Анализе

ЗАШТО ЈЕ ВРАБАЦ СИМБОЛ БЕОГРАДА?

ФОТО: Википедија

  • Врабац, најраспрострањенија птица на свијету, незванични је симбол Београда, а постоји неколико верзија зашто је то тако

У љето 1456. године под вођством султана Мехмеда II турска војска почела је да надире кроз Угарску и са Дунава прилази Београду уносећи језу међу становнике. Након жестоког јуриша на град, хришћанска војска коју је предводио Сибињанин Јанко, неочекивано је 21. јула успјела да одбије напад, а о успјеху и херојству се дуго причало широм Европе.

Поражени султан већ сјутрадан повлачи своју војску, а на бојном пољу остаје много мртвих. Међу људским тијелима лежи, легенда каже, један врабац погођен са три стријеле. Врабац, који је можда спасио три живота, тако је постао незванични симбол Београда.

Према другој верзији овај малени становник Београда постао је његов симбол захваљујући пјесницима. Наиме, врабац, или џивџан, је мотив који је итекако присутан у литератури, чест је мотив на сликама познатих умјетника, а овим маленим птицама често су приписиване и неке људске особине као што су марљивост, живахност и ведрина.

Приврженост према овој малој птици исказана је и 2009. године, када је врабац Срба био је маскота Универзијаде одржане у Београду, а врабац са опанцима и шајкачом на глави, заштитни је знак Врњачке Бање.


ИЗВОР: Седмица

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.