Анализе

Човјек са два презимена и више лица

  • Неко ко има два презимена на „ић“ испада да је Србин на квадрат. Рецимо Милић Вукашиновић или Богић Богићевић.

Када видите презиме које почиње са Мц, тј. Мек знате да је шкотско. Мек иначе значи син, МекДоналдс, значи Доналдов син. Швеђани по истом принципу имају препознатљиво презиме које се завршава са „-сон“. Ериксон је Ериков син. У нашем поднебљу по истом принципу презименовања мушких насљедника, имамо између осталих и презимена на „-ић“ која означавају србско поријекло његових носилаца.

Неко ко има два презимена на „ић“ испада да је Србин на квадрат. Рецимо Милић Вукашиновић или Богић Богићевић. Југославенски оријентисани Срби замјерају носиоцу два презимена што је као члан предсједништва СФРЈ веома много допринио разбијању Југославије изнутра, јер је његов глас пресудио да се ЈНА спријечи у одбрани уставног поредка и границе своје државе, и спријечи Словенију да се противуставно одцијепи од Југославије и тако јој промијени вањске границе.

Сада неки људи хоће да им човјек разградитељ једне државе, буде градитељ једне друге – грађанске БиХ, или у преводу са српског на србски, унитарне БиХ. Знајући Србе да се неће без рата одрећи своје Српске републике, лако се да закључити да ономе коме одговара нови рат на овим просторима, одговара да постави таквог човјека на власт и да проба да га изазове.

Има једно неписано правило на овом простору, произашло из искустава, да сваки Србин кога воле, бодре и подржавају Бошњаци, сигурно није добар за Србе. И обрнуто.

Нисам ни за ни против Богића Богићевића, али сам против онога за шта хоће да га искористе. Доста нам је више закулисних игара и завјера. Када ће се почети водити часна и транспарентна политика, стално неке мутљаже, преваре, подвале, једно се мисли, друго говори, треће ради, а четврто објашњава.

Душан Бошковић, Сарајево

Подели: