Анализе

КИРИЛ ХОВОРУН (Фанариота) НАЈАВИО ДА ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЋЕ СПЦ УБРЗО ПРИЗНАТИ УКРАЈИНСКУ ЦРКВУ

  • Фанариоти најављују брзу промену на челу Српске цркве, или како они кажу Цркве Србије, чиме желе да оспоре Српској цркви јурисдикцију над осталим деловима СПЦ који нису у државним границама Србије
  • Они ову промену, тј избор новог патријарха жељно ишчекују јер полажу наде да ће неко од њима лојалних епископа постати српски патријарх те да ће потом признате расколнике у Украјини

Познати теолог архимандрит Кирил Ховорун, директор Института у Лос Анђелосу током предавања у Волоској Теолошкој Академији на тему Украјинског питања наговестио је могућност да ће СПЦ убрзо променити став по питању признања Православне Цркве у Украјини.

Иначе, архимандрит Кирил Ховорун је један од потписника петиције која је упућена Српској цркви и Синоду када је владики Максиму Синод СПЦ одузео благослов за предавање на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Подсећамо да је у оквиру рата у Украјини цариградски патријарх Вартоломеј под притиском Американаца неканонски доделио аутокефалан статус двема уједињеним расколничким групама, које су сад окупљене, под вођством тзв. митрополита Кијева Епифана Думенка.

ОПШИРНИЈЕ У КЊИЗИ „БАУК ФАНАРИОТИЗМА КРУЖИ ПРАВОСЛАВЉЕМ“. НАРУЏБИНЕ НА ТЕЛЕФОН 064 224 334 9

Иако је у самој Украјини питање решено на начин да је држава престала да подржава ову расколничку групу, а народ масовно изразио подршку канонском православном митрополиту Онуфрију, Цариградска Патријаршија не престаје да лобира за међуцрквено признање ове групе. Тако је у одговору на питање директора Волоске Академије зашто је позиција Српске цркве по питању тзв. Украјинске цркве тако закована и чврста, архимандрит Кирил Ховорун одговорио следеће: ”И на крају везано за Цркву Србије, мислим да нису тако једноставне ствари. Црква Србије има епископе, па чак и у самом Синоду, који подржавају нову Цркву у Украјини. Отвореног су ума итд. Али постоје и епископи који размишљају империјалистички, аутократски и наравно они се боје за Црну Гору, за Северну Македонију тј. за Скопље, да ће те Цркве да буду признате као следеће аутокефалне. Многи пак, неке знам и лично, архијереје са којима сам разговарао, и они говоре “спремни смо да признамо Украјинску цркву, нема никаквог проблема”. Зато не бих рекао да је толико снажна и чврста позиција СПЦ против Украјинске цркве, напротив ствари могу да се промене веома брзо.”

Подсећамо да је Ховорун чест гост и радо виђен пријатељ код епископа западноамеричког Максима, те да одржава блиске контакте са епископима Игнатијем и Григоријем, као и групом побуњених професора на Православном Богословском Факултету, који су недавно били у жижи медијске кампање против покојног Патријарха и Синода СПЦ. Такав потез СПЦ би био директна издаја Москве и нож у леђа страдалним православцима у Украјини, који се боре против расколника.

ОПШИРНИЈЕ У КЊИЗИ „ПРАВОСЛАВЉЕ И РАСКОЛИ – КАКО СЕ СНАЋИ?“. НАРУЏБИНЕ НА ТЕЛЕФОН 064 224 334 9

ИЗВОР:https://patriot.name/kiril-hovorun-najavio-da-je-moguce-da-ce-spc-ubrzo-priznati-ukrajinsku-crkvu/

Подели: