Анализе

“Ко су Хрвати а ко су Хрваћани?”

  • Након последњег неспортског испада (инцидента) у далматинском Сплиту (у коме је, иначе, 1911. г. основан први српски фудбалски клуб – Хајдук), хрватске друштвене мреже су усијане расправама о Хрватима и Србима у свим контекстима укључујући и оне „вечне“ теме типа да ли су Хрвати и Срби исти народ или да ли су сви становници Хрватске Хрвати?

ПИШЕ: Владислав Б. Сотировић

У доњем тексту бисмо по овим питањима подсетили на ставове једног од највећих јужнословенских филолога 19-ог века – Вука Стефановића Караџића, а које је изнео 1861. г. као одговор свом колеги, похрваћеном словаку, Богославу Шулеку који је објавио у загребачком Невену (бр. 8, 1856. г.) чланак „Срби и Хрвати“ тврдећи да су Хрвати и Срби један народ, да им је језик један односно исти или заједнички, да им је стога и књижевност писана тим језиком заједничка, и да их чак ни вера не дели.

Међутим, у одговору Шулеку у чланку „Срби и Хрвати“ у Видовдану (бр. 31, 1861) Вук је био изричит: “… и сад мислим да су се стари Хрвати у језику разликовали мало од Срба, и да су данашњи Чакавци прави њихови остаци и потомци, и да се по правди само они могу звати Хрватима…главна су станишта данашњијех Чакаваца острва или отоци Јадранскога мора од Истрије до иза Корчуле… Хрвати по правди могу се звати: 1) Сви Чакавци; 2) Кекавци у Краљевини Хрватској који су се на то име већ обикли. Срби по правди могу се звати сви Штокавци макар које вјере били и макар гдје становали…”

Вук је, у ствари, у овом чланку отворено оптужио “хрватске родољупце” да намерно настоје да разоре српски етнички корпус јер су они једини у Европи одбацили основни принцип лингвистичког одређења националне припадности, тј. да један народ може да говори само једним језиком и прогласили Хрвате за народ који говори три језика: штокавски, чакавски и кајкавски/кекавски. По Вуку (и не само по њему), у тадашњој Краљевини Хрватској, у ствари, прави етнички Хрвати готово да и нису живели, јер је већина чакаваца била изван те краљевине. Стога је Вук увео нови појам: Хрваћани под којим се подразумевају сви становници Краљевине Хрватске без обзира на њихову етничку припадност, за разлику од појма Хрват који се може односити само на исконске етничке Хрвате (чакавце). Тиме је Вук оспорио основни принцип великохрватске теорије о хрватском државном праву по коме су сви становници Краљевине Хрватске називани Хрватима укључујући и православне Србе.


ИЗВОР: http://global-politics.eu/sotirovic/hrvati-hrvacani/

Подели:

2 Comments

  1. Бранкова песма „Коло, коло, наоколо“ (у којој се помињу и Хрваћани) годинама се по Брозовији певала као химна братству и јединству, све док се „неко“ није досетио да се у њој помињу искључиво Срби; због тога је и потиснута у заборав.
    Како је Бранко био близак са Вуком (пошто се мало мотао око Вукове кћери Мине), није му могло бити непознато да се појам „Хрваћани“ односи на Србе у Хрватској.

  2. A koja je razkika u imenu Hrvat i Serabin Za Serbe izvorno Serabin Za Hrvate Herabin Inace izraz Hrvat tj Skorbat dolazi od HERAVEDESAR sjr Hrvat gde vidimo u izrazu koji kaze bukvalno Rasanin od Serba Ako koza laze rogovi ne lazu A imena govore vise od svega i nose poreklo od naroda i kulta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.