Анализе

Додик: Доста је више великосарајевских концепција! Шта је ту разлика у односу на оно што су Турци радили?

„ГРАДИЋЕМО ХЕ НА ДРИНИ И АЕРОДРОМ КОД ТРЕБИЊА – ОВАЈ ВЕК МОРА ДА БУДЕ ВЕК СРПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ“

  • Српска ће одустати од 9. јануара када Америка одустане од 4. јула
  • „БиХ суштински и животно подељена земља, што знају и они који се праве да то не виде, те да окретање главе од истине никад не доноси решења и никоме не користи. Не мислим да међу нама треба правити границе и кинеске зидове, али треба допустити народима да управљају својим ресурсима, а не да у другима виде опасност, да деценијама стрепе и подозревају стално се борећи и сукобљавајући на тој релацији, чиме се залудно исцрпљујемо и само губимо време
  • „Постоји основа да се Србија и Република Српска једног дана уједине у политичко-територијалну заједницу. Сматрам да треба да идемо даље, да са Србијом интегришемо школство, здравство, саобраћај, енергетику и све остало. То је циљ који морамо да имамо. Ја тај циљ износим јавно, многи то не смeју, али се слажу са њим
  • Бошњаци заробљени својом идејом о Босни, коју ће наметнути Србима и Хрватима, а претходно ће срушити Додика и стрпати га у затвор. А чим се појави неки нови лидер Срба, опет ће бити оспораван и криминализован

___________________________________________________________

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће Република Српска одустати од 9. јануара када Америка одустане од 4. јула.

Додик је за сутрашњу „Политику“ рекао и да би било боље да се Бошњаци одрекну концепта о земљи, којом ће да доминирају.

Иначе, Дан независности је у САД државни празник којим се слави доношење америчке Декларације о независности 4. јула 1776. године, којом је проглашена независност од Велике Британије.

Он је поновио да је БиХ суштински и животно подељена земља, што знају и они који се праве да то не виде, те да окретање главе од истине никад не доноси решења и никоме не користи.

„Не мислим да међу нама треба правити границе и кинеске зидове, али треба допустити народима да управљају својим ресурсима, а не да у другима виде опасност, да деценијама стрепе и подозревају стално се борећи и сукобљавајући на тој релацији, чиме се залудно исцрпљујемо и само губимо време“, навео је Додик.

Најавио је да ће ускоро посетити у Србију, где ће се поново рехабилитовати прича у вези са изградњом енергетских објеката Српске и Србије на Дрини и аеродромом у Требињу, ма шта у Сарајеву урадили о том питању.

Коментаришући изградњу енергетских објеката Српске и Србије на Дрини и оспоравања 23 бошњачка посланика из Сарајева, Додик је рекао да, ако се буде радило по праву, ништа неће бити спорно, те оценио да је за Сарајево само Србија проблем.

Додик је рекао да су 23 бошњачка посланика, који Србима нуде „грађанску земљу“, потписала захтев да се Српској оспори та инвестиција, а није им сметало када је то Српска пре пет година почела радити са Немцима.

„Ускоро ћу отићи у Србију, где ће се поново рехабилитовати та прича у вези са енергетиком и аеродромом у Требињу, ма шта ови у Сарајеву урадили по том питању. Доста је више са тим покушајима да нам загорчају живот. Уназад 25 година само се то настоји урадити“, изјавио је Додик за „Политику“.

Он је навео да је Србија ојачала, а Република Српска вратила достојанство, па је тешко очекивати да буду слабе.

Додик је рекао „да овај век мора да буде век српске интеграције“, те да постоји основа да се Србија и Република Српска једног дана уједине у политичко-територијалну заједницу.

„То је циљ који морамо да имамо. Ја тај циљ износим јавно, многи то не смију, али се слажу са њим“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да су Бошњаци „заробљени својом идејом о Босни, коју ће наметнути Србима и Хрватима, а претходно ће срушити Додика и стрпати га у затвор“.

„А чим се појави неки нови лидер Срба, опет ће бити оспораван и криминализован. Па шта је ту разлика у односу на оно што су Турци радили? Доста је више великосарајевских концепција“, указао је Додик.

Коментаришући нервозу у Сарајеву због честитки за Дан Републике Српске, 9. јануар, које су упутили председник Србије Александар Вучић и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, Додик је рекао да се Вучић показао као човек који разуме Српску и брине о Србима изван Србије, што Српској даје могућност да заступа сва питања која су важна за њу.

„Ми то треба да ценимо и поштујемо. Сматрам да треба да идемо даље, да са Србијом интегришемо школство, здравство, саобраћај, енергетику и све остало“, нагласио је Додик и додао да је Српска захвална Вучићу за подршку Српској на политичком и економском плану.

Када је ријеч о односу Републике Српске према новој власти у Црној Гори, Додик је рекао да са Црном Гором треба да се развијају добри односи.

Он је навео да је у Црној Гори легитимно изабрана власт којој Српска жели све најбоље, али да је резервисана према појединцима попут Дритана Абазовића, који покушава да се наметне, а не познаје елементарне ствари, па БиХ третира као републику.

„Може да има ставове какве хоће о Републици Српској, али ако држи придике, онда би требало прелистати папире и видети да не постоји република БиХ“, нагласио је Додик.

Што се тиче Кривокапића, Додик каже да се са њим видeо два пута и да нема разлога да се не сретну опет, те додао да са Црном Гором треба да се развијају добри односи.

„Ова власт је јасно показала своје намере у вези са Српском православном црквом (СПЦ), то је нама важно, то ценимо и то ћемо увек поздравити“, истакао је Додик.

Спречићемо формирање регистра рачуна физичких лица у БиХ

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ поручио је да ће Република Српска спречити формирање регистра рачуна физичких лица у БиХ јер би то значило пренос надлежности са Републике Српске на ниво БиХ.

Додик је рекао да му није познат законски основ који се односи на ову материју, а за који Централна банка тврди да постоји.

„То само говори о тој банци, која се није дрзнула да за годину дана колико траје пандемија која је потресла цели свет, понуди бар једну меру која би могла да санира проблеме које имамо, али су веома упорни у настојању да обезбеде тај пренос надлежности“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је поновио да је то неприхватљиво за Републику Српску.

„Наши људи у Централној банци и у заједничким институцијама нису спремни да прелазе преко таквих једностраних акција било кога у БиХ“, поручио је Додик.


ИЗВОР: Срна

Подели: