Анализе

Курц: Неке земље ЕУ су са произвођачима вакцина склопиле тајне уговоре

АУСТРИЈСКИ КАНЦЕЛАР ТВРДИ ДА СУ ОШТЕЋЕНЕ  СВЕ ЗЕМЉЕ КОЈЕ У УЈДУРМУ НИСУ УКЉУЧЕНЕ

* Себастијан КУРЦ: „Хитно нам је потребна пуна транспарентност поводом уговора између координационог савета и фармацеутских компанија. Морамо да сазнамо ко је потписао такве споразуме, зашто је дошло до одступања од циља једнаке расподеле у Европи“

До данас је употреба вакцине AstraZeneca  обустављена у Аустрији, Данској, Норвешкој, Исланду, Естонији, Литванији, Летонији, Луксембургу и Кипру, а велика серија проблематичне вакцине забрањена је и у Италији. То се догодило након извештаја о озбиљној болести 37 од 88 запослених у две клинике у Доњој Саксонији, који су примили ту вакцину

________________________________________________

ВАКЦИНЕ за нови коронавирус не дистрибуирају се међу државама чланицама Европске уније (ЕУ) пропорционално њиховој популацији, јер су раније склопљени тајни договори између појединих земаља са фармацеутским компанијама, рекао је аустријски канцелар Себастијан Курц.

Он је на конференцији за новинаре у Бечу додатно нагласио да су – када су се шефови држава и влада ЕУ договарали о набавци вакцина – истовремено, а у супротности са тим договором – склопљени и уговори са фармацеутским компанијама.

„Ти уговори су поверљиви, чак их ни ја не знам. Али постоје назнаке да је могло доћи до склапања додатних аранжмана између земаља чланица и фармацеутских компанија “, додао је.

„Јасно је да су неке земље добиле премало, док су друге очигледно добиле више. То мора да се спречи јер ово што се догађа не одговара духу ЕУ, ни политичком циљу заједничке набавке вакцина, а и противречи договору шефова држава и влада од 21. јануара“, истакао је Курц.

У наставку је упозорио:

„Хитно нам је потребна пуна транспарентност поводом уговора између координационог савета и фармацеутских компанија. Морамо да сазнамо ко је потписао такве споразуме, зашто је дошло до одступања од циља једнаке расподеле у Европи“.

Курц  је упро прстом у закулисне игре у тренуцима када аномалије и проблеми које прави вакцина AstraZeneca ремете европску вакцинацију.

Број европских земаља које су обуставиле употребу те вакцине достигао је десет. А рампу јој је подигао и Тајланд.

За разлику од руског Спутњика V, који је заснован на тзв. хуманом аденовирусу, AstraZeneca се одлучила за аденовирус шимпанзе.

У јануару се AstraZeneca нашла у новим проблемима. У Немачкој је утврђено да њена вакцина за пацијенте старије од 65 година није ефикаснија од 8 одсто.

Средином фебруара Јужна Африка је одбила милион доза јефтине верзије вакцине AstraZeneca коју је произвео Институт за серум у Индији. Власти афричке земље су указале на неефикасност вакцине против соја који доминира земљом.

Ефикасност AstraZeneca критиковао је и француски председник Емануел Макрон.

До данас је употреба вакцине AstraZeneca  обустављена у Аустрији, Данској, Норвешкој, Исланду, Естонији, Литванији, Летонији, Луксембургу и Кипру, а велика серија проблематичне вакцине забрањена је и у Италији.

То се догодило након извештаја о озбиљној болести 37 од 88 запослених у две клинике у Доњој Саксонији, који су примили ту вакцину.

Западни медији као „жртве“ AstraZeneca наводе: 49-годишњу Аустријанку и 60-годишњег Данца који су умрли због „озбиљних проблема са крварењем“ након вакцинације, смрт двоје пацијената у Јужној Кореји (50 и 63 године) и две смрти на Сицилији, где су 43-годишњи војник и 50-годишњи полицајац пронађени мртви након вакцинације. са дијагнозом:  срчани удар. Укупно је забележено три десетине случајева са абнормалном коагулацијом крви код оних који су примили англо-шведску вакцину.

ИЗВОР: http://fakti.org/globotpor/kurc-neke-zemlje-su-sa-proizvodjacima-vakcina-sklopile-tajne-ugovore

Подели: