Анализе

ИЗЕТБЕГОВИЋИ СЕ НЕКАДА ПРЕЗИВАЛИ ЖИВКОВИЋ

  • Бакир Изетбеговић пореклом је Србин, а његова породица држала је у свом поседу готово пола Београда! Како пишу Наше Новине, по бекству из Србије променили су презиме у Изетбеговић, које су узели од бега Изета
  • Анализом породичног стабла Изетбеговића сазнаје се да су у 18. и 19. веку били познати београдски велепоседници, а Србију су напустили тек 1868. године, након распада Отоманског царства

 

Бањалука – Бакир Изетбеговић је пореклом из Смедерева, а његови преци су се презивали Живковић! Изетбеговићи су у 18. и 19. веку били позната београдска породица, а даљим пореклом су из Смедерева и презивали су се Јахић, од Јахија – што на српском значи Живковић.

Бакир Изетбеговић пореклом је Србин, а његова породица држала је у свом поседу готово пола Београда! Како пишу Наше Новине, по бекству из Србије променили су презиме у Изетбеговић, које су узели од бега Изета.

Члан председништва БиХ вуче корене из старе беговске породице, која је у доба Карађорђа у свом власништву имала земљиште на горњем Дорћолу и читаву Аду Циганлију.

Анализом породичног стабла Изетбеговића сазнаје се да су у 18. и 19. веку били познати београдски велепоседници, а Србију су напустили тек 1868. године, након распада Отоманског царства.

До тада су се бавили трговином и живели на велелепном имању где се данас налазе Народно позориште и „Клуб књижевника“. Породична кућа Изетбеговића била је састављена из три посебна објекта и већа од 500 квадрата.

Како би несметано наставили са разменом робе, увозом и извозом, Бакирови преци морали су да се потурче и одржавају блиске контакте са београдским беговима.Међутим, по ослобођењу Србије од Турака, принуђени су да напусте све и из Београда се преселе у Босански Шамац, а од локалног бега Изета узимају презиме и постају Изетбеговићи.

Да је свестан порекла, потврдио је у среду и наследник Алије Изетбеговића, члан председништва БиХ Бакир Изетбеговић. Он је током једнодневне посете Србији нагласио да се у Београду осећа као код куће и да му се увек радо враћа – пишу „Наше новине“.

С Изетбеговићевим српским коренима упознат је и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић.

„Они су својевремено живели у Француској улици у Београду. Негде су се неке ствари потпуно затвориле, десило се да смо се удаљили, али томе нема разлога, јер ми сваког дана шетамо Кнез Михаиловом, то је наша Башчаршија“, рекао је Јусуфспахић.

У прилог тези да и Бакир Изетбеговић добро зна од кога потиче иде и чињеница да његов отац Алија Изетбеговић никада није крио српске корене, а у неким његовим личним документима које је својеручно попуњавао стоји да је „Србин муслиманске вероисповести“.

Историчар из Сјенице и добитник награде за 2013. годину Салих Селимовић, који је велики део радног века посветио истраживању корена муслиманског становништва на подручју Санџака, сматра да бошњачки члан председништва БиХ покушава да побегне од српског порекла иако је свестан да у њему нема ништа спорно или непознато.

„Бакир ме је посебно интересовао с обзиром на нека његова ранија иритирајућа иступања… Међутим, опште је познато да су његов отац Алија Изетбеговић и Слободан Милошевић често у разговорима помињали Изетбеговићево београдско порекло“, каже овај историчар.

 

ИЗВОР: Ало, Наше новине

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.