Анализе

Додик: Oтворени акт непријатељства према Српској и Србима je подгоричка резолуција о Сребреници

ЂУКАНОВИЋ ЈЕ УЧЕСНИК ДОГАЂАЈА ДЕВЕДЕСЕТИХ, АЛИ – ШТА ЋЕ ДРУГИМ ПАРТИЈАМА ТА СРАМНА РЕЗОЛУЦИЈА?

* Милорад ДОДИК: „Ми ћемо знати како да се односимо према њима. Штета је што је део већине, који је и српским гласовима ушао у парламент Црне Горе попустио пред притисцима и уценама и на такав начин се обрачунао са Србима и Републиком Српском. Било би много боље да су истине ради, будућности ради и нових генерација ради погледали извештај који је сачинила Независна комисија на челу са Гидеоном Грајфом о Сребреници и одредили се о томе

_____________________________________________________________

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да су парламентарне политичке партије које су у Скупштини Црне Горе усвојиле Резолуцију о забрани негирања геноцида у Сребреници испољиле отворени акт непријатељства према Републици Српској и Србима.

       – Ми ћемо знати како да се односимо према њима. Штета је што је део већине, који је и српским гласовима ушао у парламент Црне Горе попустио пред притисцима и уценама и на такав начин се обрачунао са Србима и Републиком Српском.

– Било би много боље да су истине ради, будућности ради и нових генерација ради погледали извештај који је сачинила Независна комисија на челу са Гидеоном Грајфом о Сребреници и одредили се о томе – истакао је Додик замољен да прокоментарише усвајање Резолуције о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници у Скупштини Црне Горе.

Додик је нагласио да је Скупштина Црне Горе синоћ на мала врата увела и вербални деликт у државу која се вековима дичила слободарством.

– Ако Парламентарна скупштина БиХ није усвојила један такав акт – поставља се питање шта је то мотивисало Црну Гору да се о томе одређује, посебно ако је реч о трагичним догађајима који немају везе са Црном Гором. Ако је ДПС-у прорадила савест, јер је њен лидер учесник ратних дешавања 90-их, није јасно шта је друге политичке партије у Црној Гори руководило за једну срамну резолуцију каква је синоћ усвојена у црногорском парламенту – рекао је Додик.

Скупштина Црне Горе изгласала је синоћ Резолуцију о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници. За усвајање Резолуције гласало је 55 посланика, против је било 19, а уздржано седам.

Резолуција, између осталог, подразумијева да парламент осуди и признаје да се у Сребреници догодио геноцид и да је убијено више од 8.000 Бошњака.

Текст резолуције предвидео је и да 11. јул буде проглашен Даном сећања на жртве Сребренице, да се афирмише мир и стабилност и да се позову јавне институције да истраже ратне злочине.

       ИЗВОР: Срна

Подели: