Анализе

КО УПРАВЉА НАШОМ ПЛАНЕТОМ?

  • Светом управљају елите. О њима медији стално пишу. Међутим, ко су они и шта ми знамо о њима?

Ново и занимљиво истраживање названо „Ко управља светом? Портрет глобалне владајуће класе“ покушава да пронађе одговоре на ова питања систематским приступом.

Студија је заснована на новој бази података «Пројекат глобалног лидерства (GLP), а обухвата 145 држава и 38.085 „лидера“, а о сваком је урађена биографија.
Укупно, база података има око 1,1 милион јединица података. Научници из неколико водећих научних институција, Џон Џеринг, Ерзен Онсел, покојни Кевин Морисон и Даниел Пемштеин, обрадили су ове податке како би добили потпуну слику данашње елите.

Ко се убраја у глобалну елиту?

Научници су укључили у ову глобалну групу лидере држава, политичаре, чланове владе, државне администрације, лидере странака, представнике правосуђа, врховних судије и посланике.

Такође у глобалну елиту убрајају се и ни од кога изабране вође, попут монарха, верских лидера, генерала, владара хунте, директора великих компанија и директора невладиних организација.

Како изгледа типични представник елите?

То су углавном мушкарци (81% од укупног броја), ожењени (91%), просечне старости 55 година. Обично говоре два језика, више од трећине говори енглески. Обично имају универзитетску диплому, а скоро половина студирала је на Западу. Већина њих је добила дипломе из економије / бизниса / менаџмента или права, а затим је радила у канцеларијама, које нису повезане са производњом материјалних добара (тзв. „Бели оковратници“), или су се бавили политичким активностима на широком нивоу пре него што су ушли у владајућу елиту. По правилу зарађују тринаест пута више од националног просека.

О руководицима вишег ранга

Лидери вишег ранга су обично мало старији (у просеку 61 годину); већина њих су мушкарци (92%) и могу да говоре енглески (59%). По правилу су образовање стекли у иностранству, а не у сопственим земљама. Поред тога, најчешће су студирали економију / пословање / менаџмент (35%); специјализација која је популарна поред ових дисциплина је право (17%). Имају исто политичко искуство као «бели оквратници».

Регионалне разлике

Разлике у полу, брачном статусу и старости биле су релативно мале гледано по регионима. У малој мери, Европа је показала тенденцију да буде уравнотеженија, док су Блиски Исток и Северна Африка (БВСА) мање уравнотежени. По правилу, елите у Америци и региону БВСА мање познају стране језике. Али елита у БВСА-у је најобразованија за разлику од целе Африке – иако је разлика мала. Већина лидера са искуством «белих оковратника» је у Америци, а мањи је број у Африци. На крају, елитни приходи у богатим земљама били су само три пута већи од националног просека, док су у сиромашним земљама већи 17 пута, где се Африка истиче као регион са највећим примањима елита – лидери зарађују 35 пута више од националног просека.

Други аспекти

 После енглеског, светска елита говори француски, шпански и арапски. Већина елите има професионално искуство у образовању, а не у медијима или војсци. Најчешће политичко искуство елите је рад у страначким структурама. Само 7% нема политичко искуство.

Закључак

 Ова студија, заснована на новој бази података, важан је корак ка разумевању портрета глобалне елите. Наглашена је доминација мушкараца одређене доби, често са економским образовањем. Поставља се важно питање – да ли су популистичке тенденције последњих година, које нису обухваћене овом базом података, промениле ову слику?

Време ће показати.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: http://www.dal.by/news/89/29-11-19-3/

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.