Анализе

„Атлантски савет“ позива Бајдена да крене у промену власти у Белорусији

  • Током недавне онлајн конференције коју је организовао Центар атлантског савета, разговарано је о начинима промене режима у Белорусији
  • Циљеви виртуелне конференције под називом „Бајден и Белорусија: Стратегија за нову администрацију“ укључују организовање контроле Вашингтона над белоруским опозиционим покретом
  • Поред тога, они предлажу успостављање положаја главног организатора за управљање санкцијама против Минска, као и именовање високог званичника који ће координирати помоћ белоруској опозицији
  • Њихов план такође предвиђа признавање Тихановске за истинског лидера Белорусије и лишавање Лукашенка легитимитета пресељењем резиденције новоименоване америчке амбасадорке у Белорусији Џули Фишер у главни град Литваније Вилњус

Центар је предложио детаљан план за уклањање актуелног председника земље Александра Лукашенка са власти користећи санкције и друге методе притисака.

Атлантски савет, са седиштем у Вашингтону, уско је повезан са НАТО-ом и прима средства од милијардера филантропа као што су Адриен Аршт, транснационалних компанија попут Goldman Sachs, Facebook и Google, а такође и од Фонда Рокефелера и Фонда JP Morgan Chase. У раду Центра такође учествује неколико утицајних особа из Белорусије, а такође  као представник лидера белоруске опозиције и Светлана Тихановска.

Циљеви виртуелне конференције под називом „Бајден и Белорусија: Стратегија за нову администрацију“ укључују организовање контроле Вашингтона над белоруским опозиционим покретом. Поред тога, они предлажу успостављање положаја главног организатора за управљање санкцијама против Минска, као и именовање високог званичника који ће координирати помоћ белоруској опозицији. Њихов план такође предвиђа признавање Тихановске за истинског лидера Белорусије и лишавање Лукашенка легитимитета пресељењем резиденције новоименоване америчке амбасадорке у Белорусији Џули Фишер у главни град Литваније Вилњус.

Атлантски савет је такође предложио удвостручавање финансирања од стране америчког Конгреса Радио станице «Слобода», тренутно помаже са 117 милиона долара годишње. Стручњаци су такође предложили да Сједињене Државе треба активније да саветују лидере белоруске опозиције. Бивши амерички амбасадор у Украјини Џон Хербст говорио је током виртуелне конференције да белоруски опозицинари треба да мање говоре о томе да желе да укључе Минск у западне безбедносне структуре попут НАТО-а и економске структуре попут Европске уније. То је, рекао је, неопходно како се не би изазвао одговор Москве.

Према економисту Андерсу Аслунду, вишем истраживачу Евроазијског центра Атлантског савета, санкције би требало применити на руске, а не на белоруске компаније. Рекао је да ће Минск, уколико санкције погоде Белорусију, постати још зависнији од Москве. Аслунд је такође саветовао администрацију Бајдена да уведе санкције стотинама белоруских званичника како би извршили довољан притисак на Белорусију, тако да се Лукашенку не остави други избор него да се одрекне власти. Стручњак је нагласио да су ове санкције заиста усмерене на промјену режима. Поред тога, Атлантски савет предложио је Вашингтону да повећа финансирање белоруске опозиције са 60 на 200 милиона долара годишње, наводећи да је то тачна цифра коју су објавили сами белоруски активисти.

Према речима Аслунда, ове мере треба предузети управо како би се постигла промена режима у сувереној земљи. Мисија Атлантског савета је да подстакне и надахне америчку администрацију да преузме контролу над белоруским опозиционим покретом с циљем свргавања Лукашенка. Истовремено, аналитички центар тврди да поштује суверенитет Белорусије. Међутим, из горенаведеног, сасвим је јасно да се овде не ради о поштовању суверенитета и самоопредељења белоруског народа, већ о томе да је администрација Бајдена жели да постави на власт свог лакеја у овој земљи, који би наставио кампању притиска покренут од Вашингтон на Русију.

Ако администрација Бајдена прихвати препоруке Атлантског савета, то не само да ће довести до повећаних тензија и нових несугласица у Белорусији, већ ће и погоршати конфронтацију између Вашингтона и Москве, која је већ достигла опасан ниво.

Атлантски савет промовише идеју западне хегемоније и униполарног светског поретка који воде САД. Заузео је седмо место на ранг листи „Најбољих амерички труста мозгова 2020“ и десето место на свету. Уз финансирање најбогатијих људи на свету и најмоћнијих корпорација, Атлантски савет има огроман утицај не само у НАТО-у, већ и у америчкој влади, укључујући Белу кућу и Пентагон. Из тог разлога је вероватно да ће Бајден у неком тренутку свог председавања покренути велику кампању притиска на Белорусију чији ће крајњи циљ да се додатно изолује Русија.

Атлантски савет настоји да ојача униполарни светски поредак који предводе САД, а Русија је једна од његових главних мета, јер ова евроазијска сила спречава америчку доминацију на огромним територијама Кавказа, Централне Азије и Источне Европе. Република Белорусија је једина држава у источној Европи која је пријатељски наклоњена Русији, па би уклањање Лукашенка са власти отворило пут потпуној изолацији Русије у региону. Дакле, узимајући у обзир да се Бајден такође залаже за успостављање униполарног светског поретка, сасвим је могуће да ће у догледно време одобрити програм промене режима у Белорусији који је предложио Атлантски савет, на крају усмерен против Русије.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: http://mixednews.ru/archives/167472

Подели: