Анализе

Глас милиона верника УПЦ: чути никако игнорисати

Верници су донели више милиона обраћања Председнику. Фотографија: УПНПИШЕ: Тарас Ребиков

1. aприла верници УПЦ  су доставили у КП Украјине преко милион потписа са молбом да се поништи антицрквени закони. Зашто су то урадили и да ли ће власт чути њихов глас?

1. априла 2021. године мирјани и свештенство УПЦ су дошли до Канцеларије Председника Украјине да би лично предали глави државе више од једног милиона потписа стављених под Обраћање Председнику у којем се излаже молба да се иницирају предлози закона за обустављање антицрквених закона.  Зашто су верници били принуђени на тај корак и шта још желе од украјинске власти.

Мали увод у причу

Подсетићемо вас, да је 20. децембра 2018. године Врховна Рада, без обзира на очигледно не уставни положај, изгласала закон № 2662-VIII, и ослањајући се на тај закон власт је почела да врши притисак на Украјинску Православну Цркву да промени назив.
Касније, 30. јануара 2019. године у Јединственом државном регистру правних лица, индивидуалних предузетника и јавних организација Украјине појавио се назив нове религиозне структуре “Украјинска Православна Црква (Православна Црква Украјине)”, због чега је Украјинска Православна Црква поднела тужбу против Министарства Културе Украјине и Државног регистратора КП “Центар за правну помоћ и регистрацију” о незаконитости спровођења државне регистрације религиозног центра ПЦУ.
Осим тога, донети антицрквени закони нису у складу ни са Уставом Украјине, ни међународним уговорима у сфери права човека, они директно крше члан 35 Устава Украјине, члан 9 Конвенције о заштити права човека и основних слобода, члан 18 Међународног пакта о грађанским и политичким правима из 1966. године, члан 18 Свеопште декларације људских права из 1948. године.

Зато није ни чудо да је априла 2019. године Окружни административни суд Кијева зауставио процес принудног преименовања УПЦ, а децембра те године Врховни Суд Украјине је дозволио УПЦ да сачува свој назив. 11. фебруара 2020. године Велика палата Уставног Суда Украјине је на отвореном делу пленарног састанка почела разматрање случаја о неусклађености Устава Украјине и закона о преименовању религиозних организација.
О многоме говори то да је против могућег обустављања овог атницрквеног закона наступио “свети синод” ПЦУ. “Архијереји” су изјавили да ако судије буду признали закон о преименовању УПЦ не уставним онда то значи да их је потплатио агресор, они руше независност Украјине, а “међународни партнери” треба да осуде те судије

На то, су мирјани и свештенство Украјинске Православне Цркве иницирали прикупљање потписа под писмо упућено Председнику Украјине Владимиру Зеленском, а такође упућено шефу Врховне Раде Украјине и шефу Уставног суда.

Обраћање Председнику са више од милиона потписа верника УПЦ

У тексту Обраћања Председнику од лаика УПЦ, које је потписало више од милиона људи, говори се да антицрквени закони крше права верника и противречни су уставном принципу одвајања државе од Цркве. Путем тих закона “држава се грубо меша у делатност Украјинске Православне Цркве”, а “Министарство културе Украјине примењује те противуставне законе искључиво против Украјинске Православне Цркве и на силу покушава да јој одузме Њено име”, што “се сматра дискриминацијом по религиозном основу милиона верника држављана Украјине који припадају УПЦ”.

Такође, се у писму говори да “религиозне заједнице УПЦ налазе се под сталним притиском између органа државне власти и рејдерa, лишили су нас могућности да правимо промене у конститутивним документима, да мењамо руководиоце, отварамо рачуне у банкарским институцијама, користимо услуге нотара, да формализујемо права на земљишне парцеле под црквеним грађевинама и т.д.

Последицом тога се може назвати озбиљан раст међуконфесионалних препирки, појачање религиозног непријатељства и конфликата у држави, а “коришћење антицрквених закона од стране црквених рејдера доводи до свакодневне дестабилизације религиозне ситуације у друштву, погоршању слободе вероисповести  у Украјини, стварању озбиљних препрека за духовно и социјално служење Цркава и религиозних организација”.

Верници су истакли да се УПЦ више пута обраћала Председнику са молбом да повуче антицрквене норме из поменутих закона, “али осим одговора, није било реакције”.
Сматрамо недопустивим да гарант спровођења Устава Украјине, права и слобода човека и држављанина игнорише интересе својих бирача, многомилионске православне заједнице”, – изјавили су верници УПЦ.

Молитва за мир на Владимирском брегу у Кијеву. Фотографија: УПН

Може ли Председник да поништи антицрквене законе?

Не, Председник нема пуномоћ да поништи законе које је донела Врховна Влада. И нико од њега не тражи да превазиђе своју пуномоћ и кршио закон зарад верника УПЦ. Али у исто време у тексту Обраћања верника Владимиру Зеленском је истакнуто да Председнику “припада право законодавне иницијативе у Врховној Ради Украјине. Предлози закона који су опредељени Председником Украјине као хитни разматрају се Врховном Радом Украјине преко реда”.

Другим речима, Зеленски може “изнети пред парламент Украјине на разматрање као хитне предлоге закона о признању промена које су изгубиле снагу, донесених Законом Украјине № 2673-VIII “О уношењу промена у неке од закона Украјине у односу потчињености религиозних организација и процедуре државне регистрације религиозних организација које имају положај правног лица” од 17.01.2019. године и Законом Украјине № 2662-VIII “О уношењу промена у члан 12 Закона Украјине “О слободи савести и религиозним организацијама” односно имена религиозних организација (уједињења), који улазе у структуру (јесу део) религиозне организације (уједињења), чији се управни центар (управа) налази ван граница Украјине у држави у којој је законом признато била почињена војна агресија против Украјине и/или привремено окупиран део територије Украјине” од 20.12.2018. године”.

Говорећи сасвим једноставно, Зеленски може да иницира нове предлоге закона да би њиховим деловањем поништио “Порошенкове” антицрквене законе. Да ли ће Председник Зеленски то урадити?

Шта ће Председнику наше писмо и потписи?

Као прво да се скрене пажња главе државе – УПЦ, коју дискриминишу, – то су милиони грађана Украјине, који су се јасно изјаснили па претходним председничким изборима о својој позицији у сфери црквено-државних односа. На то је обратио пажњу бивши шеф Госкомрелигије Јуриј Решетников по чијем мишљењу “2019. Године 73% грађана сасвим недвосмислено су исказали свој однос, приговор и несагласност, између осталог, у сфери државно-конфесионалних односа. Али сад ми видимо наставак те политике”.

Речи Решетникова је потврдио и митрополит Климент (Вечерја), који је подвукао да нови политичари, коју су сменили Порошенка, “не само да не исправљају грешке својих претходника, него и региструју нове предлоге закона у којима се бележе кршења уставних права верника”.

Према речима заменика шефа Правног одељења Ровенске епархије УПЦ протојереја Василија Начева представници неколико епархија који су највише страдали од црквеног рејдерства “дошли су са потписима и обраћањем код Председника Украјине да био обратио пажњу на нас”.

Верници и свештенство УПЦ испред зграде Канцеларије Председника. Фотографија: УПН.

Митрополит Климент подвлачи да су у улози иницијатора наступили сами лаици и ако “Председник не буде чуо њихово обраћање људи су намерени да искористе све законске методе како би их чули”. Кутије са управо тим потписима донели су до Канцеларије главе државе. Сада ће једноставно бити немогуће да се не примете.

Други разлог за такав корак је у томе да, како је речено у писму верника, закони “опредељени Председником Украјине као хитни разматрају се у Врховној Ради ванредно”. Што значи ако Председник каже – посланици ће бити обавезни да одреагују.
Трећи разлог је очигледно кршење религиозних права верника УПЦ и нада да ће их Председник заштити. Управник послова УПЦ митрополит Антоније, коментаришући  иницијативу верника УПЦ да лично доставе Председнику милион прикупљених потписа, приметио је  да се “сва пуноћа канонске Цркве нада да ће чути глас народа. Јер служење народу управо означава спровођење Устава, заштиту права обичних људи, а такође поштовање њихових позиција и обраћања”.

Протојереј Василије Начев, налазећи се код зидова КП, је изјавио: “Желимо од Председника као од Гаранта Устава заштиту наших права. Ми желимо да се према нама односе као и према осталим Украјинцима. Захтевамо да нас данас не деле на  неке десне, леве, правилне, неправилне. Ми смо држављани Украјине и то је наша земља, наша држава”.

Четврти разлог је кршење Устава Украјине и демократских принципа и слобода. Протојереј Виталиј Дуров, игуман Свето-Михајловског храма села Задубровка Черновицке области је изјавио да “сви, без остатка, који данас вређају Украјинску Православну Цркву називају себе “патриотама Украјине” ” , али “патриотизам се и састоји у томе да поштујеш демократију, законе Украјине, поштујеш избор сваког да се моли на оном језику на ком хоће, исповеда веру коју он жели”. Подвукао је да ми поштујемо избор људи који су отишли у ПЦУ иако је он, можда, био неправилан, “али желимо да то буде узајамно, да нас исто тако поштују, воле и рачунали са нама. Зато што смо сви ми грађани Украјине, родили смо се овде, у Украјини, живимо и причамо украјинским језиком и желимо да се и са нама прича као са својим суграђанима”.

Парохијанка једног од храмова УПЦ у Ровенској епархији је испричала “скупили смо више од милион потписа да нас не би преименовали. Ми смо Украјинска Православна Црква. Желимо да слободно идемо у цркву, да нас не понижавају, да нас не деле. Сада је у нашој држави велико непријатељство и нас су определили као људе друге сорте. Желимо да замолимо председника да нас оставе на миру”.

Да ли ће власт одреаговати на захтев милиона људи?

На крају, 1. априла 2021. године после молитве на Владимирском брегу верници из различитих епархија УПЦ, укључујући Волинску, Житомирску, Черновицку, Ровенску и Сарњенску, донели су Обраћање Председнику Зеленском које је потписало преко 1 063 000 људи, до Канцеларије Председника у Кијеву.

Кутије са потписима верника УПЦ Обраћања Председнику. Фотографија: УПН.

Пред њих је изашао представник Канцеларије Председника који их је позвао да унесу кутије са писмима на регистрацију. По речима митрополита Климента “ако се упореди количина верника који су потписали обраћања Председнику са количином бирача који су учествовали у председничким изборима у првом кругу 2019. године онда је то петина свих гласача” и игнорисати њихов глас значи исказати непоштовање према бирачима. Да ли ће украјинска власт то урадити? Има мишљење да хоће.

Константин Бондаренко за време прес-конференције посвећеној прикупљању потписа је приметио да би власт променила свој однос према УПЦ треба да “се промени курс оних који управљају Украјином из иностранства. Пошто нису Украјина и Председник сами доносили одлуку поводом питања која деле друштво и само након смене расположења у свету у Украјину ће доћи конфесионални мир”. По његовом мишљењу сумњиво је да ће се сада нешто променити, а значи и један милион потписа верника УПЦ у Канцеларији Председника “могу да се ограде општим фразама”.

“Верници су предали огромну количину потписа, али знамо примере и када велика количина потписника остајала неопажена. Мислим, да ће бити дата неке општа реченица и одговор да је жалба узета под контролу и биће заказана провера и ништа више од тога” – рекао је.
Врло је могуће да је Константин Бондаренко који је изјавио да “у међурелигиозним односима сви Украјинци су таоци ситуације коју је створио Порошенко својом делатношћу у стварању ПЦУ пре две године” у потпуности управу. Али то не значи да не можемо ништа да променимо.

Шта нам ваља чинити?

Као прво, осим украјинских судова постоје и међународни. Иако је тешко ослањати се на њихову праведност, тај пут свакако треба проћи.
Као друго, Црква може да користи и друге инструменте који помажу промени онога што се дешава – све до грађанског непослушања. Тако, рецимо, у “Основама социјалне концепције” Руске Православне Цркве је речено да “у случају немогућности повиновања државним законима и владиним наредбама од стране црквене Полноте, црквена хијерархија уз дужно разматрање питања може да предузме следеће радње: да ступи у директан дијалог са властима у вези проблема који се јавио; призвати народ да примени механизме народне власти за промену законодавства или поновног прегледа одлуке власти; да се обрати у међународне инстанце и к светком друштвеном мишљењу; да се обрати својој деци са позивом на мирно грађанско непослушање”.

Па и као треће Црква ће сигурно користити своје главно оружје – молитву. Како је рекао један од учесника акције код Канцеларије Председника, протојереј Василиј Начев “наше јединствено оружје јесте молитва и никакво друго оружје немамо”.

Остаје само да се надамо да ће Председник услишити глас милиона грађана своје државе који не траже од њега неке политичке преференције, него траже само једно да им се да могућност да се мирно моле у својим храмовима. Како то захтева Устав Украјине.

ИЗВОР: https://spzh.news/rs/zashhita-very/78631-golos-millionov-verujushhih-upc-uslyshaty-nelyzya-ignorirovaty

Подели: