Анализе

ПОДСЕЋАЊЕ: Српска музика у Бесарабији (Молдавији) (ВИДЕО)

Sârbă / Sprightly dance from Basarabia area

Данашњи становници Румуније (Влашке, Ердеља /Трансилваније/ и Молдавије – оне у саставу Румуније и самосталне) пореклом су Срби, који су асимилацијом претворени у Румуне и Молдављане. Период до асимилације Срба румунски историчари најчешће називају “Словенски период румунске историје” или “српски период румунске историје” (ређе). Српски карактер Румуније и Молдавије (Бесарабије) огледао се у језику (српски, црквенословенски), коришћењу ћирилице, власти српских кнежева и краљева, али и у посебном идентитету. Колико нас терају да заборавимо ове чињенице показује и податак да се у Србији не учи да је у 16. веку Молдавијом и Ердељем (Трансилванијом) владала је наша династија Бранковић. На пример постоји писмо Франциска Скорине из 1512. године (рођен на територији данашње Белорусије) да је те године био у посети краљици Јелени Бранковић која је владала Молдавијом, од које је добио новац за борбу против римокатолика, тачније борбу против унијаћења Руса. О томе се читаоци могу уверити у раду професора Ивана Чароте (додуше на белоруском језику) који се налази на линку:  http://zviazda.by/be/news/20171121/1511257116-ivan-charota-azirayuchysya-na-skarynu

Српски карактер Румуније и Молдавије насилно је разорен формирањем Румуније од две дунавске кнежевине (самосталне српске државе) Књажевства Влашког и Модлавског (1859. године). Иако је романизација Срба Влашке, Молдавије и Ердеља (Трансилваније) почела знатно раније, формирање Румуније од стране западних сила у Паризу, она је дефинитивно државном политиком нове државе под власти Немаца докрајчила српски карактер ових покрајина.

Но, српски карактер Румуна и Молдављана могуће је откривати и помоћу музике. Зато нашим пратиоцима издвајамо неколико таквих песама и по називу и по садржају. Поред музике потребно је обратити пажњу и на фотографије, које, такође, много говоре.

                                          Haiducească / The outlawry song

                                 Sârbă ciobănească / Pastoral dance

ПРИРЕДИО: Центар академске речи

ИЗВОР: youtube.com

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.