Анализе

ОТВОРЕНО ПИСМО УДРУЖЕЊА „ЋИРИЛИЦА“ (2001-2021) ГЛАВНОМ УРЕДНИКУ „INFORMERA“ ГДИНУ DRAGANU J. VUČIČEVIĆU И UREĐIVAČKOM KOLEGIJUMU

ЗАШТО И ВИ ЛИЧНО И ВАШ ДНЕВНИ ЛИСТ СА ЗАВИДНИМ ТИРАЖОМ НЕ ПОШТУЈЕТЕ ЧЛАН 10. УСТАВА СРБИЈЕ ИЗ 2006. ГОДИНЕ?

Поштовaни гдине DRAGANЕ J. VUČIČEVIĆU и чланови Uređivačkog kolеgijuma дневног листа „Informer“ са завидним тиражом, пишемо Вам дана 27. фебруара 2021. године, на дан када је Ваш лист објавио Specijalno izdanje „Jasenovac, skrivana istina, Izveštaj Zemaljske komisije Hrvatskе iz 1945. godine“.

Као новинарима – којима ретко ко поставља питања и још ређе вас хвале и када има разлога за то, а критикују вас и када има и када нема разлога, питамо Вас: ЗАШТО И ВИ, КАО И ВЕЋИНА НОВИНА У СРБИЈИ, ВЕЋ ДУГО (15 ГОДИНА) НЕ ПОШТУЈЕТЕ НАРОДНУ ВОЉУ С РЕФЕРЕНДУМА ЗА УСТАВ СРБИЈЕ ИЗ 2006. ГОДИНЕ, КАДА ЈЕ НАРОД ИЗГЛАСАО И ЧЛАН 10. У КОМЕ ЈАСНО СТОЈИ, И ТО У СТАВУ ПРВОМ, У КОМЕ СЕ ОДРЕЂУЈЕ СЛУЖБЕНИ ЈЕЗИК И СЛУЖБЕНО ПИСМО НА ЦЕЛОЈ ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ САСВИМ  ЈАСНО  (цитирамо): „У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У СЛУЖБЕНОЈ УПОТРЕБИ СУ СРПСКИ ЈЕЗИК И ЋИРИЛИЧКО ПИСМО.“

Други став нећемо цитирати зато што се он односи на друге језике и друга писма и тај став се у Србији апсолутно поштује и примењује у складу с Уставом. Једино се ретко (свега 10 одсто у јавности) примењује уставна обавеза у вези са српским језиком и (ћириличким) писмом.

Ако бисте нам, као неки други, одговорили да Ви нисте дужни да поштујете и примењујете Члан 10. Устава Србије јер сте „приватна фирма“, па имате право да пишете којим ви желите писмом, ми ћемо Вам унапред дати одговор да Устав у цитираном не каже да постоје два устава, па да се један устав односи на државне и друштвене, а други на приватне фирме. Устав је у свим државама један, српски језик је један, српско (наведено у Уставу изричито – ћириличко) писмо и српски народ је јединствен народ, макар кад је реч о писму као посебној националној вредности и идентитетској чињеници.

Дакле, зашто у свих последњих 15 година (и) Ви кршите уставну обавезу која се односи на све институције, све фирме и на све појединце без изузетака, осим у личној употреби (када као појединац за своје личне потребе можете да прилагодите и кинеско писмо за српски језик, па да њиме правите личне белешке. Али, како лист правите свакако за читаоце на српском језику, Устав (и) Вас изричито обавезује да лист штампате на српском (ћириличком) писму, како изричито, видесмо, пише у Члану 10. Устава.

Ми претпостављамо да Вас нико од државних органа није посетио да Вас подсети на уставну јасну обавезу, јер знамо сви да државни органи, али и лингвисти у својим институцијама за српски језик такође нису уважили и не уважавају свуда ову уставну обавезу у вези с писањем српског језика. Кад већ државне институције и језичка струка такође избегавају поштовање и примену споменуте уставне обавезе, ми Вас, наравно, не можемо ничим казнити. Али рачунамо на Вашу нормалну културну и националну свест која је, верујемо код Вас на надпросечном нивоу, можемо само да Вас питамо и да убудуће очекујемо да Ви, као лист на српском језику, пређете на штампање свог листа ћириличким писмом. (Имали сте пример недељника „Печат“. И они су најпре штампали новине хрватским писмом, па су пре десетак година прешли на ћириличко писмо и тиме дали допринос не само правној држави уважавањем Устава Србије, него су тиме допринели и цивилизацијским настојањима нашег и још неких удружења да се Срби врате свом писму и свом језику, јер сви други народи чувају свој језик на свом, а не на туђем писму.

У вези с нашим питањем подсетићемо Вас да судбина посебно српске ћирилице била је још од 11. века најпрогоњеније и најчешће забрањивано писмо у окупацијама Срба и Србије, а нарочито је прогон ћириличког писма био успешан у време Брозове комунистичке владавине, када су Срби, плански смишљено и практичним поступцима и фаворизацијом хрватског писма међу Србима, већински изгубили у јавности своје писмо чак до данашњих 90 одсто. Остало је свега десетак одсто изузетака ћирилице у језику Срба. Спровођено је насилно фаворизовање хрватског писма међу Србима у Југославији на све начине, па и ширењем обмане о лажној „равноправности писама“, при чему су политичари на приговор о изостављању ћирилице то изостављање објашњавали „равноправношћу писама“.

О томе има још много да се говори и шири истина, о којој многе новине, па и Ви још никада нисте обавештавали читаоце. Нисте,  вероватно, могли ни да пишете о томе, јер бисте се онда морали сами упитати зашто и Ви не објављујете своје новине на српском (ћириличком) писму у складу с цитираном уставном обавезом.

Само још ово да споменемо у вези с Вашим Специјалним додатком о Јасеновцу. У тадашњој НДХ, када се пунио Јасеновац будућим жртвама, донета је најригорознија Законска одредба о забрани ћирилице која је имала само два члана. У једном је гласила „забрана ћирилице“, а у другом члану „кажњава се“. А тамо је Србима казна због писања ћирилицом била и смртна, иако она није таква била и формално наведена у тој Законској одредби, али се у пракси примењивала. И сада, Ви сте с правом објавили специјални додатак о Јасеновцу у коме нико није смео ни да помисли да пише ћирилицом, него само том хрватском латиницом коју је српски народ само међусобно шапатом смео изван логора звати „усташица“. Наравно, не зато што је то било писмо (и) усташа, него само зато што је усташки режим под Павелићем усвојио тако строгу забрану ћирилице и наредио и Србима само то латиничко писмо.

И сада, после 75 и више година од Јасеновца и тако строге забране српске азбуке у то време, Ви и други не пишете српски језик српским писмом, него, практично, следите жељу власти из НДХ да сви Срби морају писати свој језик хрватским писмом. Заборавили сте да и данас у Хрватској постоји чекићање ћирилице, а Ви и многи други, добровољно сте српско писмо сами ишчекићали, спроводећи и даље тзв. равноправност писама која не постоји у Уставу Србије, јер више не постоји никакав тзв. српскохрватски језик и „српскохрватско“ ни језичко ни било какво, па ни државно заједништво.

Дакле, поштовани г-дине Вучићевићу и чланови Уредничког колегијума веома читаног „Информера“ питамо Вас: зашто не поштујете Члан 10. Устава Србије и зашто и даље српски језик, неуставно, у Вашим новинама не пишете српским писмом?

С поштовањем,

За Удружење „Ћирилица“ (2001-2021)

Нови Сад, 27. фебруара 2021.

председник Скупштине

Драгољуб Збиљић, с. р.

П. С.

Желимо да објавите наше писмо