Анализе

Америчка јединица за потискивање Русије и Кине у БиХ, С. Македонији, Албанији и на Косову*

ПОЗНАТА ЈЕ КАО „БРАОН БЕРЕТКЕ“, А ЗАДАТАК ЈОЈ ЈЕ – ОБУКА „ПРИЈАТЕЉСКЕ ВОЈСКЕ ИЛИ ПОЛИЦИЈЕ“

  • Реч је о такозваним инструкторским тимовима САД за подршку савезницима који су  деловали у оквиру вежбе „Тренутни одговор 21“ на полигону Мањача код Бањалуке, у селу Бабај Бокс код Ђаковице и на полигонима Криволак (у С. Мадкедонији) и Биза код Тиране. У БиХ и на Косово послат је по један тим, а у Северну Македонију и Албанију – по три
  • Бригаду чини шест тимова за обуку јединица за ватрену подршку, шест тимова инижњераца и шест тимова за логистику. Један `маневарски тим` чини 12 људи који су стручни за разне области: рад са минама, војнополицијске послове, обавештајно деловање, логистику и одржавање, везе и медицину

____________________________________________________________

НОВА специјализована јединица америчке војске СФАБ, позната и као „Браон беретке“, која је формирана за сарадњу са земљама широм света и представља одраз политике потискивања Русије и Кине у регионима важним за Вашингтон, учествовала је као важан сегмент вежбе „Бранилац Европе 21“, која се одржава на Балкану.

Како наводи портал Балканска Безбедносна Мрежа, реч је о такозваним инструкторским тимовима САД за подршку савезницима, који припадају „Браон береткама“ и који „нису били у правом плану медијског извештавања“, а деловали су у оквиру „Тренутни одговор 21“ на полигону Мањача код Бањалуке, селу Бабај Бокс код Ђаковице и полигонима Криволак и Биза код Тиране.

У Босну и на Косово послат је по један тим, а у Северну Македонију и Албанију по три тима. Задатак тих тимова је подршка у обуци савезничких структура безбедности у најширем смислу, према процени потреба: од стриктно борбених јединица, полиције, царине до било које друге службе која је на задатку безбедности.

„За Балкан нови тимови су важни јер се појачава потенцијални значај саветничке улоге. У скоријој прошлости, после Дејтонског мира, Американци су тадашњој Војсци Федерације БиХ пружили обимну подршку у обуци и саветима, али и наоружање од аутоматске пушке то тенка. У новим глобалним околностима они се могу сматрати делом политике САД сузбијања утицаја Кине и Русије.

Пентагон је на то указао фебруара 2020. када је први саветнички тим упућен у Африку. Тај приступ може да се сматра релевантним и за простор Балкана“, наводи тај портал.

У тексту се подсећа да је за америчку спољну политику војно присуство и саветничка улога врло важна и да су те тактике разрађене још у Вијетнамском рату, а да је пре три године формирана прва од шест нових јединица америчке војске под називом Бригада за подршку безбедносним снагама – СФАБ.

Препознатљив детаљ СФАБ су браон беретке и ознаке које носе искључиво припадници ових јединица.

Њихов примарни задатак је обука борбених јединица пријатељске војске или полиције.

Начелно, један маневарски тим чини 12 људи који су стручни за разне области од рада са минама, војнополицијске послове, обавештајно деловање, логистику и одржавање, везе и медицину. Бригада формира шест тимова за обуку јединица за ватрену подршку, шест тимова инижњераца и шест тимова за логистику.

„На вежби ‘Тренутни одговор 21’ од 17. маја до 2. јуна једна америчка пешадијска бригада са ојачањима пребачена је из САД на простор од Словеније до Грчке и размештена на терену.

Паралелно са Американцима проводе се тактичке вежбе оружаних снага земаља домаћина.

У ширем контексту, ‘Тренутни одговор 21’ увезан је са низом паралелних вежби на којим се проверава размештање америчких бригада као подршка савезницима у ЕУ.

У нашем региону паралелна вежба ‘Астрални витез’ била је провера ефикасности система противваздушне одбране НАТО“, наводи се у тексту.


 ИЗВОР: https://rs.n1info.com/region/specijalizovana-jedinica-americke-vojske-br…

Подели: