Анализе

Дугорочна румунска игра у Молдавији

  • У Републици Молдавији је очигледни политички застој. Домаћи Румуни су, захваљујући подршци мрежа невладиних организација, победили на председничким изборима промовишући свог кандидата Санду
  • Због тога унутрашњи Румуни увек иду на погоршавање ситуације унутар Молдавије
  • У Букурешту схватају да република мора да банкротира да би је преузела (унирија – јединство, уједињење)
  • Стога, чим политички Румуни преузму власт у Кишињеву, почињу марљиво да руше крхку равнотежу између друштва и државе

АУТОР: Семјон Уралов

Међутим, с обзиром да је република парламентарна, а унутрашњи Румуни немају већину, стварна власт у парламенту припада странци кандидата Додона, која је изгубила на председничким изборима.

Председник (ца) Санду приморана је да номинује кандидата за премијера, позивајући своје посланике да не гласају како би изазвала превремене парламентарне изборе. Странка која је изгубила на председничким изборима, напротив, заинтересована је да што дуже задржи власт у парламенту.

Једини прихватљиви излаз за новог председника Санду био би номиновање губитника Додона за премијера. Као што је и 2019. године, председник Додон номиновао Санду, формирајући ситуациону коалицију. Међутим, домаћи Румуни никада не праве компромисе. Ево зашто.

Реалност подељене, опљачкане и усмерене ка евроинтеграцијама Републике таква је да моћ измиче контроли. Стога је у подељеном друштву могућа само политика иза кулиса са ситном трговином. Мало је оних који су способни за дугорочне савезе.

Због тога унутрашњи Румуни увек иду на погоршавање ситуације унутар Молдавије. У Букурешту схватају да република мора да банкротира да би је преузела (унирија – јединство, уједињење). Стога, чим политички Румуни преузму власт у Кишињеву, почињу марљиво да руше крхку равнотежу између друштва и државе.

Молдавско друштво већином презире политичку елиту, али терет „независности“ је такав да ће молдавски народ врло дуго хранити политичке партије у парламенту. Дакле, тај парламентаризам је болестан. Тада ће апсорпција од Румуније бити срећан крај за подељено, више пута пљачканог народа и заведеног у ћорсокак. Биће потребно још неколико изборних циклуса да генерација рођена 90-их дође на власт.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://ehomd.info/2021/02/05/dolgosrochnaya-rumynskaya-partiya-v-moldove/

Подели: