Анализе

Канада по индиос-интернатима убијала децу староседелаца – већ се помиње и 50.000!

НА ТЕРИТОРИЈИ ИНТЕРНАТА У КАМЛУПСУ НАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ ПРЕКО 200 ДЕЦЕ

  • Тај интернат функционисао је од 1890. до 1969. године под контролом Католичке цркве. Потом је прешао под контролу савезне владе Канаде и постојало је још до 1978.
  • Елен Турпел-Лафонд које ислеђује нестанке индијанске деце: „Откриће остатака деце у Камлупсу потврђује оно што староседелачки народи већ годинама говоре: да се многа деца која су ишла у ту школу никада  нису вратила. Верујем да је сврха постојања интерната била да преузму контролу над децом аутохтоног становништва, да униште његов културни идентитет и везу деце са породицама“
  • ФАКТИ: Ево, дакле: Канада је безмало 170 година однарођивала децу Индијанаца, многе злостављала и физички и сексуално, а застрашујући број и убила! Независно од тога да ли је укупна бројка жртава око 4.000 или око 50.000! А у свему је безмало 80 година учествовала Католичка црква која је – макар у Камлупсу – била у главној улози. Канадска врхушка већ језуитски говори да је то „трагедија незамисливих размера“, а могуће је да ће папа-језуита за који дан изјавити нешто слично оном што је из Ватикана саопштено када се Католичка црква покушала опрати за спаљивање Ђордана Бруна!

_____________________________________________________

ПОСМРТНИ остаци више од 200 деце узраста три године и више пронађени су на територији некадашњег интерната за индијанску децу у Камлупсу у Канади.

Тај интернат функционисао је од 1890. до 1969. године под контролом Католичке цркве.

Потом је прешао под контролу савезне владе Канаде и постојало је још до 1978.

„Колико нам је познато, ове смрти нису документоване. Неки остаци повезани су са децом од три године“, – рекла је шеф индијанске заједнице града Камлупс Росан Казимир.

Додала је да је потрага у току, па би се број пронађених посмртних остатака могао повећати.

Остаци су пронађени помоћу посебног радара, али њихова ексхумација још није извршена.

Према канадском Националном центру за истину и помирење, интернат је имао око 500 деце у школи „у смени“. У периоду од 1915. до 1963. године у њему је умрло 51 дете.

Укупно је кроз канадски систем индиос-интерната прошло више од 150.000 деце од 1830-их до 1996. године, када је затворен последњи.

Према проценама, више од четири хиљаде индијанске деце постало је жртвама овог система.

Али, то су само званичне бројке, а стварни је вероватно већи. По канадским медијима се већ помиње – око 50.000!

Међу онима који ислеђују нестанке индијанске деце у интернату у Камлупсу је и  Елен Турпел-Лафонд која је изјавила:

„Откриће остатака деце потврђује оно што староседелачки народи већ годинама говоре: да се многа деца која су ишла у ту школу никада  нису вратила. Верујем да је сврха постојања интерната била да преузму контролу над децом аутохтоног становништва, да униште његов културни идентитет и везу деце са породицама“.

Према њеним речима, смрт деце није документована, јер је била проузрокована физичким и сексуалним злостављањем.

„Ово је трагедија незамисливих размера. Ово је главни пример насиља канадског система интерната над аутохтоним народима“ –  рекао је премијер Британске Колумбије Џон Хорган.


ИЗВОР: http://fakti.org/quo-vadis-orbi/kanada-po-indios-internatima-i-ubijala-decu-starosedelaca-vec-se-pominje-i-50000

Подели: