Анализе

Галијашевић: Инцков `закон`- нова анексија БиХ или почетак праве окупације?

„У ПОЗАДИНИ ЈЕ ПОЛИТИЧКА ИГРА ЗАПАДА И ПОКУШАЈ РУШЕЊА ДОДИКА И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

* „Бојим се да је неко овдје испланирао политичку олују над Републиком Српском, те прогон и чишћење Српске на начин на који је очишћена Република Српска Крајина

* „Србија, која је потписник Дејтонског споразума, мора рећи да тако не може и да је Инцкова одлука бесправна и да се неће спровести

* „Србофобична политика Аустрије и Њемачке која траје 150 година наставља поново ратове које су једном изгубиле и желе да их окрену у своју корист

____________________________________________________

РЕПУБЛИКА Српска трпи највеће ударе јер је наметање допуна закона о „кажњавању негирања геноцида“ у режији одлазећег високог представника Валентина Инцка у ствари политичка игра Запада и покушај рушења Српске, упозорио је експерт за безбедност Џевад Галијашевић.

– Бојим се да је неко овдје испланирао политичку олују над Републиком Српском, те прогон и чишћење Српске на начин на који је очишћена Република Српска Крајина – рекао је Галијашевић Срни.

Галијашевић је навео да Инцкова одлука представља прогон речи, научног размишљања и ограничавање судова у њиховој интерпретацији пресуда о томе шта се догађало на овим просторима.

Он сматра да је јасно да је реч о политичкој одлуци и рушењу Републике Српске, чему је претходило нелегално именовање новог високог представника немачког политичара Кристијана Шмита.

– Јасно је да одлука, односно, доношење допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава `негирање геноцида и величање ратних злочинаца` има политички циљ да евидентни сукоб Хрвата и Бошњака око измјена Изборног закона пребаци на терен сукоба Бошњака и Срба, с тим што ће уз Бошњаке стати Запад, НАТО земље, Њемачка, САД, Велика Британија. Ово је креиран сукоб а циљеви су далеко шири и опаснији – рекао је Галијашевић Срни.

Он се нада да у томе не учествују и политички пријатељи, који више немају право да говоре да им је познато шта се дешавало на овим просторима, јер је Инцко већ донео одлуку.

Галијашевић сматра да, Србија која је потписник Дејтонског споразума мора рећи да тако не може и да је Инцкова одлука бесправна и да се неће спровести.

Он је подсетио да је ову одлуку наметнуо човек чија је оставка већ прихваћена и именован нови високи представник, те да су све активности које се дешавају у региону усмерене ка томе да се одвуче пажња од Републике Српске која трпи највеће политичке ударе.

Галијешвић је изразио бојазан да је све што се дешава део шире игре и да су сви догађаји срачунати да одвуку пажњу од стварне мете – Републике Српске и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.

– Високи представник није овлаштен да уради што је урадио и не доприноси помирењу. Када то високи представник рада, симболичан избор датума, начин на који то Инцко ради, чињеница да је дошао из Аустрије. Да ли је ово нова анексија БиХ или тек почетак стварне окупације? – навео је Галијашевић.

Галијашевић је подсетио да високи представник, без обзира ко био и како дошао, није овлаштен да буде законодавац нити уставотворац, те да му ни у једној од више од 40 резолуција које су донесене од деведесетих до данас није дато то овлаштење.

– Србофобична политика Аустрије и Њемачке која траје 150 година наставља поново ратове које су једном изгубиле и желе да их окрену у своју корист – закључио је он.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, али и којом се изражава недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

ИЗВОР: Срна

Подели: