Анализе

Кина забрањује паметне телефоне у свим школама

  • У понедељак је (1. фебруара 2021.) кинеско Министарство образовања саопштило да је свим основцима и средњошколцима забрањено ношење мобилних телефона у школу, пише кинески лист ECNS

Нова мера има за циљ заштиту очију ученика, одржавање усредсређености на градиво и спречавање зависности од Интернета и онлајн игара. Ова тешко донета одлука изазвала је бурну расправу међу родитељима. Многи од њих желе да њихова деца прате технолошки напредак, чему, према њиховом мишљењу, доприносе паметни телефони.

Некада постоји потреба да дете буде доступно на телефону, за шта ће родитељи морати да поднесу писану пријаву, али ће ученик и даље морати да преда мобилни телефон школској управи. Употреба мобилних телефона у учионицама је забрањена.

Поред тога, школе не би требало да захтевају од ученика да раде домаће задатке уз помоћ мобилних телефона. Такође, отвориће се тзв. телефонске вруће линије за комуникацију између родитеља и наставника.

До ове одлуке кинеске школе су се на један или други начин бориле против мобилних телефона без заједничког начела. Међутим, без неког успеха.

Школске власти забрањивале су доношење мобилних уређаја, али су многи ученици игнорисали ове захтеве.

Неки наставници су били присиљени да разбију ученицима мобилни, а за ово су коришћени чак и чекићи.

Такође, наставници су ученицима одузимали мобилне телефоне ако су се играли са њима током наставе. Телефони су враћени тек по завршетку полугодишта.

Међутим, чак су и ученици препознали да је боље кад немају мобилни. Према њиховим речима, то што не морају проверавати ко их је звао, као и то што не морају одговарати на поруке помаже ученицима да се усредсреде на градиво.

Већина родитеља верује да је ученицима основних школа потребно знање из књига. Фрагментарне чињенице, као и преоптерећеност информацијама са Интернета знатно су умањивале стицање знања из књига.

Стручњаци верују да неправилна употреба мобилних телефона може проузроковати читав низ здравствених проблема, укључујући губитак памћења, поремећај спавања и замагљен вид.

Они верују да су родитељи ти који играју важну улогу у стицању знања ученика, те да ће наћи и начин а науче децу како да користе мобилне телефоне и тако спрече децу да постану зависна од њих.

Има и примера да су неки родитељи често користили мобилне телефоне као „бесплатне дадиље“, посебно током летњих и зимских одмора и нису ограничавали време које су њихова деца могла проводити с њима.

Одрасли сада треба да поставе смернице када и колико дуго њихова деца могу да се користе мобилне телефоне.

Коментар: Приметно је да Кина уводи такву забрану, иако је у првом плану технолошког развоја. Чини се да Кинези, као нико други, разумеју да децу треба заштитити од Интернета и мобилних телефона.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://politus.ru/v-mire/4667-kitaj-zapreschaet-smartfony-vo-vseh-shkolah.html

Подели: