Анализе

Европеизам против српске културе и идентитета

Увијек сам мислио да је познати музичар и композитор Милић Вукашиновић из Милића, познатог босанско-херцеговачког рударског мјеста одакле вуку коријене многи Милићи. А онда сам схватио да је Вукашиновићу у ствари Милић име. Свако може да погријеши. Можда је и овај мој осврт на појаву коју сам видио у Милићима погрешан, али се не устручавам да га изнесем.

Случајно сам свратио у Милиће у један ресторан поред базена да попијем кафу и одморим се од пута. На уласку у хотел сам угледао три лијепе бисте и пришао да видим о коме се ради. Оне су дио „Парка европских великана“. Разочарао сам се када сам видио да ти европски великани уопште нису наши људи. Ми јесмо дио Европе, али као да смо дужни да гледамо на својој земљи стране ликове умјесто наших. Имамо и ми не само европских великана, него и свјетских.

Предлажем Општини „Милићи“, ако је она надлежна за ову поставку, а не ОХР или неке друге окупационе институције, да уклони ове бисте и постави друге. Рецимо да умјесто Ајнштајна који се води као неки научник, а није направио у животу нити један експеримент нити је имао какву лабораторију, се постави биста његове супруге, Милеве Марић, која је заслужнија за математичко извођење теорије релативитета него сам Алберт. Та теорија није чак ни његова идеја, него је надоградња на идеју Руђера Бошковића. Дакле умјесто Алберта, да се поставе двије бисте, Марић и Бошковић.

Свака част Њутну, али је Никола Тесла много значајнији научник јер је направио својим изумима већи помак и узлет цивилизације, него Њутн. Ипак је Тесла надмашио својом мисли људски род више него Њутн, како тврде на његовом споменику. Овај наш научник, по родним папирима Аустријанац, а по боравишним Сјевероамериканац је Србин по поријеклу, јер шта иначе може да буде дијете србског попа и попадије. Старином је његова породица са простора данашње БиХ из Теслића, од туда вуче и његово презиме. Да ли је Теслић добио име по роду Тесла, или су Тесле добиле презиме по мјесту поријекла, нека то неко истражи у оквиру свог научног рада. У сваком случају је из много разлога оправданије да гледамо бисту Николе Тесле на овом мјесту него Исакову. То би био и симболички повратак рода Тесла у своју прапостојбину.

Што се тиче Марије Кири, свака њој част, али имамо и ми значајног научника који је радио са Киријевима, који није баш знаменит као Марија, али је за нас боље да гледамо бисте наших људи, него странаца. Па умјесто ове бисте да се стави биста Павла Савића. Да не прекуцавам текст са Википедије о Савићу, сами посјетите овај линк.

А што се тиче Европе, више смо ми Срби њој дали него она нама, она нама само отима. Ако постоји неки проблем око промјене поставки овог парка, предлажем себе да ме прогласите неком фором у општини и ја ћу да подпишем документ да се изврше преправке у парку у смјеру којег сам предложио.

Душко Бошковић, дописник из Сарајева

Подели: