Анализе

Српски народ мора коначно сазнати ко је од српских официра крив за масакр Тузланске колоне

ВИШКОВИЋ: ЗАБОРАВИТИ МЛАДИЋЕ УБИЈЕНЕ У ТУЗЛИ 15. МАЈА 1992. ЗНАЧИЛО БИ – УБИТИ ИХ ПОНОВО

* Председник Владе РС Радован ВИШКОВИЋ у Бијељини указао да Тузла данас слави ослобођење, па запитао: Од кога, од деце која су пошла својој кући?! Ко их је напао, од кога су се бранили? Милион питања која немају смислен одговор. И онда се каже БиХ би требала бити сигурна за Србе и српски народ. Са оваквим и сличним порукама – извините, нешто се не осећамо сигурно

* Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те „Зелених беретки“. Упркос томе што је 20-ак дана раније у Скопљу договорено да се ЈНА мирно повуче из БиХ и што је и тадашње Председништво БиХ верификовало и усвојило такву одлуку

* ФАКТИ: Проливену крв безмало 100 младића њиховим породицама и српском народу до данас дугују Тузла, бошњачка врхушка из ратног преиода и институције БиХ. Дугују и кажњавање злочинаца. Међутим, и Срби поводом злочина у Тузли себи штошта дугују. Масакрирање Тузланске колоне догодило се 12 дана накан масакрирања – такође вероломног – колоне у сарајевској Добровољачкој улици. После тог злочина, они који су командовали изласком 600 припадника ЈНА  из Тусле МОРАЛИ  су то организовати по свим правилима ИЗВЛАЧЕЊА ИЗ НЕПРИЈАТЕЉСКОГ ОКРУЖЕЊА!  Са коришћењем за то целокупне ватрене моћи којом је колона располагала. Са тренутним уништавањем сваке тачке у Тузли са које би се на колону запуцало… Тога није било, а неко је за то крив. Међу онима који су командовали изласком колоне, а и у војном врху у Београду, укључујући и оне из војне обавештајне службе – и у гарнизону „Хусинска буна“  и у Београду – морали знати и за наоружане муслиманске формације у граду (3.000) и за заседу на Брчанској малти. Српски народ мора знати имена тих официра и одлучити хоће ли им накнадно судити…

______________________________________________________

ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да Република Српска никада неће заборавити злочин који су муслиманске снаге починиле над недужним младићима, припадницима ЈНА 15. маја 1992. године који су се мирно повлачили у Тузланској колони.

„Заборавити такав злочин, било би као да их поново убијете. Док је институција Републике Српске, док је Републике Српске и српског народа на овим просторима, ми ћемо долазити сваког 15. маја да подсетимо злочинце да бар на овај дан не могу мирно спавати“, рекао је Вишковић данас у Бијељини, где је присуствовао обележавању 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони када су муслиманске снаге убиле 54 војника, а 44 ранила.

Он је након полагања вијенца на спомен-костурницу на Градском гробљу у Бијељини погинулим младићима у Тузланској колони истакао да су на данашњи дан пре 29 година живот изгубили млади људи, „деца која су само желела да иду својој кући и својим породицама“.

Премијер Српске је подсетио да је само 20-ак дана прије тог страдања, у Скопљу договорено да се ЈНА мирно повуче из БиХ, да је чак и тадашње Председништво БиХ верификовало и усвојило такву одлуку.

Вишковић је нагласио да су, међутим, злочинци тог кобног дана убили 54 недужна младића и више десетина ранили.

„Оно што је трагично, од заробљених пет је ликвидирано, само зато што су били нечија деца која нису припадала том народу. И онда дођемо до трагичне реченице – иако је 29 година иза нас – злочин је још без казне! Јер скоро да нико до данашњег дана није одговарао и оно што су наводно процесуирали више је било да неком замажу очи, да покажу да као они нешто раде“, рекао је Вишковић.

Напомињући да Тузла данас слави „ослобођење“, Вишковић је запитао: „Од кога, од деце која су пошла својој кући?!“

„Ко их је напао, од кога су се бранили? Милион питања која немају смислен одговор. И онда се каже БиХ би требала бити сигурна за Србе и српски народ. Са оваквим и сличним порукама – извините, нешто се не осећамо сигурно“, поручио је премијер Републике Српске.

Он је истакао вечну захвалност институција Републике Српске жртвама Тузланске колоне, њиховим породицама и онима који су све ове године трпели голготу тог дана.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну. Тада су убијена 54 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне „Хусинска буна“, извршен је из заседе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те „Зелених беретки“.

ИЗВОР: http://fakti.org/posrbljene-vesti/srpski-narod-mora-konacno-saznati-ko-je-od-srpskih-oficira-kriv-za-masakr-tuzlanske-kolone

Подели: