Анализе

Каква је држава БиХ

Незахвално је писати тектове на ову тему јер шта год да кажем, увијек ће неко рећи да гријешим. Срби ће ме прво напасти јер по Србима БиХ није држава, него државна унија. Нема везе што та кованица у себи садржи ријеч држава, кованица „државна унија“ звучи лабавије од саме ријечи држава и упутније ју је користити. Ријеч држава звучи више унитарније и није подобна, мада смо на примјеру државе Југославије видјели да нема везе како звучи ријеч држава, успјели су сецесионисти да је развале. Ко зна можда би је лакше развалили да се звала државна унија Југославија.

Ако кажем да се Босна и Херцеговина састоји од Федерације БиХ и Републике Српске, напасти ће ме Бошњаци јер сам изговорио ријеч Република Српска, а не РС или „мањи ентитет“.

Да кажем само Српска, свима ће нешто недостајати, а то је ријеч република. При чему им не пара уши када се каже само Француска или Хрватска, а не Република Француска или Република Хрватска. Али када се каже само Српска то некако звучи недоречено и неподпуно.

У цијелом роцесу надгорњавања Срба и Бошњака, Хрвати се држе по страни и раде свој посао у тишини, углавном избацујући Србе из закона у срединама гдје су већина и на власти, као што су избацили и Србе из устава Републике Хрватске. Можда би требали да добију статус у БиХ какав имају сада Срби у Хрватској, ради равнотеже, и да виде како је то бити сведен на националну мањину, а био си конститутиван.

Иначе Босна и Херцеговина никада у историји није била суверена држава, него дио већег царства, прво аустријског, у њемачко-италијанском је није било пошто је била утопљена у НДХ, а онда је била дио југославенског царства. БиХ је сада такође предалеко од суверенитета и дио је ЕУ царства. Коме то не изгледа тако нека погледа заставу СР БиХ која је изгледом, бојом и симболиком упућивала на Југославију, а сада БиХ застава  изгледом, бојом  и симболиком упућује на ЕУ. Нисмо ушли баш у ЕУ, али је ЕУ ушла дубоко у нас, као и сваки досадашњи окупатор. Само се сада правимо блесави да то не видимо.

Најтачнија дефиниција Босне и Херцеговине би била да је то један ентитет који се састоји од два ентитета, већег званог Босна и мањег званог Херцеговина, дакле двокомпонентна творевима, која се дијели на два ентитета, на Федерацију Босне и Херцеговине и на Републику Српску. Подвалили су нам и дистрикт Брчко који цијепа Српску на два дијела, како би могли поново да изазову рат, ако им затреба, па су то у ствари три БХ ентитета: федерација, република и дистрикт.

Када Хрвати траже трећи ентитет да ли они траже у ствари дистрикт за себе или хоће свој четврти ентитет?

Душко Бошковић

Подели: