Анализе

Теорија „завјере“ и завјере

  • Е, па јаране, ако сам ја теоретичар завјере гледај сада ове слике па ми реци да ли сам теоретичар. Мало који Сарајлија зна ко су Ротаријанци и да имају чак и свој споменик у центру града. Мало је упропаштен некаквом надреалном интервенцијом, али је очигледна симболика као и сам натпис „Rotary“. 

У журби утрчах у трамвај и право пред свог познаника са шаховских партија недељом у парку који је стајао на вратима. Упитах га што не бијаше прошле недјеље на шаху. Каже да је ишао на вакцинацију у Србију, испала нека шема око превоза која му је одговарала, па се он уклопио. И рече ми за коју се вакцину одлучио, као да је ишао на пијацу па бирао који кромпир да купи, гламочки фојнички или романијски. Пребацих му зашто онда и даље носи брњицу, ако је већ примио вакцину, сада је као заштићем, нема чега да се боји.

Морао сам га мало подбадати, јер и он мене често на шаху подбада питањима типа зашто сам играо баш топом или зашто сам жртвовао коња, а не ловца. Није ми знао одговорити на моје питање везано за брњице и вакцинисане, али ја знам одговор зашто рецимо жртвујем радије коња неко ловца. То би и у животу тако урадио, а не само у шаху.

Пребацио сам му и то што каже да се вакцинисао, јер то више личи на неки генетски третман, пошто није примио ослабљени вирус да изазове имуни одговор, него некакву текућину која се петља у генетски код. Само се насмијао и покровитељски ми рекао да од мене и није очекивао другачију реакцију, пошто сам познат у раји као теоретичар завјере.

Е па јаране, ако сам ја теоретичар завјере гледај сада ове слике па ми реци да ли сам теоретичар. Мало који Сарајлија зна ко су Ротаријанци и да имају чак и свој споменик у центру града. Мало је упропаштен некаквом надреалном интервенцијом, али је очигледна симболика као и сам натпис „Rotary“.

 

А ево за теоретичаре спонтаности и ова слика два обелиска на врху „Општине Центар“. Ко се бави симболикама или је нешто начуо везано за ову област зна да овакве обелиске широм свијета постављају масони. Није ово зграда из периода Аустријске окупације и нису је они правили. Ову зграду је „правио“ вјероватно престолонасљедник Александар Карађорђевић, јер не могу нигдје наћи податке ко ју је правио. Не дају да се зна истина. Није непознато да  је Александар био масон. У оно доба свако ко је био на власти није могао да не буде дио неког тајног друштва, масона, језуита и сл. Краљевина СХС из које је настала Југославија је била очигледно творевина коју су масони подржавали, не само организационо него и новчано. Овако импресивна зграда осликава неку моћ. Можда је данас исправније рећи да то нису више тајна друштва, него друштва са тајном. Јер нам јавно стављају симболиком до знања да постоје.

Е па јарани моји ви и даље мислите да су завјере само некакава теорија, а не пракса.

Душко Бошковић, дописник из Сарајева

Подели: