Анализе

Ко су Јуде Искариоти црногорске парламентарне колиционе владе?

Синоћ је покопано, од стране парламентарне већине која је од тада престала да политички постоји, све што је добијено на изборима од 30. августа 2020. године

Пише: др Момчило Д. Пејовић

Од када је парламентаризма на овим нашим балканским просторима било је политичких играча и подметача, тројанских коња и коњоводаца, подлаца и трговаца, бескичмењака, пузаваца и гмизаваца, лажова, издајица и колаборациониста, смутљиваца и грабљиваца, лисица и хијена, подрепних мува и балегара, пожмирепа и увлачигуза, љигаваца и безобразника, нечасних (…), и биће их докле год траје оваква, каква је од почетка посљедње деценије 20. вијека па све до данас, (проев)ропска и (де)мократска црногорска парламентарна политичко-позоришна сцена.

Три деценије трајања парламентарнога живота у Црној Гори чисти су и прави доказ да ће се увијек наћи један Јуда Искариоти и(ли) њему „близанац/и“, који ће издати интересе и политичке циљеве своје странке-партије и наравно својих гласача. И, о томе имамо много примјера са именом и презименом! Међутим, нећемо да њиховом личном прозивком ошпоркамо текст који смо намјерили написати и објавити ради уважених читалаца, а који су разочарани синоћним исходом „гласања“ о „Предлогу резолуције о геноциду у Сребреници“ и поводом „Предлога за разрјешење министра правде, људских и мањинских права“!

Синоћ су у парламенту испливале и на видјело се показале десетомјесечне коалиционе „чврсте“ везе о „заједништву“ и „истрајном раду“ да се смијени један однарођени, пљачкашки и диктаторски режим који је трајао пуне три деценије, а који је, показало се, само био привремено „смијењен“ и уједно су биле на дјелу огољене политичке лажи и паралажи, „лицемерје и политички неморал“ оних који су од самога почетка „нове Владе“ правили осптрукцију, понекад тајно а касније све више отворено и јавно у парламенту и медијима електронским и штампаним, као и на разноразним приватним и државним тв сервисима!

У свему томе издашну помоћ пружила им је њихова опозиција, дојучерашња коалициона позиција на челу са ДПС-овцима и њиховим несмјењивим политичким лидером и „предсједником свих грађана“. Нијесу ни сакривали своје мутне политичке и нечасне работе само да дођу до свога циља и поново (о)живе у црногорскоме парламенту! То ни њихов политички лидер није ни сакривао, већ је нескривено и јавно износио своја политичка увјерења и пројекције за неку блиску политичку сарадњу, па да му касније на изборима несумњива очекивања донесу побједу, а њему „повратак“ из његовог политички полумртвога страначкога живота! Синоћ је показао да су његова надања имала „реална“ очекивања или наду да ће се наћи политички један Јуда Искариоти или више њих, који ће прећи на његову страну и превагнути односно спровести у дјело политички наум разарања коалиционе већине, која је дошла на власт побједом на парламентарним изборима 30. августа 2020. године.

У десетомјесечној новопарламентарној власти и Влади, и уједно укупном тродеценијском трајању црногорског парламента, колико је само било „оволико лажи“, политичког „лицемјерја и неморала“!? Наслушасмо се и нагледасмо свега и свачега од политичке трговине до политичке издаје сопственог народа, грађана и сопствених бирача, а све зарад интереса једног несмјењивог политичког лидера и уједно „предсједника свих грађана“. Сјетимо се само када се чуло од тадашњег активног „извјестиоца“ високо рангираног судије/суткиње да „и криминалци имају свој морал“, а та особа још увијек је дио тужилачких „инстанци“ макар као члан „суд(иј)ског савјета“ или нешто томе слично, иако је одавно у пензији, али даје свој пуни лични, политички и „стручни“ (до)принос „демократском развоју“ судства и примјени европских правних норми у црногорском судству – тужилаштву!

Сјетимо се коју, какву и колику политичку голготу је прошао Либерални Савез Црне Горе у своме деценијском трајању и колико су га, уз помоћ бројних „политичких трговаца“ и парламентараца и оних попут Јуде Искариоти, ови исти данашњи политички играчи и трговци, издајници и доушници темељно разарали и бројчано га смањивали све до његовога коначнога одласка са црногорске политичко-позоришне сцене! Упорно и политички вјешто, тродеценијски режим једног несмјењивог страначког лидера, премијера и двоструког „предсједника свих грађана“, успио је обесмислити политички рад ЛСЦГ-а уз своје сараднике у самој странци а суноврат те странке отпочео је коалицијом са Народном странком, чији је страначки лидер успио одрадити посао за свога политичког идола којега је (на)звао „двометрица“!

Данас, то је исти случај са побједничком „Коалицијом (…)“ која се на једвите јаде сложила и изашла на парламентарне избора „јединствено“ 30. августа 2020. године! Једина разлика је у томе што је политичко разарање и уништавање ЛСЦГ-а трајало нешто више од деценије, а ова „нова власт“ парламентарне већине није се успјела одржати ни 10 (десет) мјесеци, а већ је синоћњим гласањем у парламенту урушена њена побједа без обзира на исход, који ће се неминовно десити ускоро на новим парламентарним изборима!

Да ли је било „политичке трговине“, која је некоме од Јуде Искариоти као издајника напунила „џепове-банковне рачуне“ или обећања за неко сигурно амбасадорско ухлебље(ње) сада је то питање најмање политички важно, иако се вјерујем зна да је и тога било! А можда је само „политички дуг“ тога Јуде Искариоти, као парламентарца, био његов „зајам за враћање“ или је, пак, то била уцјена некога од њих који су са Јудом Искариоти пристали на политичку издају парламентарне већине која је на власти? Ни то није толико битно и сасвим је свеједно, не мијења суштину (пр)одаје својих посланичких гласова како би се спровела у дјело замисао опозиционог политичког вође преко његових политичких парламетараца као пиона, који су били приморани да онако подло направе варку и замку политички неискусноме Премијеру, који није хтио (пре)пустити своју премијерску фотељу само да би „издржао цијели мандат“ и политички „продао“ свога министра због сопственог избављења и спаса од „изласка“ из премијерске фотеље! Наравно да је то био веома политички провидан потез опозиционих парламентараца из редова ДПС-оваца, који су „избјегли“ расправу у парламенту, али су тим „маневром“ парламентарну већину „изненадили“ својим теледиригованим доласком да изврше најављено и наредбодавно гласање и покажу своју политичку моћ и превару као „политичку вјештину могућег“, која је доминатна у црногорском парламентаризму пуне три деценије!

Није се преварио ни овога пута „премијер свих грађана“, као ни некад давно када је од политичког губитника само у току једне ноћи, уз помоћ проданих душа и Јуде Искариоти, прибавио већину и остварио политичку побједу над својим противкандидатом, а његовом некадашњем партијском другару! Овдје је „предсједник свих грађана“ дуго припремао „политички терен“ за сигурне гласаче и играче који ће му донијети потребне политичке поене за неку другу догледну изборну трку и побједу и са којом ће „крунисати“ своју политичку каријеру.

Јуда Искариоти и његови парламентарни близанци у црногорскоме парламенту синоћ су показали и заувијек доказали да политика као „вјештина могућега“ је само изговор за бројне преваре и подметачине, лажи, лицемерје и неморал, а који се чине у црногорскоме парламенту само ради једне особе или једне интересне политичке групације која штити интересе прве и друге фамилије и надасве њиховог патрона „предсједника свих грађана“!

Синоћ је покопано, од стране парламентарне већине која је од тада престала да политички постоји, све што је добијено на изборима од 30. августа 2020. године и за макар најмање двије деценије изгубљен и најмањи трачак наде и зрак свјетлости у дугом и мрачном тунелу демократије да ће се нешто промијенити у Црној Гори!

Заслугом парламентараца Јуде Искариоти и његових политичких близанаца, а речено рјечником једне особе из грађевинске струке, синоћ је стављена дебела плоча од армираног бетона преко, и онако тобожњега, (про)европског демократског процеса и парламентарног живота у Црној Гори.

Да ли превареним грађанима и гласачима „побједничке коалиције“ остају „за утјеху“ само стихови: „Надање се наше закопало на Косово у једну гробницу (…)“?

ИЗВОР: https://www.in4s.net/ko-su-jude-iskarioti-parlamentarne-kolicione-vlade/

Подели: