Анализе

(Bento, Немачка) Старији од 30 година и безбрачни: како изгледа живот без емотивних веза и секса

  • Немачко издање преноси причу двоје младих људи – Бењамина и Јохане – који никада нису имали везу. Обоје желе љубав и секс, али не могу надвладати себе и започну комуникацију са супротним полом. Миленијалцима то није неуобичајено, потврђују истраживања
  • Неки миленијалци су апсолутни почетници у љубавним стварима. Како то утиче на њих?

АУТОР: Марк Религ (Marc Röhlig)

Ово је последњи дан његовог старог живота. Бењамин се управо преселио у Билефелд због посла. Има 27 година. Ускоро ће почети да ради као рачуновођа у великој компанији – „рачунарској машини“, како је назива. И ко зна, можда ће овде у Билефелду срести своју велику љубав. Можда ће овде наћи своју прву девојку и први пут спавати са женом. Бењамин никада није имао емотивну везу и секс.

Тада ће Бењамин умрети.

Барем тако он то назива после седам година самоће.

На путу до посла возећи бицикл прошао сам на семафору црвено светло. Са стране сам приметио тролејбус, а онда је све постало црно. Пет недеља касније, изашао је из коме – „и започео свој други живот“, каже данас Бењамин. „Од тог тренутка све се променило: прво сам схватио да треба да ценим живот и здравље.“

Међутим, једна ствар у новом животу остала је непромењена. Бењамин, који себе назива Бен, још увек не зна да разговара са девојкама.

Сада му је 34 године, а још увек није имао сексуални однос и девојку. Зашто? Није да га све то није занимало. „Само не знам како да разговарам са женом“, признаје.

Иако не постоје поуздани подаци о трајању одсуства емотивних односа, бројна истраживања и студије описују овај феномен. Портал за дружење ElitePartner годишње спроводи одговарајуће истраживање међу Немцима. Током 2019. године 6% од више од 9.000 људи рекло је да никада нису имали емотивну везу.

Иако недостатак емотивних веза није нужно повезан са недостатком сексуалног искуства, резултати студије поменутог портала преклапају се са студијом Федералне службе здравственог образовања из 2015. године. Дакле, показало се да 3% жена од 25 година никада нису имале секс, а међу мушкарцима овај показатељ је 6%. Разлози су различити: незаинтересованост, стидљивост, религијска уверења.

Двадесет и више година – и усамљеност. Зашто су миленијалци у Немачкој толико често сами?

 Нехотични девственици

 У случају Бена усамљеност није повезано са религијом, као ни са недостатком интересовања. Он је нехотични девственик, апсолутни почетник. Тако неки себе називају који су без искуства у емотивним односима, који би то хтели, али не умеју да се повежу. Усамљеници разговарају на форуму за такве особе AB-Treff. Бењамин иде тамо већ неколико месеци. „Дуго сам мислио да сам једини са таквим проблемима,“ каже Бен. Тада је чуо за форум и схватио да није једини.

Међутим, он је већ старији од 30 година, а он нема ни емотивног ни сексуалног искуства. Како то утиче на њега?

Бен живи сам. Иде у фитнес клуб, вози бицикл 100 km дневно… Висок, мишићав, са карактеристичном брадом. Кратка ошишана коса показује случајне ожиљке. Атлетски изглед не помаже у комуникацији с девојкама, каже Бен, јер никад не зна шта да каже: „Кад сам сам у соби са женом, чини ми се да је код мене све блокирано.“

Жене с којима он разговара углавном су колегинице старије од њега или другарице пријатеља. Лаки разговори су му тешки. Говорећи о времену, примедбе на моду између два радна дана – после несреће то му се чини сувише банално.

Пре несреће, свакодневно је пушио траву, на забавама је често узимао екстази и сматрао се непобедивим. Девојке га тада нису нарочито интересовале и нису желеле да имају икакве везе са његовим животним стилом. „Као млади момак не примећујете да ваше тело има границе“, каже Бен данас. Али искуство клиничке смрти га је променило.

Сада је веган, не пије, не пуши. Потрошачко друштво га нервира, он не прихвата површност, неумереност. Бен нема профил на фејсбуку, Тиндеру или Инстаграму. Ко жели да га «прогугла», неће наћи ништа. Поносан је на то. Када се не бави спортом, чита до вечери: посебно воли анти-утопије и научну фантастику. Људи са другим интересима га не привлаче.

Он то разуме и тиме сам себи усложњава упознанавања са девојкама. Али Бен у свом другом животу више не жели да прави компромисе.

Они који дуго немају везе, или апсолутни почетници без сексуалног искуства готово никада се не појављују у јавном простору. У рекламним или холивудским филмовима обично се ради о срећним везама, односно потрази за таквим везама или њиховом растанку. Усамљени људи у филмовима ретко остају сами дуго – осим ако нису чудни аутсајдери.

У друштву нема места за сталне усамљенике. То је Бен приметио у АБ-Трефу. „Многи људи вероватно имају исте проблеме у комуникацији са супротним полом, иако их привлачи“, каже Бен.

На пример, Јохана је још једна чланица форума. Разговарала је с Беном телефоном. Има 32 године и студира у оквиру мастер програма „у тиму који је тежак за жене“. Тешко јој је да пронађе некога. Такође је ван Института тешко сусрести се са мушкарцима, послати им сигнале да су јој привлачни. Ово је све невероватно компликовано.

Попут Бена, Јохана је дуго усамљеница и нема искуства у емотивним везама. Као и Бењамин, она је нехотична девственица – „никада никог нисам чак ни пољубила.“ Као и Бењамин, и она је одлучила да остане анонимна.

После гледања филма „Ванземаљска љубав“, схватила је како то функционише и у чему се она разликује. У овом документарцу из 2012. године 31-годишњи редитељ говори о свом животу без емотивне везе и пита се да ли је са њим све у реду. Јохана се случајно упознала са овим режисером – и одмах препознала себе у овој теми.

Дуго јој усамљеност није сметала. Јохана воли да путује сама, седи с књигом у кафићу или се бави фитнесом. Али када је почела да се приближава 30-та приметила је да јој „нешто недостаје“.

Многи су од њених другова већ ожењени, имају децу, граде куће. Јохана је остала сама. „То је као мана“, каже она. „Емотивне везе су централно место у животу, а ако их немате, други се питају: Боже, шта није у реду с тобом?“

Јохана мисли да други тако мисле о њој. То је проблем. „Када се упознам са мушкарцима, мој унутрашњи глас одмах говори: „Престани, не изгледај смешно.“

Верује да се нико не може заљубити у њу – то јест, она скрива своја осећања према другима како би избегла разочарање. „Не радим то свесно, то се дешава само од себе.“

Да би се борила против тога, Јохана је смислила правило за себе. Живи на универзитетском кампусу у јужној Немачкој, а тамо има много могућности да сретне некога: кафићи, спортски догађаји, студенске журке. Јохана себе стално говори: „Иди тамо сваког петка!“

Апсолутни новајлија у Билефелду, Бењамин такође има своје правило. Нешто је заснованије и повезано је са његовом неспособношћу да започне разговор: „Увек постављајте директна питања!“

Но, ако саслушате обоје, чини се да им ова правила не требају. Лако им је да причају о себи и свом животу, с ентузијазмом разговарају о хобијима.

Тек када се започну разговарати о везама, почињу муцати, траже праве речи, као да им је тешко рећи да су сами.

Према речима Јохане, она је углавном задовољна својим животом, али све се више осећа усамљено. Не ради се о сексу или емотивној вези. Једноставно јој недостаје особа с којом би могла да разговара, која би била поред ње ноћу или са којом би могла лежати у загрљена на кревету. „Недостају ми ти мали тренуци у вези“, каже Јохана. Међутим, она не зна како је то заиста у стварности.

Бен је прагматичнији и у погледу љубави и секса. „Како то никад нисам упознао, не жалим.“ Наравно, питао се како је то у стварности. Могао је да оде код проститутке само да би доживео сексуално искуство. Међутим, прво, он је против љубави за новац, и друго, „бојим се да ћу се после тога осећати још горе.“

За разлику од Јохане, Бен више не верује да ће пронаћи љубав. „Завршио сам са тим и више се не надам ничему.“ Његов живот и без везе иде даље. Питање усклађености са собом такође је лекција коју је научио из саобраћајне несреће.

Показује малу значку на торби. На њој је фраза из „Водича за аутостопере по Галаксији“. У роману је Земља уништена, а једини преживели се прикључује компанији ванземаљаца и робота и путује свемиром. Слоган овог најусамљенијег човека људске врсте је постао и Бенов слоган: „Нема панике“.

Превео Зоран Милошевић

НАСЛОВ ОРИГИНАЛА: Über 30 und ungeküsst: Wie sich ein Leben ohne Beziehung und Sex anfühlt

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.