Анализе

САД имају највећи број ухапшене деце на свету

  • Након појаве студије Уједињених нација која показује да, према најскромнијим проценама, у затвору има седам милиона деце широм света, један од аутора ове студије Манфред Новак рекао је да Сједињене Државе воде у погледу притвора деце млађе од 18 година. Чак 60 од 100.000 деце смештено је у америчке казнене институције или имиграционе затворене системе. У погледу овог показатеља, земље најближе Сједињеним Државама су Боливија, Боцвана и Шри Ланка, док је у западној Европи само 5 од 100.000 деце лишено слободе, а у Канади: 14-15 од 100.000

Новак је такође напоменуо да је Трампов рат са имигрантима стекао расистичка обележја, јер су деца истргнута из руку родитеља и бачена у ћелије постала главни разлог високог нивоа прогона деце у Сједињеним Државама. Затворена деца у САД  чине готово трећину од 330 хиљада деце која су смештена у свим камповимаа за имигранте света. „Сједињене Државе су једна од водећих земаља по овом показатељу. Имамо више од 100.000 деце која су смештена у имиграционим притворским центрима“, рекао је Новак, иначе правник и професор који се бави људским правима. „Наравно, одвајање деце од родитеља, посебно мале деце, као што то ради Трампова влада на мексичко-америчкој граници, строго је забрањено Конвенцијом о правима детета. Ја бих то назвао нехуманим поступањем са родитељима и децом.“

Узгред, Сједињене Државе су једина чланице УН које нису ратификовале Конвенцију о правима детета. И демократе и републиканци с једнаком ревношћу то одбијају од 1995. године, када је конвенција потписана. „Они одводе децу од родитеља само да би спречили илегалну имиграцију из Централне Америке у САД, а ово је нехумано поступање“, рекао је Новак и додао да такође крши Конвенција УН против мучења и Пакт о грађанским и политичким правима, које су, иначе у САД ратификовани.

Иако је пракса раздвајања породица забрањена судским налогом, Гранична служба и Америчка имиграциона и царинска полиција још увек задржавају велики број малолетних имиграната. Према  истрази новинара Асошиатед Преса и PBS -а, у 2019. години у заточеничким центрима америчке владе било је смештено око 70 хиљада беба, деце и адолесцената, што је 42% више у односу на 2018. годину. Новак је такође нагласио да постоје тешкоће деце имиграната у Мексику, где Обрадорова влада сарађује са Трампом да би илегално забранила централноамериканцима да траже азил у Сједињеним Државама. У Мексику је у центрима за имиграцију тренутно 18.000 деце, а у затворима 7.000.

Поред тога, више од 55.000 азиланата у Сједињеним Државама, укључујући децу, протерано је у Мексико до доношења одлуке о њиховим захтевима. Иако неки подносиоци представки живе са својом родбином у Сједињеним Државама или су депортовани у матичне земље из којих су побегли, њихова места која су напуштена у камповима брзо се пуне новом ухапшеном децом која су лишена слободе док су прелазили границу. Током Трамповог мандата деца се чак дуже задржавају, јер се његова влада противи законским ограничењима за притворарање деце у притворске центре. Недавно је суд блокирао иницијативу о притвору деце и родитеља на неодређено време. Добро је познато да затварање деце, са родитељима или без њих, доводи до тешких менталних болести и повећава ризик од педофилије.

Шокантни број хапшења деце у Сједињеним Државама такође је повезан са великим бројем годишњих хапшења малолетника која резултирају кривичним пријавама и затворским казнама у малолетничким домовима или узатворима за одрасле. Према статистикама ФБР, у 2018. години било је око 720.000 ухапшене деце млађе од 18 година, а у 2013-2017. полиција је ухапсила око 30.000 деце млађе од 10 година. У просеку 500.000 младих Американаца пролази кроз систем малолетничких казни сваке године. Сједињене Државе једна су од ретких земаља у којој не постоји минимални рок за кривично гоњење, па законодавци државе морају одлучити у којој доби могу да осуде децу на затворску казну. У 34 државе не постоји минимални праг за кривично гоњење, а у 24 државе не постоји минимални праг за малолетнике у затвору за одрасле.

Новак је рекао да, иако постоје докази о масовном малтретирању деце у америчким затворима, УН неће да предузму ништа, јер су САД стална чланица Савета безбедности. „Ово је једна од слабости УН-а“, рекао је, обраћајући се другим земљама. Такође, Новак је рекао да се у затворским камповима у Сирији и Ираку налази 29.000 деце повезаних са Исламском државом. Иако већина страних затвореника ових логора има француско држављанство, француска влада је одбила да им помогне. Новак каже да чак и ако су неки од њих били принуђени да се боре за Исламску државу, њих треба сматрати жртвама, а не криминалцима.

Према извештају УН-а, злостављање деце је глобални феномен и то је озбиљан недостатак капиталистичког система који не може да задовољи најосновније потребе милиона људи, укључујући и најбогатију земљу у људској историји. Овај систем кажњава и повређује децу због преласка граница без папира. А овај проблем се не може решити уз помоћ УН и његових позива на реформе и добротворне акције. То је ирационалан и варварски систем. Мора га заменити систем који сваком детету гарантује сигуран живот, без обзира на то где се родио и који спашава свет од граница и ратова. Такав систем може се изградити само као резултат револуционарне социјалистичке трансформације друштва.

Превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: United States has the highest child detention rate in the world, Niles Niemuth, wsws.org, November 19, 2019.

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.