Анализе

Син оца „Исламске декларације“ опет би да укине Српску у име „унитарне и грађанске БиХ“

ТВРДИ ДА ЈЕ БиХ КАО ДРЖАВА ЗНАТНО СТАРИЈА ОД СРБА. ХРВАТА И БОШЊАКА

* Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: „Од тога да ли ће коначно тумачење написаног у оригиналном тексту Дејтоснког споразума бити да су три народа у БиХ “конститутивни“ или да су “конституенти“ државе зависи и то како би требало водити преговоре о њеном преуређењу и тражити нове моделе

* ФАКТИ: Узалуд се труди Бакир Изетбеговић. Чак и ако у „оригиналу Дејтона“ (под условом, наравно, да тај оригинал него није редиговао да би политичко сарајево имало за шта да се ухвати) пише „КОНСТИТУЕНТИ“ –  то не мења много важнију чињеницу да су Срби (као „конституенти“) добили Републику Српску са данађњим надлежностима и још пртеко 80 отетих! То не мења ни другу кардиналну чињеницу да је средњевековна Босна била српска држава и да су Срби постојали ПРЕ њеног настанка, а да се градивни материјал за појаву данашњих Бошњака појавио тек са турском окупацијом. Штавише: да су Бошњаци МЛАЂИ и од самог Бакира Изетбеговића…

_________________________________________________

ПРЕДСЕДНИК Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изнео је у недељу тезу да је Босна и Херцеговина као држава знатно старија од Хрвата, Срба и Бошњака као данашњих народа, па је, како је оценио, неприхватљиво тражити решења која би се темељила искључиво на правима тих колективитета.

Он је оценио да су сумњиве интерпретације о правима конститутивних народа, износећи тврдњу да је реч о термину који се базира на погрешном преводу мировног Дајтонског споразума из 1995. који је написан на енглеском језику.

„Сама ријеч се не може превести као конститутивни народи. Држава је постојала и прије него што су ти народи настали“, рекао је Изетбеговић.

Он је подсетио да је недавно од Канцеларије високог представника за БиХ (ОХР) тражио да му достави оригинални примерак споразума, како би се на основу прецизног превода разјасниле нејасноће о томе шта тамо у ствари пише у вези са дефиницијом БиХ као државе.

„Од тога да ли ће коначно тумачење бити да су три народа у БиХ “конститутивни“ или да су “конституенти“ државе зависи и то како би требало водити преговоре о њеном преуређењу и тражити нове моделе“, рекао је Изетбеговић.

Он сматра да је свима јасно да садашња БиХ, како је уређена, не одговара никоме, да је прекомпликована и да не одговара на потребе својих грађана.

Према његовом мишљењу, „унитарни и грађански модел“ једини је на којем Босна и Херцеговина као држава може да се темељи и одбацио захтеве да се она дефинише као сложена заједница коју чине три конститутивна народа, на чему инсистира ХДЗ БиХ.

ИЗВОР: Танјуг, Факти

Подели: