Анализе

Драгољуб Збиљић: РЕЧ ЧЕЛНИКА СРПСКЕ „НАУЧНЕ ГРОМАДЕ“: „КОСОВО НИЈЕ НАШЕ“

В. Костић, председник САНУ

  • У српској „научној планини“ с највишим врхом који се зове Српска академија наука и уметности (САНУ) у Кнез Михаиловој 35 у Београду – у чијем се Институту за српски језик и даље израђују и објављују нови томови не речника српског језика, него Речника српскохрватског књижевног и народног језика – и у којој њен челник „научно“ (јер се у САНУ, ваљда бави науком, а не политиком!) тврди с највишег „научног места“ у Србији: „Косово није наше и то што пре треба схватити“ (Искра, 08.01.2021. – 18:12). Да ли ће то „неко схватити“, заиста не знам, али ако то врх науке у Србији тврди, онда…

Не знам стварно шта је овим поводом ПРИСТОЈНО рећи, али готово сви знамо шта би овом „врху науке“ морало да се уради (укинути им социјалну, народну синакуру, неку врсту „дечјег додатка“ и луксузно издржавање на грбачи српскога народа јер су, ваљда, већ завршили и неке факултете и нису више малолетници). Није ваљда то тај врхунски допринос српској науци и држави и народу да би га овај сироти народ деценијама  држао у „свили и кадиви“!?

Било би занимљиво покушати да се нађе још макар један пример у свету да постоји још било где неки председник данашње академије наука и уметности у било којој држави да се бави овако јавно цепањем своје сироте и намучене државе и да гази устав своје државе, који је народ изгласао на референдуму (2006) и који је на снази.

Неки људи (ваљда „надљуди“) у Србији стално нам, као у овом случају, атакују на здрав мозак и доказују нам стално да смо стварно држава и народ ван света, који који трпе на својој грбачи и од својих уста одвајају да добро плаћа ове овакве људе – „надљуде“.

Где је рођен и чији је син оваква „научна громада“ у сиротој нам и намученој Србији деловањем  оваквих „паметњаковића“ и „генија“ у САНУ?

Подели: