Анализе

Лавров не измишља – неко покушава да одустане од резолуције 1244. Али, ко?

НИКО СА ЗАПАДА У НОВИЈОЈ ИСТОРИЈИ НИЈЕ ОДУСТАЈАО НИ ОД ЧЕГА ШТО ЈЕ ЛОШЕ ЗА СРБИЈУ 

* Сергеј ЛАВРОВ је, говорећи после сусрета у Москви са Николом Селаковићем о питању будућег статуса Косова и Метохије, изјавио: „У покушајима одустајања од Резолуције 1244 видимо опасност“

* Да ли је покушава да одустане неко ко је учествовао у доношењу резолуције 1244, или ко није извршио своје обавезе, или ко је прекршио њене императивне одредбе, или коме је тај документ препрека у експанзији геополитичких интереса, или..?

* Јасно је да министар Лавров није говорио о „покушајима одустајања“ због необавештености или  нереалне процене опасности „покушаја одустајања“. Уосталом, Приштини смета резолуција 1244. А Европска унија, која је медијатор у преговорима, ако се упусти у „покушаје одустајања“ – могла би ризиковати анатему за „ревизионизам  у међународним односима“

* С друге стране, представноци Србије свих нивоа, иако се ређе јавно и формално позивају на резолуцију СБ УН 1244, не пропуштају ни једну прилику да одају признање и изразе захвалност Русији, посебно председнику Путину, на принципијелним ставовима, недвосмисленој подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије, како у УН тако и на мултилатералном плану уопште

_______________________________________________________

Аутор: Живадин ЈОВАНОВИЋ, председник Београдског форума

СУДЕЋИ по извештавању медија, прва посета нашег министра спољних послова Николе Селаковића Москви протекла је у знаку афирмације значајних достигнућа у сарадњи и обостране одлучности да се тренд јачања стратешких односа настави и у наредном периоду.

Ово је тим важније што су велики  резултати остварени у периоду пандемије ковид 19 и што је пред нама период опасних глобалних турбуленција и незабележених изазова.

У богатим извештајима медија посебну пажњу наше јавности привукла је опаска руског министра спољних послова Сергеја Лаврова који је, говорећи о питању будућег статуса Косова и Метохије, изјавио: „У покушајима одустајања од Резолуције 1244 видимо опасност“.

Поновио је подршку Русије принципијелним ставовима и легитимним интересима Србије, да Космет треба да остане приоритет СБ УН, као и да резолуција 1244 треба да се изврши у целини.

У извештајима медија нема назнака ко „покушава да одустане“ од опште-обавезујућег правног документа најодговорнијег органа за питања мира и безбедности.

Да ли је то неко ко је учествовао у доношењу резолуције 1244, или ко није извршио своје обавезе, или ко је прекршио њене императивне одредбе, или коме је тај документ препрека у експанзији геополитичких интереса, или..?

Да ли се у те „покушаје“, можда, убраја закулисно ангажовање Словеније за прекрајање граница које претпоставља бар два „одустајања“ – од Дејтона и од резолуције 1244?

Али, какве квалификације и чија овлашћења имају Пахор и Јанша да би покретали одустајање од докумената који су, уз све мањкавости, стубови мира на Балкану и у Европи?

Шта је заједнички именитељ напада на резолуцију СБ УН 1244 И Дејтон?

На крају, да ли је уопште могуће да неко „одустане“ од обавеза и то утврђених трајно важећим међународно-правним актом највеће правне снаге?

Ако се то легитимише, каквог смисла би имале одлуке међународних форума и међунарони уговори уопште!

Јасно је да министар Лавров није дао цитирану изјаву због необавештености или  нереалне процене опасности „покушаја одустајања“.

Познато је да се Русија од 1999. доследно залаже за мирно политичко решење за будући статус Космета уз поштовање основних принципа међународног права, Повеље УН, на основу и у оквиру рез. СБ УН 1244. Такође, да Русија подржава легитимне интересе и ставове Србије, односно, њен суверенитет и територијални интегритет – уставни поредак.

С друге стране, представноци Србије свих нивоа, иако се ређе јавно и формално позивају на резолуцију СБ УН 1244, не пропуштају ни једну прилику да одају признање и изразе захвалност Русији, посебно председнику Путину, на принципијелним ставовима, недвосмисленој подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије, како у УН тако и на мултилатералном плану уопште.

Што се тиче приштинских лидера, они се отворено и јавно декларишу за укидање резолуције 1244. У том погледу, међу њима нема разлика јер сви имају једног истог ментора.

Разуме се, њима највише сметају одредбе Резолуције 1244 о поштовању суверенитета и територијалног интегритета СРЈ, односно Србије као правне следбенице. Једнако им не одговарају ни неизвршене одредбе о праву око 250.000 протераних Срба и других не-албанаца на слободан, безбедан и достојанствен повратак, о враћању контигената српске војске и полиције на међународне граничне прелазе и друге локације на Космету, гарантовање слободе кретања, безбедности и других права.

Кад је теч о ЕУ, она је добила улогу медијатора у „статусно неутралним“ преговорима од Генералне скупштине УН.

Било би претерано претпоставити да би ЕУ ишла тако далеко да поверење медијатора добијено од Генералне скупштине злоупотреби за покушај дезавуисања одлуке другог органа система УН и то СБ.

Уосталом, ЕУ је један од најгласовитијих заступника поштовања међународног права. Да ЕУ има озбиљан проблем да објасни свој неуспех медијатора, посебно у спривођењу договора, то је сваком видљиво. Ипак, то не би могло да буде оправдање за, евентуалне њене „покушаје одустајања“ од Резолуције СБ УН 1244.

Таква неопрезност могла би призвати анатему за „ревизионизам  у међународним односима“!

Ко, дакле, „покушава да одустане“ од Резолуције 1244?

У новијој историји нико, бар са Запада, није одустајао од било чега што је лоше за Србију?

ИЗВОР: http://fakti.org/serbiian-point/z-jovanovic-lavrov-ne-izmislja-neko-pokusava-da-odustane-od-rezolucije-1244-ali-ko

Подели: