Анализе

Washington Examiner: Вандализам у САД је резултат упропашћеног образовања

  • Најслабијим  студентима на колеџима успели су да «исперу мозгове» и убеде их да прихвате идеју да су Сједињене Државе у својој основи зле, изграђене искључиво на ропству и расизму и самим тим Америка се не може ничим искупити

ПИШЕ: Максим Исаев

Прошле недеље је још једна гомила скоро искључиво белих левичарских демонстраната почела да читав град уводи у стање ужаса – конкретно ради се о граду Медисон, држава Висконсин. Демонстранти су претукли 60-годишњег сенатора из Демократске странке, члана локалне власти, а такође су обезглавили и споменик жарког аболиционисте, који је погинуо борећи се за Унију у грађанском рату, пише Washington Examiner 2. јула 2020. године у једном од својих чланака.

Њима се само можемо захвалити: овај инцидент врло добро илуструје шта у ствари представља актуелни покрет иконобораца. Док професионални левичари и даље праве, а њихови апологети на власти и научној заједници оправдавају, блудна дела насиља и вандализма широм земље, треба приметити да се такве историјски незнатне грешке понављају изнова и изнова. Другим речима, пречесто да би биле пука случајност.

У Бостону је споменик ослободиоца робова Абрахама Линколна постао мета вандала. У Филаделфији иста судбина задесила је аболиционисту Матиаса Балдуина. У Сан Франциску гнев масе није избегао генерал и председник Грант, који је угушио устанак конфедералиста. У Вашингтону, округ Колумбија, у универзитетском граду Универзитета Џорџа Вашингтона, скинут је споменик првом председнику САД Џорџу Вашингтону.

У другом делу округа Колумбија, у парку Линколна, појавила се маса, углавном белих професионалних демонстраната, која је имала намеру да сруши меморијал Еманципацији. Лист подсећа да је током отварања овог споменика овом посветио одличан говор и сам Фредерик Даглас, амерички писац, просветитељ, одметник, уредник и говорник, један од најпознатијих бораца за права црначког становништва Америке. Више од тога, новац за подизање споменика прикупили су углавном ослобођени робови. Покушају уништења споменика супротставила се црнкиња, која је питала окупљене да ли демонстранти желе да поделе земљу или, шта? Била је извиждана и отерана.

Сасвим је очигледно да се не ради о било каквој дискриминацији од стране локалних власти према некој конкретној историјској личности. Чак није ствар у брисању из сећања одвратних споменика Конфедерације. Напротив, оно што се догађа је вандализам и уништавање историје, не само америчке, већ и других земаља. Неко мора да болује од посебно јаке глупости да би споменик де Голу залио црвеном бојом и назвао бившег председника “ робовласником“.

Раздвајање јужних држава био је крајње неблагодарни посао – устанак против владе Сједињених Држава, подигнут да се сачува ропство и прошири на запад. Ипак, споменици овог тужног поглавља америчке историје, ако је нужно да се сруше, треба да буду демонтирани током локалних демократских процеса, чији учесници треба да поштују владавину закона.

И, наравно, овакве друштвене акције немају никакве везе са агресивном левичарском гомилом, која данас неселективно руши споменике униониста, жена суфрагиста, бораца против ропства, анти-нацистичких лидера XX века, Исуса Христа и римокатоличких светаца – свих који им падну под руку.

Оно што се данас догађа резултат је историјског незнања насталог продором левичарских идеја у образовне институције, које десничарски лист назива „марксизмом“. „Најслабоумнијим“ студентима на колеџима успели су да исперу мозгове и убаце идеју да су Сједињене Државе у својој основи зле, грађене искључиво на ропству и расизму и самим тим Америка се не може искупити. Стога, чак и споменици људима који су радили искључиво на томе да Америку учине бољом, морају постати жртве вандала. Да не спомињемо оне чије наслеђе није било тако једнозначно.

Овако је гомила која је једном дошла да сруши споменик генералу Лију сада жели исто то да учни и са спомеником генералу Вашингтону, а потом и са спомеником председнику Линколну. Зачудо, председник Доналд Трамп предвидио је такав развој догађаја још 2017. године. Неће проћи много времена, напомиње лист, и они ће почети рушити споменике првом црном председнику Бараку Обами. Потребно је само дати земљи неколико година да их постави.

Према једноставној логици гомиле, такви кораци су оправдани, јер се чине у име своје револуције, јер су они „антирасисти или антифашисти“ или нешто слично. Разлог, ако се тако може назвати, закључује се у томе што у стара времена људи нису имали ставове који се слажу са догмом данашње политичке коректности.  Стога се морају рушити споменици свакоме ко је живео доста давно, а има у своју част споменик.

И сви они који се не слажу – безусловно, сви конзервативци који се усуде да изнесу своје мишљење, али и либерали који пркосе догмама, и који се старају да не дозволе исправљање Америка да би постала бољим местом, заслужују у најмању руку да буду пребијени. Па нека туку, а заједно са њима могу да бију и старије људе уопште. Ако међу њима буде црнаца, размишља редакција Washington Examiner –а, њих треба побити, како би коначно утувили која су мишљења и каква понашања прихватљива за црнце. Напокон, управо се то догодило у граду Мадисон прошле недеље. Постоји ли, дакле, нешто што ови „прогресивни“ белци неће учинити у име борбе против расизма?

Не допада ми се, чему све ово води? Конзервативној публикацији то се такође не свиђа, па његово уредништво поставља питање: није ли време да разне врсте либералних стручњака престану да штите дивљаштво и сурово незнање гомиле и захтевају да се оконча. Управо таква насилна и антиамеричка идеологија, данас разбија јединство америчке нације, а не споменици Томасу Џеферсону или Џорџу Вашингтону.

Професионални левичари су у потпуности искористили пандемију коронавируса да би остварили жељу да се стане на крај полицијској бруталности. Како је већина становништва због ове болести остала без посла, показало се да је она плодно тло за ангажовање људи у изазивању великог броја нереда и пљачкања малих приватних предузећа, премлаћивања законодаваца и рушења споменика.

Политичари на локалном и државном нивоу требало би да се придруже председнику Трампу – гутајући, ако треба свој  понос и захтевај обнову законитости и реда. Дошло је време да Америка докаже своју доброту и посвећеност владавини законитости и предузме најстроже правне мере против оних који подстичу насиље, укључујући и дуготрајне затворске казне. Тако ће се показати чиме се завршавају покушаји левичарских побуњеника да се одвоје од Сједињених Држава у духу исте те Конфедерације.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://regnum.ru/news/polit/2999560.html

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.