Анализе

Страна Христа: Српска црква у „украјинском питању“

Патријарх Српски Порфирије. Колаж: УПН
  • У једном из последњих  интервјуа Патријарх Порфирије је рекао да је Српска црква у „украјинском питању“ изабрала страну канона, а не Москве или Фанара. Шта ово значи?

АУТОР: Константин Шемљук

19. маја 2021. године делегација Украјинске Православне Цркве на челу са отправником послова Митрополитом бориспиљским и броварским  Антонијем (Паканичем) састала се у Београду са Његовом Светошћу патријархом српским Порфиријем.

О томе како је састанак текао  говорио је протојереј Николај Данилевич, заменик руководиоца Одељења за спољне црквене односе (ОСЦО) УПЦ. Према његовим речима, „био је веома топао и пријатељски састанак са патријархом“, а „Српска црква чврсто стоји на страни канонског поретка и подршке УПЦ“.

Касније је и сам патријарх Порфирије коментарисао сусрет са митрополитом Антонијем. Нарочито је Предстајатељ Српске Цркве нагласио да СПЦ у „украјинском питању“ заузима строго канонски став и, у складу с тим, подржава Украјинску Православну Цркву на челу са Блажењејшим  Митрополитом Онуфријем.

Коментар патријарха Порфирија који је дао након састанка са Митрополитом  Антонијем може се условно поделити у три дела.

Први део је посвећен канонском поретку у Цркви, што је услов јединства Православља.

Други део говори о зависности проповеди јеванђеља од канонског поретка.

Трећи део је сведочанство јединства Православља, изражено, по мишљењу патријарха Порфирија, подршком управо УПЦ.

Речи Патријарха Српског, чини нам се, изражавају најразумнији приступ решавању кризе у којој се нашло светско православље након даривања Томоса ПЦУ од  стране Цариградске патријаршије. Стога је вредно детаљније се задржати на њима.

Канонски поредак као услов јединства Православља

Према Патријарху Порфирију, „за нас је неизмерно важно јединство вере, тако да имамо јединство догмата. Али истовремено је услов јединства и очувања праве православне вере очување канонског поретка Цркве “.

Ова Патријархова изјава директно се позива на теорију о „Првом међу једнакима“, коју фанариоти сада активно развијају. Према њеним речима, Патријарх цариградски има посебна права у Православљу и има не само примат части, већ и примат моћи. Поред тога, последњих година са усана присталица ове теорије све чешће се чују речи да јединство у Православљу треба да има свој видљиви израз – у личности Цариградског патријарха.

Управо тим речима делује познати грчки теолог Митрополит Јеротеј (Влахос), тврдећи да је глава Фанара „видљиви симбол јединства православља“. Поглавар фанариотске  архиепископије у Сједињеним Државама Архиепископ Елпидофор уверен је да само Цариградска патријаршија „сноси одговорност за јединство Православља и његову корист “.

И сам патријарх Вартоломеј је уверен да „ми, православни, морамо да се подвргнемо самокритици и ревидирамо своју еклисиологију ако не желимо да постанемо федерација цркава протестантског типа “. Другим речима, саборна структура Цркве на неки начин га подсећа на протестантизам. Али проблем је у томе што Патријарх Вартоломеј или не разуме или не жели да разуме разлику између православне саборности и протестантске федерације. У Православљу је саборност живот у Духу Светом, где се све одлуке доносе заједнички и захтевају општецрквено прихватање. Са таквом поделом, Христос је главни у Цркви, а не неко од архијереја. Док је у „протестантској федерацији“ свако „сопствена глава“ и одлука, као и мишљења може бити много.

Али патријарх Вартоломеј се ту не зауставља, већ иде даље. Према његовом мишљењу, проблем јединства може се решити ако се препозна да у Православној Цркви постоји епископ који је виши од осталих епископа и има искључиву моћ. Цитат: „Пошто се у хиротонији за епископа заклињемо да ћемо се покоравати одлукама Васељенских сабора, морамо признати да у недељивом Васељенском Православљу постоји један „Први“, не само у части, већ и „Први“ са посебним дужности и канонским овлашћењима која су додељена Васељенским Саборима “.

Патријарх Вартоломеј се заноси до те мере да изјављује да ко прекида евхаристијско јединство са Фанаром „ризикује да се одсече од тела Православне Цркве“. Односно, за њега се православна црква поистовећује са Фанаром, а не са Телом Христовим. Да ли је чудо што, према неким фанариотима, Црквом не руководи Христос, већ патријарх Вартоломеј?

Стога је сасвим очигледно да, указујући на потребу очувања канонског поретка у Цркви, патријарх Порфирије има у виду  не то разумевање канона које је сада својствено фанариотима. За Предстајатеља Српске Цркве канони су услов јединства светског Православља у Христу, док су за Фанара канони само инструмент моћи, а видљив израз јединства је послушност Цариградској патријаршији, а не Цркви. То је важно имати на уму.

Живот Цркве, а не личне симпатије

Патријарх Порфирије сматра да „забринутост због канонског поретка није израз нашег односа према некоме са више, а према некоме са мање симпатија“. И потребно је врло пажљиво слушати ове речи.

Чињеница је да пречесто представници Помесних Цркава које говоре грчки  доживљавају Томос ПЦУ као принудну меру Фанара у борби против утицаја Руске цркве у светском православљу. Сходно томе, они „украјинско питање“ разматрају искључиво у контексту сукоба између Цариградске и Московске патријаршије. То значи да су све њихове одлуке у неком смислу политички и национално мотивисане.

На пример, митрополити Грчке Цркве, који су признали ПЦУ, у интервјуу за грчку публикацију „Вима Ортодоксија“, директно су рекли да Грчка Црква традиционално подржава Цариградску патријаршију и да не може другачије.

Такође, Поглавар Кипарске Православне Цркве, Архиепископ Хризостом, изразио је пуну подршку Фанару из истог разлога због постојања „неотуђивих духовних и историјских веза које Фанар повезују са Кипарском Црквом“. Архиепископ Хризостом криви РПЦ за настали раскол и изјављује да „чак и ако се сложимо да Руска Православна Црква … постоји хиљаду година, ми, Древне патријаршије и Кипарска црква, постојимо две хиљаде године. Због тога би требало да се консултују са нама. Руска Православна Црква усвојила је Православље од Васељенске патријаршије, коју данас не поштује. За све млађе Помесне Православне Цркве Васељенска Патријаршија је Мајка Црква “. Односно, Руска православна црква треба да се „покорава“ и „поштује“ Фанара само зато што је млађа! Тако, на пример, како га слуша Грчка црква.

Горе поменути митрополит Јеротеј (Влахос) пише: „Морамо да се покоравамо гласу Цркве, који је изразио Свети Синод Цркве … Ми имамо Цркву којој ћемо се покоравати и нећемо слушати сваког духовника, теолога , учитељ који упознаје нашу Свету Православну Цркву са страним традицијама, страним моралом, страним учењима, индивидуалним и верским парадигмама “. И ове речи говори православни (?) Владика! „Покоравајте се“, „страним традицијама“, „страном моралу“ … Из неког разлога се увек чинило да у Православљу постоји само јеванђелски морал, а за њега је најважнија послушност Христу. Испада да није. Такође постоји „национални“ морал и постоји „црква“ којој се човек мора „покоравати“.

Ево онога што је заиста важно – не „симпатија“, не „страна“ Москве или Фанара, не национални или политички интереси, већ само живот Цркве у Христу.

Тако се испоставља да изјаве многих грчких епископа о „украјинском питању“ нису о жељи да се сачува јединство са Христом, нису о канонима или Предању Цркве, већ само о националној солидарности. Али где је овде Црква? Њен живот којим  управљају канони?

У ствари, патријарх Порфирије износи најразумнији поглед на проблем, јер он се не залаже за Москву или Фанар, већ за Цркву која треба да буде са Христом. Поглавар СПЦ брани црквено канонско, а не национално или неко друго гледиште на „украјинско питање“.

Па,  почетком маја је Патријарх Српски  у једном од својих интервјуа врло разложно изнео овај став. Према његовом мишљењу, раскол у православљу може се превазићи, јер „вера у постојање тачке са које је немогуће вратити се у нормалан црквени живот не узима у обзир чињеницу да Црква није обична људска организација, којом могу да управљају различит интереси и која се налази под утицајем претежно људског фактора, него је јединствена, света, саборна и апостолска стварност “.

Поред тога, нагласио је да „наша Црква није изабрала„ страну “Москве или Цариграда, нити било коју другу, већ је увек остала верна канонском поретку и пуној одлучности да поштује овај поредак и сведочи о њему“.

То је оно што је заиста важно – не „симпатија“, не „страна“  Москве или Фанара, не национални или политички интереси, већ само живот Цркве у Христу. И овде је, према патријарху Порфирију, веома важан канонски поредак, који „је услов без којег ми као православни хришћани не можемо на исправан начин сведочити о Господу нашем Спаситељу“.

Подршка за УПЦ као доказ јединства у Христу

За патријарха Порфирија је очигледно да је поклањање Томоса расколничкој ПЦУ од стране Цариградске патријаршије директно кршење канонског поретка у Цркви, а самим тим и њеног јединства. А тај прекршај говори не само о „папским амбицијама“ главе Фанара, не само о његовој „жељи за првенством“ у светском Православљу, већ и о кршењу самог живота Цркве. Кршење које директно утиче на Христову проповед: „Канонски поредак је услов без којег ми као православни хришћани не можемо на исправан начин сведочити о нашем Господу, нашем Спаситељу“.

Управо зато је, каже Патријарх, „за нас веома важно да канонски поредак, који је данас у кризи у Украјини, буде осигуран“, а „ надлежност Украјинске Православне Цркве на челу са Митрополитом Онуфријем биће подржана од наше Цркве, и ово ће бити доказ јединства закљученог између православних “.

«Надлежност Украјинске Православне Цркве на челу са митрополитом Онуфријем подржаће наша Црква и то ће бити потврда  јединства закљученог између православних.».

Патријарх Порфирије

Ово јединство указује на потребу поштовања саборне структуре Цркве, њене догматске и канонске чистоте. Такође се оно изражава и у међусобном односу. Тако је Митрополит морфски Кипарске Православне Цркве Неофит подсетио фанариоте и њихове присталице да су митрополита Онуфрија и УПЦ „сви препознали: и наша Црква, и Васељенска патријаршија, и Грчка, и Александрија, и Јерусалим – све Помесне православне цркве су донедавно признавале да је канонски Епископ кијевски, Архиепископ све Украјине “.

Међутим, по мишљењу поглавара Фанара, „доказом јединства“ Православља мора  се сматрати признавање ПЦУ.  Коментаришући одлуку Предстајатеља Александријске, Грчке и Кипарске Цркве да у своје диптихе уврсте име Думенко, патријарх Вартоломеј је рекао да је ово „значајан допринос јединству Православља као практичне последице и израз његове еклисиологије“. Према Патријарху Вартоломеју, „украјинска аутокефалија је завршени црквени догађај, а једини еклисиолошки доследан став је признање своје православне браће-предстајатеља, као што се догодило са аутокефалијом све млађе браће Православних Цркава из Руске Цркве“.

Мишљење Патријарха Српског да је признање и подршка УПЦ „доказ јединства закљученог између православних“ у потпуности је у супротности са ставом поглавара Фанара.

А мишљење Патријарха Српског да је признање и подршка УПЦ „доказ јединства закљученог између православних“ у потпуности противречи ставу поглавара Фанара. Штавише, ово мишљење данас дели и већина Православних Цркава које су у канонском јединству са Украјинском Православном Црквом.

Било како било, својим речима Патријарх Порфирије је изнео неколико врло значајних тачака којима треба посветити више пажње у полемици са присталицама ПЦУ.

Прво, живот Цркве не зависи само од догматске чистоте, већ и од канонског поретка.

Друго, не бисмо смели да говоримо о „страни“ Фанара или Москве, већ искључиво о „страни“ Христа. У „украјинском“, као и у било ком другом „питању“, не би требало да превладају симпатије, нити национални или политички интереси, већ искључиво жеља да се остане у Христу и са Христом.

Треће, канонски поредак се може обезбедити  подршком УПЦ.

И четврто, Патријарх Порфирије је јасно ставио до знања представницима украјинског раскола да су у његовој личности добили неумољивог присталицу црквених канона. То значи да се признање ПЦУ од стране Српске Православне Цркве не очекује.


ИЗВОР: https://spzh.news/rs/zashhita-very/80126-storona-khrista-serbskaja-cerkovy-v-ukrainskom-voprose

Подели: