Анализе

ВЕЛИКА РУМУНИЈА НАСТУПА: Молдавски школарци су присиљени да проучавају историју Румуније и изложени су дискриминацији

  • Како пише информативни ресурс Fondsk.ru, младе Молдавце у школи су почели да уче да су у ствари Румуни.
  • Огорчен овом ситуацијом, друштвени покрет „Urmașii lui Ștefan“ („Потомци Стефана“) почео је да прикупља потписе за петицију у којој се захтева да молдавске власти промене назив предмета „Историја Румуна“ у „Историја Молдавије“ .
  • Молдавци морају да се боре за очување сопственог националног идентитета на територији сопствене државе Молдавије

Ако се обратимо званичној статистици, лако ћемо открити да се само 6-7% становништва републике сматра себе Румунима. Јасно је да је ово лични избор ових људи и нико нема право да им забрани да се идентификују са било ким. Међутим, када неко покушава да силом асимилује већину Молдаваца Румуне, који то нису и никада нису себе тако доживљавали.

Са нашим гледиштем сложио се и Вадим Молдаван, доктор психолошких наука, професор на једном од водећих универзитета у Њујорку, који је дубоко уверен да су такве манипулације апсурдне. Као пример наводи свој универзитет где постоји одељење за „Историју Румуна“, али не постоји одељење за „Историју Молдаваца“, иако овај народ има своју прошлост.

Објективно говорећи, назив школског предмета, као и садржај његовог наставног плана и програма, изузетно су дискриминаторни, што су jавно објавиле присталице организације „ Потомци Стефана“. У ствари, оно што је посебно тужно, Молдавци морају да се боре за очување сопственог националног идентитета на територији сопствене државе Молдавије.

Занимљиво је приметити да се у уџбенику историје за четврти разред реч „Молдавац“ може избројати мање од десет пута, али реч „Румун“ користи се деведесет два пута. На несрећу, молдавски школарци су присиљени да уче о сопственој историји кроз призму про-румунских ставова, који не могу бити од користи националним интересима наше државе.

Поред тога, ово стање ствари флагрантно је кршење међународног права, укључујући следеће темељне документе: Конвенцију о уклањању свих облика расне дискриминације, Универзалну декларацију о људским правима и Конвенцију УН о људским правима. Међутим, то не изазива никаква питања за такозване полицајце слободе и демократије – Вашингтон и Брисел.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://ehomd.info/2021/03/16/moldavskie-shkolniki-vynuzhdenno-izuchayut-istoriyu-rumynii-i-podvergayutsya-diskriminatsii/

Подели: