Анализе

„Инфантилизам расте“: младост се продужава за пет година

  • Стручњаци су објаснили зашто у Русији треба да се повећа старост младих

АУТОР: Александра Баландина

Савет (Руске) Федерације одлучио је да повећа старосни праг за младе – у новом пакету закона се предлаже да се младима смарају људи од 14 до 35 година. Како су за портал «Газета.ру» објаснили социолози и аналитичари, овакве мере ће помоћи Русима да што дуже добију подршку државе. Повећање старосне доби до које се неки припадници друштва сматрају  младима последица је инфантилности савремене омладине, који дуго не напуштају родитељски дом и не теже самосталном животу. „Газета.ру“ – говори о томе зашто је корисно бити млад у Русији.

Савет Федерације предлаже да се прошири старосни оквир за представнике младих – ова иницијатива је садржана у припремљеном пакету предлога Закона о омладинској политици. После усвајања закона, грађани од 14 до 35 година у Русији ће се сматрати младима – тако ће се концепт „младе породице“ односити, између осталог, и на 35-годишњаке који су у браку и одгајају малолетно дете.

Границе инфантилности

Овај предлог ће, највероватније, поздравити они који су већ прешли праг од 30 година и који су забринути због почетка „старости“. Међутим, стручњаци такође сматрају ову одлуку рационалном. Многи се слажу: модерни млади људи су инфантилни и зато им је оштро потребна подршка државе.

„Код нас видимо да млади проводе све више времена са родитељима, живе са њима и уживају у њиховој финансијској подршци. И друштво то доживљава као апсолутно нормално. У исто време, не теже сви они да раде.

Инфантилност расте и међу онима који су се, према старосној доби, већ доживљавали као одрасле и независне особе. Тако се и границе шире», објаснила је Јелена Омељченко, директорица Центра за омладинске студије на Вишој економској школи за «Газета.ру»

Не заборавите да је у последње време животни век у свету значајно порастао. С тим у вези, развијене земље су биле приморане да спроведу пензијску реформу, што је утицало на формирање сегмената друштва.

„Пре свега, повећао се животни век, а самим тим и број људи средњих година. То је био основни разлог за ревизију концепта ‘младости’ и подизање старости њених представника“, каже Александар Разуваев, шеф информативно-аналитичког центра «Алпари».

Потребно је помоћи

 Према Јлени Омељченко, овај тренд се, између осталог, може повезати и са кризном ситуацијом, пре свега због појаве пандемије, која је захватила цео свет.

„Промене у дефиницији старости младих људи оправдана је када се јаве кризне ситуације. Највероватније су одлучили да помакну горњу границу на 35 година, полазећи од чињенице да је савременим младим људима нарочито потребна подршка државе због пандемије изазване коронавирусом, која је преобликовала цели светски поредак. Ако се усвоје нове норме, „млади“ ће моћи да рачунају на одређене бенефиције и социјалне пакете још пет година “, рекла је она.

Фото:Depositphotos

Заиста је корисно бити млад у Русији, подсећа Александар Разуваев, јер људи који припадају овој старосној групи примају значајну социјалну подршку – на пример, у случају запослења или давања хипотеке. Бројни богати региони земље такође издвајају део новца из буџета за покривање трошкова куповине стана.

„Корисно је код нас бити млада особа, а ово није празна прича. Људи могу добити преференције, на пример, у погледу подршке младим породицама. У већини земаља не постоје такве преференције, осим у Турској и у богатим арапским нафтним земљама “, нагласио је Разуваев у разговору за «Газета.ру.»

Објаснио је да су на ширење граница «младости» утицали и глобални трендови – старосни распони успостављени у различитим земљама веома су неуједначени. Дакле, у документима Уједињених нација старосне границе младих су од 15 до 25 година, али у Шпанији је омладина дефинисана старошћу од 14 до 30 година. Границе се могу померити до 32–34 године, јер управо у тим годинама млади Шпанци почињу водити самосталан, економски независан живот. Савремена старосна ограничења појма „млади“, усвојена у већини европских земаља, САД и Јапану, дефинисана су у распону од 13-14 до 29-30 година.

У совјетско време, младост је истицала са 28 годином живота, данас се старосна доб младих у Русији подиже на 35 година. Истовремено, у документима Светске здравствене организације горња граница старости младих уопште је 44 године “, рекао је аналитичар.

Одрасли су против

Ипак, како показује истраживање које је спровела агенција SuperJob, Руси баш и не подржавају прилагођавање старости младих људи – око 24% су били «за». Истовремено, исти број испитаника сматра да је сасвим у реду да граница за младост буде 30 година, преноси ТАСС позивајући се на студију.

„Руса који мисле да су млади само они до тридесет година старости је – 24%. Исти број испитаника сматра да су млади људи млађи од 35 година „, говоре резултати истраживања.

Највећу подршка иницијативи за померање старосне доби младих до 35 година пружили су Руси у узрасту од 25 до 34 године – њих 29%.

Сваки пети анкетирани такође је рекао да се младост завршава око 25 године. Око 22% је идентификовало младост са старошћу нижом од 20 година. Поред тога, жене чешће идентификују као праг младости 35 годину. Овај став дели 26% жена и 23% мушкараца.

Додајмо да су се 2018. године представници Омладинског дома у Градској думи Москве већ иступили са сличном иницијативом – тада су припремљени предлози за федерални закон „О младима и државној омладинској политици у Руској Федерацији“.

Како је објаснила председавајућа Дома младих Марија Летникова, један од аргумената у корист повећања горње границе старосног прага био је тај што су многи грађани изразили жељу да учествују у различитим омладинским организацијама чак и после 30-те године живота. Сада им ова могућност није дозвољена.

„На пример, особа је стекла образовање, добила посао и у одређеном тренутку свог живота има потребу да се бави било којим друштвеним активностима, односно жели да се придружи некој синдикалној организацији. Међутим, појављује се ограничење које данас постоји у закону и јасно је да он не одговара овом тренутку, јер спречава особу која желела да се укључи у социјални рад да то учини“, објаснила је Летникова.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://www.gazeta.ru/social/2020/07/19/13157809.shtml

Подели: