Анализе

Ако на ФТВ видите лекцију о ћирилици – јавите!

  • Чим дјеца чују за самоубилачку бајку да „Срби имају два писма“, аутоматски одустају од српске азбуке и приклањају се латиници на којој би да пишу енглеске ријечи у оригиналу, јер тако латиниче њихови старији узори, сматрајући да су пуно паметни.

Федерална ТВ је прије више од деценију потпуно искоријенила ћирилицу у свом програму, али РТРС јутрос дјецу учи бајку да Срби имају два писма.

Нема разлога заиста, поготово у односу на језичке и културне политике окружења, да држава Српска дјецу учи латиницу мимо часова страног језика који се тим писмом служи.

Свједно, захваљујући општој културној, а посебно просветној политици, дјеца на улици готово не могу да виде ћирилични натпис у градовима Српске. Родитељи им користе готово само то писмо у свакодневном животу, посебно у реалном сектору, тако да ће га свеједно научити као домаћи задатак. Хтјели то или не.

У Ефбиху и Хрватској је сасвим нормално да дјеца не уче и не знају ћирилицу, у Српској се то сматра срамотом!

ЗАШТО?

Зашто сви српски просвјетни радници као један говоре: „ДВА ПИСМА СУ БОГАТСТВО НАШЕГ НАРОДА“, док други можда понекад кажу испотиха, али никада не проводе у пракси?

Та несразмјерна културна политика је неодржива и захваљујући том богатству постаћемо сиромашнији за своје аутохтоно писмо, те можда још само неком неће бити необично да види икону Светог Саве или Ћирила и Методија, потписане латиницом.

Нема смисла да и то мало осјећаја за матерње писмо које им истребљује и агресивно окружење и њихова руководства, још у школи и на државној телевизији загађују збуњујућим помијешаним порукама.

Чим дјеца чују за самоубилачку бајку да „Срби имају два писма“, аутоматски одустају од српске азбуке и приклањају се латиници на којој би да пишу енглеске ријечи у оригиналу, јер тако латиниче њихови старији узори, сматрајући да су пуно паметни.

Наше саучешће. Бај д веј.

ИЗВОР: https://www.frontal.rs/ako-na-ftv-vidite-lekciju-o-cirilici-javite/

 

Подели: