Анализе

Перформанс Хрватске на истребљење Јевреја у НДХ

слика: https://ba.voanews.com/a/hrvatska-90581809/1177938.html
  • У низу представа данашње Хрватске  за „породицу срећних народа“ (чија су чланица), поводом обележавања међународног сећања на Холокауст одржао је градоначелник у Загребу перформанс на гробљу МИРОГОЈ, где је подигнут и споменик назван МОЈСИЈЕ, као сећање на више од тридесет хиљада Жидова који су убијени током трајања клерофашистичке NDH!

АУТОР: Владимир ФРОЛОВ

Градоначелник је изразито нагласио да је Хрватска антифашистичка држава а Загреб град-херој, понављајући тaкo ону тезу из времена фарсе о „братству-јединству“ у браваровој држави коју су измислили кроатокомунисти како би сакрили почињени геноцид над Србима, Жидовима и Ромима у таквој NDH!

Као верна и одана немачким нацистима, влада NDH је одмах применила све нацистичке законске прописе о Жидовима, нарочито о њиховој имовини понајпре, а потом и о њиховим животима, наравно!

Страдање Жидова има неколико фаза, тако су богати загребачки Жидови одмах зарадили пут без повратка до логора Јадовно, а жене и деца до логора Метајна на острву Паг, где су остали док нису пребацили свој новац из иностранства, а потом су поклани у Пашком каналу где се море црвенило неколико дана у јулу месецу 1941. године, од те активности чувара логора! 

Ти су Жидови тако „добровољно“ уступили своје виле усташким главешинама, које ће их такође „добровољно“ уступити у мају 1945. године кроатокомунистичким главешинама, када стигну у Загреб у ком ће их сачекати и надбискуп Степинац, који је претходно испратио усташку владу, али и одобрио да се на Каптолу (седиште цркве у Хрвата) сакрије усташка архива и део опљачканог злата (који нису могли собом понети) Срба и Жидова! 

Остатак обичних Жидова, систематски је упућиван у „хрватско опоравилиште Јасеновац“, како га данас називају неки повијестничари!

Међутим, посебан безобразлук је чињеница да нико у данашњој Хрватској не истакне да је управо злочиначка NDH скоро у целости затрла жидовску заједницу у Сарајеву, а сваки пети становник је био Жидов те 1941. године када је проглашена NDH, а Влатко Мачек одмах позвао све бановинске чиновнике да спроводе налоге нове усташке власти, одлазећи потом на своје сеоско имање да у миру сачека даље догађаје, иако му је била већ позната судбина Жидова у тадашњој нацистичкој држави названој Трећи Рајх (Треће царство)!

Сарајевски Жидови су уз сарајевске Србе систематски возом слани у Јасеновац, одакле се нису враћали опорављени у своје две жидовске општине у Сарајеву, где су живели преко 450 година! Наравно да загребачки градоначелник није поменуо ни ону битну ситницу, да немачки нацисти нису затрли те Жидове у NDH, већ су то ревносно починили сами Хрвати и муслимани („хрватско цвијеће“, тада)!

Свега неколико десестина Жидова у граду Осијеку убили су немачки фолксдојчери почетком маја 1941. године, а даље истребљење Жидова су спровели сами Хрвати, још пре него ли су нацисти почели проводити своју злочиначку операцију која се данас назива Холокауст, као ознака геноцида над Жидовима у Европи!

Иако загребачки градоначелник наглашава хрватски антифашизам, пре неколико дана је хрватски председник Милановић љутито напустио обележавање операције „Масленица“ (код ЗАДРА) проведене на територији РСК, уз прећутну сагласност тадашњих копредседника OUN који су проводили план Венса (БИЛТ и СТОЛТЕНБЕРГ), те зато сада није прикладно да се носе обележја са слоганом ZDS (ZA DOM SPREMNI), јер су сва хрватска документа из времена NDH имала ту девизу као службени поздрав, те су и све спроводнице Срба, Жидова и Рома за Јасеновац и још двадесет и два хрватска логора садржавале тај усташки поздрав, који су прогласили за „старохрватски“, али упорни историчари из ЈАД ВАШЕМА неће да прихвате ту причицу, за разлику од покварене ЕU, која је заправо свесно извезла свој нацистички прљави веш у „младу хрватску демокрацију“ деведесетих година прошлог века као европске неонацисте, добровољце у редовима формација HOS (Hrvatske obrambene snage), подржавајући одлуку хрватског сабора да насилно укине Србима статус конститутивног народа у Хрватској, јер је управо српски антифашистички покрет у NDH обележје борбе против  клерофашистичке NDH, где су сами Хрвати учестовали као појединци, све док после капитулације Италије није постигнут тајни споразум између Јосипа Броза и Јосипа Маговца (члан гладног одбора HSS) о договорном преласку хрватске војске (домобрани) у партизане, како би се Хрвати тако спасили од оправдане осуде за почињени геноцид, као Немци после победе над нацистима!


ИЗВОР: https://srpskistav.com

Подели: