставни суд БиХ као украс мало чудњикаве државе

Уставни суд БиХ је један од ријетких институција у свијету који је донио одлуку да су све мјере кризног штаба поводом ковидократије противуставне. И то је за сваке похвале. Али као и да није донио одлуку. Малтретирање народа од стране кризних штабова је настављено. Испада да ова институција служи више за украс него што има од ње користи.

БиХ није суверена држава и историја је показала да не може да опстане као самосталан ентитет, мора бити дио неког већег државног система. Да није суверена управо показује Уставни суд у чијем раду учествују и странци, као и постојање ОХР-а институције чији челници у ствари управљају државом, а не демократски изабрани политичари.

Недавна одлука Аустријанца на челу ОХР-а да забрани негирање геноцида и још којечега, директно гази Устав БиХ и слободу мишљења и изражавања (види слику, ставке г и х). Очекујемо хитну одлуку Уставног суда БиХ на овај германски удар на БиХ, да се не би стекао поново дојам да се ради о украсној творевини, поготово што је слиједећи колонијални управник БиХ поново из реда те нације. Није случајна ова германска линија у управи БиХ-ом, од аустријске управе овим простором у првом свјетском рату, се прелази на германску управу, као у другом свјетском рату. Временом су се Срби ослободили обје окупационе управе, па нема разлога да се историја опет не понови.

Да ја искористим своје право слободе мишљења и изражавања гарантоване Уставом БиХ, прије него ли то неко забрани, предлажем да се уведу три нова закона у БиХ, а може и шире, који сигурно више доприносе помирењу од свих досадашњих наметнутих закона од стране окупатора:

  1. Закон о измишљању непостојећих дјела,
  2. Закон о наметању непостојеће кривице,
  3. Закон о злочину против мира као примарном злочину из којег проистичу сви други ратни злочини.

Ако већ Западни освајачи вјежбају на нама разне варијанте и проигравају разне комбинације, ево и мене да допринесем бар некаквом помаку на овом простору, ипак ја овде живим, немам резерву домовину нити отаџбину, и не могу се као високи представници једноставно вратити кући након што подпалим фитиљ на бурету барута званом БиХ, држави састављеној од два ентитета: Босне и Херцеговине, а подјељену на ФБиХ и РС.

Душко Бошковић, дописник из Сарајева

Подели: