Анализе

Ногомет као показатељ различитог третирања државних ентитета

  • Као „ногомет“ је хрвацка ријеч
  • Како може бити хрвацка ријеч када је ријеч „нога“ србска, а и ријеч „метати“ – промет, намет, замет, подмет итд. је такође србска
  • Како одједном од обједињавања двије србске ријечи настаје хрвацка ријеч, мислим да је тема за Нобелове награде за мир

АУТОР: Душко Бошковић

Никада нисам симпатисао ногомет. Било ми је губљење времена одвојити толико времена да би се гледало нешто што је споро и досадњикаво. Човјек је комотно могао да се бави још неком активношћу за вријеме гледања утакмица. Да се убаци у правила да се игра са двије лопте истовремено, добило би се сигурно на живости игре.

Није ми се допадало ни то што када кажем ногомет, неки ми Срби одрже предавање да се исправно каже фудбал. Превели смо неке спортове, а неке и нисмо пошто би преводи били пресмијешни, као напр. „водено лоптање“ за ватерполо, али користити ријечи рукомет, а не користити ногомет, је непотребно инаћење. Као „ногомет“ је хрвацка ријеч. Како може бити хрвацка ријеч када је ријеч „нога“ србска, а и ријеч „метати“ – промет, намет, замет, подмет итд. је такође србска. Како одједном од обједињавања двије србске ријечи настаје хрвацка ријеч, мислим да је тема за Нобелове награде за мир.

Позваше ме јарани да одемо у кафић под отвореним небом да гледамо утакмице уз хладно пиво на ово вруће вријеме, то је сада као модерна појава у свијету, па и код нас. Прихватим то више ради дружења, него гледања утакмица. И изненадих се када угледах репрезентацију Енглеске. Питам рају, каква одједном сада некаква енглеска репрезентацијао, како то да нема репрезентације Велике Британије, то је ваљда међународно признати државни ентитет. И ту ме исмију као што су ме ономад исмијали за идеју убацивања друге лопте у игру. Кажу да сам талашика за фудбалски ногомет, како то да не знам да има репрезентација Велса, Шкотске и Енглеске, а нема Велике Британије.

Сада се ја питам какав је ово неправедан и непоштен свијет, гдје за неке важе нека правила, а за неке друге та иста правила не важе. Како то да немамо репрезентацију Каталоније и Баскије, него репрезентацију Шпаније, или немамо одвојено репрезентацију Баварске и остатка Њемачке, или Калифорније, Тексаса, Републике Српске, Далмације, ФБиХ итд. А појавила се репрезентација Косова, и то без Метохије, иако се тај ентитет увијек називао „Косово и Метохија“.

Моле се УН да донесу декларацију о важењу правила за све на свијету и прати реализацију те декларације. Ваљда је задатак УН-а да буде од користи цијелом свијету, а не само да легализује НАТО освајања. Ако се УН не ухвати овог првог посла, а не само овог другог, могао би и да се укине као непотребан. Ионако само троши паре које се могу паметније искористити.

 

Подели: