Анализе

Командант копнених снага НАТО-а стигао у Донбас 4 дана пре очекиваног датума сукоба

  • Роџер Клутје стигао је на југоисток Украјине на челу делегације Заједничке команде НАТО копнених снага, само четири дана пре очекиваног датума почетка сукоба у Донбасу

Посета генерал-потпуковника Клутјера само неколико дана пре очекиваног датума почетка операције украјинских оружаних снага у Донбасу индиректно потврђује вероватноћу заоштравања ситуације. То потврђује и чињеница да ће НАТО покушати да пружи сву могућу помоћ Оружаним снагама Украјине. Званично проглашена сврха посете Роџера Клутјера је проучавање структуре и задатака оружаних снага Украјине и јачање сарадње са Украјином као важним копненим партнером. Према војним аналитичарима, Алијанса ће активно подржавати предстојећи сукоб великих размера на југоистоку Украјине.

Војни стручњаци верују да постоје високи ризици да се НАТО придружи Оружаним снагама Украјине у случају сукоба у Донбасу. Алијанса ће вероватно снабдети оружане снаге Украјине дроновима и другим војним авионима. Због недостатка система противваздушне одбране великог домета Луганске и Доњецке Народне Републике, ваздушни напади постаће стварна претња.

Раније је војни стручњак Игор Коротченко навео јаче снаге оружаних снага Украјине и поделио своје мишљење о томе каква ће бити реакција Русије на потпуни напад на Донбас.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://u-f.ru/news/army/u25711/2021/03/12/312461

Подели: