Анализе

Городец – древни музејски град на Волги прелепе архитектуре и словенског шарма

  • Городец је јединствен, врло лепо уређен и живописан провинцијски  древни град у Нижегорадској области, на левој обали Волге са својом дугом историјом и традицијом. Удаљен је 55 километара од Нижњег Новгорода и у граду живи 30.449 становника по подацима из 2017. године. Туристи из Русије и суседних земаља долазе овде да се упознају са културом и обичајима посебне области. Јединствени амбијент града чини мањи историјски центар са трговачким здањима на високој обали Волге, стрме улице које се спуштају према реци, префињени дуборез, дуги земљани насипи који подсећају на прошла времена, занимљиви народни музеји и народна радиност

ПИШЕ: Остоја Војиновић

Городец је стар више од осам векова, једно је од најстаријих насеља на Волги и један је од најлепших градова – тврђва древне Русије. Знаменити руски кнез Јуриј Долгоруки поред тога што је основао Москву, истовремено је и оснивач Городеца 1152. године. под називом Мали Китеж као тврђава за заштиту источних граница Ростов-Суздаљске кнежевине од Бугара. У овом граду је 1263. године умро и кнез и војсковођа Александар Невски. Његови земни остаци похрањени су у Саборној цркви Рожденсвеног манастира у граду Владимиру, а руска црква кнеза је канонизовала за свеца 1381. године. На месту где се одиграла битка на Неви, саграђен је манастир Александро-Невска Лавра, где су похрањене мошти овог великомученика. Од друге половине 13. до почетка 15. века био је  средиште Городетске кнежевине. Почетком 15. века, сликар, будући учитељ Андреј Рублев, живео је у манастиру Федоровски у Городецу. У 18. веку био је богато трговачко место, да би се 19. веку  почела развијати бродоградња. Почетком 20. века функционисале су машинске и гвоздене ливнице, бродоградилиште, мала предузећа од опеке и коже и бројне ковачнице.

Городец је стари занатски центар за дрвену бродоградњу, занатство за обраду дрвета и текстила, као и керамику. Велики део једрењака и веслачких бродова који плове уз Волгу су направљени у околини Городеца – крижни, беле боје, барокни, мокшански с носовима и крми украшени замршеним барокним резбаријама. Сада у граду постоје фабрике бродоградње и дрвне индустрије. За украшавање бродова за превоз производа некада је коришћена дубока рељефна резбарења. Рељеф велике дубине фасцинира изглед. Цртеж је направљен длетом. Данас неке од старих кућа још увијек имају слике фантастичних птица, риба и лавова. Често се налазе и предмети украшени неконвенционалним методама. Опремљени су тродимензионалним декоративним елементима.

                               Музеј Самовар

Град је сачувао концентричну природу распореда. У планинском пределу Городеца сачуване су стамбене зграде друге половине 19. – почетка 20. века: камене куће и дрвене колибе са барокним резбаријама. Модел провинцијалног класицизма је дом грофице Панине (1840-их).

Архитектура овог древног града је богата. Карактеристике трговачког насеља почеле су се пратити у 19. веку. Тренутно се можете дивити обиљу дрвених и камених зграда од 19. до 20. века. Централни део карактерише шарен, јединствен распоред је прилагођен карактеристикама пејзажа. Улице се окрећу Волги. У близини обале налази се пијаца, у брдовитој зони се граде луксузне виле. Свака сликовита улица прожета је духом провинцијалног, трговачког града.

Божје службе у граду се одржавају у четири храма. Најстарија је црква, изграђена у име арханђела Михаила. Саграђена је 1707. године. Касније, 1752. године, саграђен је и  храм у име Спаситељеве иконе. Израђена је у барокном стилу и невероватно је монументална. У централном делу насеља подигнута је Црква Посвете Пресвете Богородице. То је велики споменик архитектуре, подигнут 1824. године.

Шетња улицама даје туристим најпријатније искуство. Трговачке куће, старе зграде са резбаријама, сликовите панораме насипа одузимају дах. Изгледа да се налазите у правом музеју на отвореном. У граду се налази велики број музеја. Посебно место припада народној уметности и занату. Велики део изложбених комплекса налази се у централним областима.

Локални музеј Городетског на Лењиновој улици говори о историји невероватне регије. Град, који је настао на ниској обали Волге, доживио је многе значајне догађаје. У животу становништва река је имала водећу улогу. Рибари, бродоградитељи, трговци, поморци, индустријалци подржавали су породице користећи предности Волге. Музеј „Городец на Волги“ ће бити занимљив за посету, како одраслима тако и деци. Отворен је 2016. године.

Град Мастера

Изложба обједињује посебности начина живота становништва. То је родно место предузетника, пољопривредника, обртника. Боравком у Городецу могу се посетити изложбе као што су „Волга и њени радници“, „Трговачки живот“, „Заборављена награда“, „Светло православља“. Може се научити много занимљивих ствари о изгубљеним зградама, заборављеним чињеницама из историје, догађајима из Првог светског рата.

Городец је познат не само као најстарији град у региону Нижњег Новгорода, као центар народних заната (резбарење дрвета, сликарства), већ и као град-музеј. То је једини град у региону који има музејски кварт. Посебно се издваја музеј и туристички комплекс “Град Мајстора – Град Мастерс“ посвећен народној радиности.

ФОТО: ин4с

ИЗВОР: ИН4С

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.