Анализе

Како паника мења наше друштво

  • „Пандемија коронавируса доводи до друге епидемије која нам се одиграва у глави: панике! Ово је психолошка појава, али није мање заразна“, пише на страницама швајцарске публикације „Ноје цирихер зајтунг“ социолог Ангелика Ниман

„Несумњиво, пандемија Sars-CoV-2 довела је до милиона заражених и стотине хиљада мртвих. На земљи готово да нема места на које вирус не би могао доћи. Међутим, уз стварну пандемију, централни значај за промене и тенденције последњих недеља – а, наравно, и у будуће, – важно је да пандемија делује у главама људи. Поред праве пандемије Covid-19, у главама људи појавила се и монументална и, наизглед, крајње заразна паника: паникемија.

«Охрабрени медијским извештајима, стално објављивање, коментарисање, исправљање и дискусија о броју инфекција, индексу репродукције и времену удвостручавања вируса допринели су и доприносе да паника, попут вируса, продире у главе домаћина. Свеприсутност вирусолога, стручњака и политичара, дању и ноћу извештавање на свим каналима о њиховим оценама, мишљењима и ставовима појачава овај ефекат.»

„Треба се надати да ће за лечење вируса Sars-CoV-2 ускоро појавити вакцина или барем лекови који то могу да излече. Нажалост, то се не односи на панику: неће бити правог лека или вакцине. Стога ће ова «паникемија» и повлачити за собом озбиљне последице за наше друштво и наш јавни живот, и суштинске промене», сматра ауторка чланка. Као пример за појаву паникемије треба навести солидарност. Током увођења рестриктивних мера изненада је дошло до пораста солидарности. Људи аплаудирају медицинском особљу на балконима, волонтерским иницијативама, купују храну за своје комшије, али овај нови алтруизам је, показује се, више прерушен у себичност, јер се догађа супротно: солидарност не расте, већ опада. Лични интереси опет избијају у први план. Ово није нова појава у животним кризама. Празне полице супермаркета су очигледно демонстрирале како стоје ствари са „ванредном солидарношћу“ у широким масама.

„Пре свега, поново се ради о томе да се свака поједина особа – барем према субјективним осећањима – сама бори за свој «опстанак». И овде је близак свако сам себи. И овде се поново бавимо «паникемијом»: у једном тренутку није било потребе да се купују тоалетни папир и тестенина. Захтеви за помоћ различитих социјалних и економских група такође персонификују приоритет сопствених интереса, наводи се у чланку.

У наредним месецима овај тренд ће се појачати. Економске последице кризе изазване коронавирусом, које ми још не можемо оценити, постаће опипљиве постепено. У истој мери захтеви за помоћ чуће се све гласније.  А против бити „паникемије“ неће бити вакцине, пише Neue Zürcher Zeitung.

Приредио Зоран Милошевић

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.