Анализе

Зашто је у берлинској клиници «Шарите» остао жив Наваљни, а умро градоначелник Харкова?

Генадиј Кернес је сахрањен као православац

ПРВИ ЈЕ ПОД ЗАШТИТОМ ЦИА, А ДРУГИ НИЈЕ БИО ПО ВОЉИ АМЕРИЧКИХ ВАЗАЛА КОЈИ ВЛАДАЈУ ИЗ КИЈЕВА

  • Први човек великог украјинског града Генадиј КЕРНЕС, који је сахрањен у присуству 110.000 људи, у «Шарите» је стигао пре три месеца са коронавирусом. Из ње је поново победио на изборима за градоначелника, али је није жив напустио
  • У клиници «Шарите» су наводно смртоносна тровања преживели бивши украјински председник Виктор Јушченко и руски опозиционар Алексеј Наваљни. Како, а и – да ли су уопште били отровани, вероватно знају само у БНД и Ленглију
  • Ово откриће познатог украјинског политичара Олега ЦАРЈОВА можда баца светло и на лечење у Берлину Наваљног и Кернеса: „Материјали истраге о тровању Јушченка, коју је водио одбор Врховне раде под руководством мог колеге Владимира Сивковича, сведоче да су лекари клинике `Шарите` под руководством сарадника ЦИА фалсификовали дијагнозу Јушченкове болести. Јушченко је крв на анализу дао само у клиници `Шарите`, а у Украјини никада“

_________________________________________________________

У ЧУВЕНОЈ немачкој болници «Шарите» 17. децембра 2020. године умро је градоначелник украјинског града Харкова Генадиј Кернес. Његова смрт изазвала је велику пажњу јаности не само због важности Харкова за укупну политичку ситуацију у Украјини.

Покојни градоначилник Харкова био је контроверзна личност. И због свог односа са актуелном украјинском влашћу, нарочито са министром унутрашњих послова Арсеном Аваковом. Јер, њих двојица су прошла пут од пријатељства и партнерства у бизнису до љутих, може се рећи и крвних непријатеља.
«Шарите» је веома стара и позната немачка болница, чувена по квалитету медицинских услуга, али и по скандалима који се с времена на време појаве. Основана је давне 1710. године, постојала је и током нацистичке Немачке и сачувала се све до наших дана.

Алексеј Наваљни у клиници „Шарите“ са супругом

Лечење у тој клиници веома је скупо. Цене њених медицинских услуга достижу и до 4-5 хиљада евра дневно што, по свему судећи, није препрека да бизнисмени па и неки опозициони политичари у њој потраже лек.
Тамо се лечи актуелна немачка канцеларка Ангела Меркел, као и познати људи са Запада и арапски богаташи.

Клиника «Шарите» популарна је и међу руским, украјинским и другим политичарима. Тамо су се, поред осталих, лечили Борис Јељцин, Михаил Горбачов и Едуард Шевернадзе.

Та клиника је лечила и бившу украјинску премијерку, скандалозну и контроверзну Јулију Тимошенко и бившег председника Украјине Виктора Јушченко. У њу је, кад је пре три месеца добио ковид-19, стигао и Кернес.

Он је дошао са коронавирусном инфекцијом, а Јушченко – не зна се са чиме.

Генадиј Кернес 2015. са садашњим председником Украјине Владимиром Зеленским

Случај екс-председника Украјине довољно описују речи бившег посланика Врховне раде Украјине Олега Царјова који поводом «тровања» Јушченка каже: „Материјали истраге о тровању Јушченка, коју је водио одбор Врховне раде под руководством мог колеге Владимира Сивковича, сведоче да су лекари клинике `Шарите` под руководством сарадника ЦИА фалсификовали дијагнозу Јушченкове болести“.

Наравно, можда Кернесу није било медицинског спаса. Можда су пресудну улогу имали они који су га посећивали, а не немачки лекари.

Уосталом, Царјов нимало случајно указује: „Јушченко је крв на анализу дао само у клиници `Шарите`, а у Украјини никада“.

Тренутно је ова болница омиљено место руских опозиционара. Зато не чуди што је управо та клиника додељена и Алексеју Наваљном чија је скандалозна прича о „тровању“ бојним отровом «Новичок» изазвала веома опречна мишљења, па и потпуно негирање веродостојности дијагнозе о тровању.

Руска страна тврди да је ствар потпуно измишљена и да је реч о чистом фалсификату. Председник Владимир Путин јавно је саопштио да Наваљног протежирају америчке тајне службе.

У овом светлу, смрт Кернеса доводи у одређеним круговима до опречних ставова, па и отворених сумњи у „природност“ његове смрти, тим пре што су лекарски извештаји о здравственом стању Кернеса били сасвим задовољавајући. Очекивало се да ће до краја децембра бити отпуштен из болнице.

Кернес се није одрекао пријатељства са председником чеченије Рамзаном Кадировом

Очигледно је да је неким круговима у Кијеву, а и на Западу, била потребна Кернесова смрт како би на његово место довели лојалног политичара.

Кернес је 2014-те једва преживео атентат и потом тврдио иза њега «вире уши Авакова».

Тактички је подржавао екс-председника Украјине Петра Порошенка, као што подржава и његовог наследника Владимира Зеленског, али се никад није одрекао пријатељства са председником Чеченије Рамзаном Кадировом.

Кернес је у Харкову заиста био омиљен.   Његова сахрана окупила је око 110.000 људи.

Венац је послао и бивши украјински премијер Владимир Гројсман, а градоначелник Кијева – бивши боксер Виталиј Кличко – дошао је лично.

Дошао је и његов осведочени противник Михаил Добкин, који је рекао да се нада да му је Кернес опростио, бар сада када више није међу живима.

Кернес је многима прешао пут и тиме што је из клинике «Шарите» поново победио на изборима за градоначелника.

Неки му никада нису опростили ни што је у време пуча у Кијеву 2014-те прво отишао у Москву, а потом се евромајдану никада није приклонио ни покорио до краја.

У Украјини је ово `јавна тајна`.

Царјов поводом Кернесове смрти каже да је он умро два дана раније него што је објављено, а да је у Харкову већ почела подела његовог «наслеђа».

С обзиром на ово, Алексеју Наваљном се, не би могло позавидети на избору клинике.
Зли језици је, због честих скандала, све чешће називају опасним местом под контролом западних служби.

Међутим, селективно опасним. Јер, «Шарите» и западне тајне службе помогле су Јушченку да направи политичку каријеру, створивши мит да је био жртва тровања, а да му је управо у тој берлинској клиници спашен живот.

«Шарите» је место где се боре и против инсценираних тровања. Наравно, у интересу Запада.

Ту су `спасавали` и Јушченка и Наваљног. Али, Кернеса, који је у «Шарите» дошао са коронавирусом, ни за три месеца нису спасили. Нејасно је да ли зато што нису могли или што нису имали налог за то.

Наваљни има среће. На Западу на њега још рачунају, а то му гарантује да ће остати жив.


ИЗВОР: http://fakti.org/quo-vadis-orbi/zasto-je-u-berlinskoj-klinici-sarite-ostao-ziv-navaljni-a-umro-gradonacelnik-harkova

Подели: