Анализе

Занимљива прича о Петроварадину и Новом Саду

АУТОР: Драгољуб Димитријевић

Ево једне приче о Петроварадину и о Новом Саду – старо име Пероварадински шанац! Људи површно пишу о стварима о којима никада ништа нису читали, прикупљали податке, већ користе нечије празне приче! Свакојаке глупости и супротности човек може да нађе на нету. Ево једног доброг примера:

У доњем прилогу, иде текст под насловом: „Насеља из прошлости града“ и ту пише дословно овако!
„Насеља из прошлости града“

“U povelјi kralјa Bele IV (diploma broj 216), koja se čuva u budimpeštanskom zemalјskom arhivu, i koja je izdata 1237. godine, a kojom se osniva belakutska cisterciska opatija, kaže se sasvim jasno, da on (Bela IV) opatiji daje ona dobra, što su na levoj strani Dunava i što nosi ime Petrovar. Dar taj odnosi se i na kralјevski gradić, što se onde nalazi, a koji je nekad bio svojina onog Petra, koji je zbog zločina pao u nemilost. Kralјevska povelјa spominje pre toga i onaj manastir, koji beše u opštini što se zvaše “Ekerd” (Okord), a to beše onde, gde je sada petrovaradinski majur (Ludvigova i Rokova dolina). Pa onda se nabrajaju u diplomi sva ona dobra koja se poklanjaju sremskoj opatiji i zatim se spominje Petrovaradin, koji leži na bačkoj obali Dunava. Po tome je jasno, da Petrovaradin iz početka nije ležao u Sremu nego u Bačkoj. To beše opkop zemlјani, gradić Petra (Petura) i nazvan Petrov grad (Petervar, Peturvarad) Petrovaradin.  Vremenom je taj stari, dakle bački Petrovaradin dobio ime Trgovinska tvrđava, pomađareno Vasar Varad (Vašaroš Varad), no zadržavši i staro svoje ime. Postoje dokumenta, u kojima se još u XVI veku ova opština zvala Stari Petrovaradin. I po tome se jasno vidi da su prvobitni Stari Petrovaradin i Novi Petrovaradin ležali jedan na jednoj, a drugi na drugoj obali Dunava.

Jasno je da je današnji Petrovardin dobio svoje ime od onog gradića, što je nekada ležao na levoj obali Dunava, gde se sada nalazi Novi Sad, a koji se prozvao Starim Petrovaradinom za razlikovanje od Novog Petrovaradina na desnoj obali Dunava. Iz ovoga se vidi da se u gore spomenutoj diplomi Bele IV spominje Petrovaradin koji leži na levoj obali Dunava, a kao potvrda, vidi se po tome što ova diploma, ona mesta koja se nalaze i poklanjaju Belakutskoj opatiji, nabraja ovim redom, kao što one dolaze idući od Dunava dalјe. U ostalom, ova opština zadržala je svoje ime Petrovaradin i u kasnijim vremenima, pa i za vreme turskih ratova.

(Жалосно је да писац не распознаје Vasar Varad као Wasser Varad – Водени град – град у води – мочвари, риту!) Ја бих рекао овако:

Тај неки стари Петров град (Петроград овако се вероватно никада није звао, али тако је) или како они даље пишу Petervar – је град на левој – Бачкој страни Дунава! А Пертоварадин је град настао од Белакутске цистерциске опатије и ОН је на десној – сремској страни Дунава!!

Петроватадин, је сложеница од три појма: Петро Вар Адин Где је:   Петро – петров, по неком Петру, Вар – утврђење, град, Адин – изнад речне аде!

Које и какве аде? Па Дунав одмах после проласка тврђаве скреће нагло у десно и ту је вековима направио речну аду! Која је данас спојена са копном и гради полуострво и мали залив, зимовник!

Тако да је Петров град или Petervar град у Бачкој, на левој обали Дунава!

А Петроварадин је град Петро-вар-адин у Срему и он је на десној обали Дунава!

Временом су неписмени ова два појма збркали па су и један и други, можда, исто звали! (ако је то уопште тако било да су изједначена имена Петервар и Потроварадин??)

Оно што остаје нејасно је: Како је ТАЈ „Стари Петроварадин“ одједном постао „Нови Сад“???

Име Нови Сад је уствари скраћено „Нови засад“!!! И како је могуће да некакав Нови Засад „надјача“ тај стари, прастари „Стари Петроварадин“ ???

Како је могуће да нешто што се још од  давнина, помиње се ту и нека 1237. година, како је месту које има име ~ 500 година се промени у некакав „Нови Засад“ – „Нови Сад“???  То је просто НЕМОГУЋЕ!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

А у тексту о настанку имена „Нови Сад“ се каже:

https://luftika.rs/kako-je-novi-sad-dobio-ime/

Da li znate da je malo falilo da se naš grad nazove Bačvar ili Dunavar? Na sreću, ipak je ime Novi Sad presudilo.

Novi Sad posle turskih ratova nije imao ime dok nije postao slobodna kraljevska varoš 1748. godine. (како није имао име када га онај тамо помиње као Petervar, скоро и Петроварадин??) Naziv koji se do tada koristio – Petrovaradinski šanac značio je samo da to vojničko naselje pripada oblasti susednog gradskg zapovedništva. Kasnije se naselje razvijalo, i širilo, ali je se i dalje zvalo Petrovaradinski šanac ili Petrovaradinska kameralna varošica.

. . .   “ U decembru 1747. godine jedno poslanstvo Petrovaradinskog šanca otišlo je u posetu mađarskoj kraljevskoj dvorskoj kancelariji sa ciljem da se ime promeni u Bačvar ili Dunavar“ . . . “ ali to nije bio izbor koji je Marija Terezija izabrala, čime je bilo rešeno pitanje imena. Tako je 1. februara  1748. godine ime Petrovaradinski šanac (а не Стари Петроварадин) i zvanično promenjeno u Novi Sad.  (нови почетак)

Дакле предходна прича о некаквом Старом Петроварадину се распршила као пена. Та пустара, мочвара преко пута Петро-Вар-Адина се звала „Петроварадински шанац“ (дакле само као део моћног Петроварадина) никакав „Стари Петроварадин“. Можда је некада ту и постојао некакав Петровар, али та разрушена пустара после многих ратова није заслужила ни да се зове Бачвар ни Дунавар. Из простог разлога што је преко пута њега био моћан град . А Дунав заслужије озбиљније место од мочварног рита за свој град! Тешко да је у тој мочвари и риту икада био озбиљно село, месташце, паланка, градић, а камоли нешто што је могло да се зове град! Тако да је ОНА прича о некаквом Старом Петроварадину потпуна измишљотина неког збуњеног приповедача! А опет неко није желео да се та, очигледно, два насеља зову заједничким именом Петроварадин!

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.